家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

littlefunpig 發表於 19-1-1 01:38
供24萬,total 拎返幾多保証?第2年萬2即是每個月回1千咁?回到幾多年
...

係第2個保單週年開始有錢派嘅。即係假設供咗3000*24個月後。第25個月就會有9000蚊入返呢份保單入邊,係保証嘅。假設一直唔拎,到第15年,每年就會派15000。咁啦。其實唔太記得回報係幾多,但我大約記得到我60歲退休時,可以有80到100萬左右嘅儲備

大宅

大力大力 發表於 19-1-1 00:15

五年後每年派多少錢呢?

什麼年紀開始供

我有2份單,一份for自己退休用。一份for小朋友嘅。小朋友嗰份由0歲就開始買,係幫長啲嘅,幫小朋友買咗12年。
自己嗰份就短啲,係5年架啫。

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

thekiller 發表於 18-12-31 23:46
題外話,有人pm我sell美容用品,請問點可以舉報佢?

cap 圖,放上違規版,請管理員跟進。
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

steven1110 發表於 19-1-1 12:37
係第2個保單週年開始有錢派嘅。即係假設供咗3000*24個月後。第25個月就會有9000蚊入返呢份保單入邊,係保 ...

咁正?邊間呀?供24萬拎到100萬?

大宅

littlefunpig 發表於 19-1-1 12:51
咁正?邊間呀?供24萬拎到100萬?

唔講得吧?我驚俾人話我封我賬戶

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

steven1110 發表於 19-1-1 12:52
唔講得吧?我驚俾人話我封我賬戶

Pm pls

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

crystal媽咪 發表於 18-12-31 19:07
不鼓勵買金粒,我有買,不過後悔。 冇息收、重要租保險箱放、而家賣又蝕 ...

x2

洋房

回覆 steven1110 的帖子

PM plz :)

大宅

大力大力 發表於 18-12-31 22:35
溫馨提示:

這好多Agent 扮會員,說介紹自己個Agent 比你,又話跟得好,有責任,其實是他自己或親人~

好,謝謝你

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

steven1110 發表於 18-12-31 17:20
也可以考慮買一些保証派錢嘅保險公司儲蓄計劃。回報不是很高,但就保証年年派現金俾你。並唔係好似坊間一 ...

我想問下,咁樣要幾十年後先回到本?唔計非保證既回報。佢地寫就一定寫到好好回報,有無人係買左十年後都攞唔到幾多錢?我老公買左幾分,我諗緊係咪要cut

大宅

christytsui 發表於 19-1-4 12:38
我想問下,咁樣要幾十年後先回到本?唔計非保證既回報。佢地寫就一定寫到好好回報,有無人係買左十年後都 ...

佢呢份計劃8成係保証,2成係非証加。一般我供5年期,第8年已經回哂本了。

點解你老公會買咗咁多份加?買咗幾多年丫?有無查到依家個現金價值係幾多丫?幾時做供完?如果供咗1大半,cut咗就乜都無哂加啦。不過如果只係供咗1到2年就cut啦。

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

一份每年十萬供5年. 比仔.3份每份每年2皮, 18年. 2份女名, 1份仔名. AGENT 叫佢2份2萬每年攞錢幫手供第3個份, 但我覺得唔穩陣.

比左第一年錢

大宅

christytsui 發表於 19-1-4 12:58

一份每年十萬供5年. 比仔.3份每份每年2皮, 18年. 2份女名, 1份仔名. AGENT 叫佢2 ...

嘩,你供好多錢丫。仲要供18年咁長。有無睇過供咗幾年嘅紅利有幾多丫?有幾多可以拎返出嚟用丫?

其實呢,好多保險公司嘅建議書都寫到回報好好,好唔現實。到小朋友大咗,真係想拎錢嗰時,先、發現原來連本都未拎得返。所以真係要好小心咁睇丫。唔好淨係信哂個agent講,因為佢係照計劃書講,到十幾年後,拎唔返。可能個agent都已經唔知去咗邊啦。

我覺得幫儲錢嘅嘢,最緊要係低風險。但有啲儲蓄計劃係投資喺股票同債券度加。所以要睇清楚入邊嘅保單細節

大宅

christytsui 發表於 19-1-4 12:58

一份每年十萬供5年. 比仔.3份每份每年2皮, 18年. 2份女名, 1份仔名. AGENT 叫佢2 ...

我覺得其實可以cut籮。如果供咁多錢嘅。梗係搵間保險成分大啲嘅計劃去做啦。因為你都係想幫小朋友有個教育基金咋嘛。

假設你供10萬1年,第2年完咗後已經回贈26%保費俾你了。即係已經即時可以拎返大約2萬6蚊。

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

唔計不保證既要幾十年先攞到個本. 如計既都要好長時間, 我老公係怕我地走左,2個小朋友都唔會咩都無, 但我覺得咁樣係無意思.

大宅

christytsui 發表於 19-1-4 13:22

唔計不保證既要幾十年先攞到個本. 如計既都要好長時間, 我老公係怕我地走左,2個小 ...

如果係怕你哋倆個走咗,乜都無嘅。點解唔單單買人壽丫?買幾百萬保額嘅人壽都唔使每年放咁多錢入去丫。

呢個計劃要幾十年先回到本嘅,梗係即cut啦。明係呃錢計劃。到時就肯定乜都拎唔反嘅。

大宅

helolex 發表於 18-12-27 12:02
如題, 我唔識得買股票亦唔想買股票(由於以往蝕得太多), 想知就咁銀行存款儲蓄好啲定買金粒好啲? 買金粒又有 ...

唔買金條?
我鍾意係銀行買金條

男爵府

好媽媽勳章

PM ,PLS.

首頁

尾頁

跳至