點匯款返大陸

hokally
|
睇完琴晚東張西望好驚,仲用唔用找換店匯款好呢
eightbelows
|
hokally 發表於 18-12-27 12:14

bank
hokally
|
eightbelows 發表於 18-12-27 12:46
bank

匯率好唔抵,而且每天最多8萬,要手續費
大力大力
|
hokally 發表於 18-12-27 18:54

匯率好唔抵,而且每天最多8萬,要手續費

又要幾天~
hokally
|
大力大力 發表於 18-12-27 19:03
又要幾天~

啱啱想搵您呀,大力兄。大概要滙40萬人民幣,比屋企人醫病,哩兩個月要。又希望穩陣,又希望匯價同手續費好d。有無推薦呀?感激。
hokally
|
大力大力 發表於 18-12-27 19:03
又要幾天~

用埋對宜家既匯率有咩睇法?可否分享一下。希望滙個會既價錢
kittykwok385
|
搵大陸D親戚幫忙
aiyuk
|
回覆 hokally 的帖子

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20181228/59078915
匯款30萬遭找換店「走數」 報警7次不受理:未執笠不屬詐騙

hokally
|
aiyuk 發表於 18-12-28 14:50

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20181228/59078915

哇⊙ω⊙巧得人驚
mandy952
|
hokally 發表於 18-12-27 12:14

搵銀行算啦,費時為粒糖輸間廠
mandy952
|
aiyuk 發表於 18-12-28 14:50

其實係大陸嗰邊要凍結收款人戶口,可能係入錢一方嘅戶口有問題
變相幫人洗黑錢
hokally
|
mandy952 發表於 18-12-28 20:47

其實係大陸嗰邊要凍結收款人戶口,可能係入錢一方嘅戶口 ...

經找換店,仲要睇彩數
水深火熱
|
hokally 發表於 18-12-28 21:18
經找換店,仲要睇彩數

我剛匯左D人民幣返大陸。我自己上深圳開個大陸銀行戶口,再係香港匯錢過去,每日上限八萬人民幣,每次手續費hk$65,我驚死唔敢搵找換店。

不過如果係匯出港幣就可以匯去唔同名户口,上限幾多要問返收款人每年可收境外匯款限額,好似係5萬美金一年。

新人物
|
水深火熱 發表於 18-12-28 21:31
我剛匯左D人民幣返大陸。我自己上深圳開個大陸銀行戶口,再係香港匯錢過去,每日上限八萬人民幣,每次手續 ...

如果你正途上去,應該可以整筆落返黎,我係南商試過。
hokally
|
水深火熱 發表於 18-12-28 21:31
我剛匯左D人民幣返大陸。我自己上深圳開個大陸銀行戶口,再係香港匯錢過去,每日上限八萬人民幣,每次手續 ...

請問係邊間銀行匯款好d?我大陸係建行,香港無建行acc
水深火熱
|
hokally 發表於 18-12-28 21:45
請問係邊間銀行匯款好d?我大陸係建行,香港無建行acc

我香港中銀匯去大陸工商。

hokally
|
水深火熱 發表於 18-12-28 21:56

原來如此,請問櫃檯滙定係上網滙?係咪一定要銀行唱返做人民幣,定係自己唱好再入返中銀滙?感激感激
hokally
|
水深火熱 發表於 18-12-28 21:56

仲有,係咪一定要自己香港acc滙自己大陸acc?謝謝你
水深火熱
|
hokally 發表於 18-12-28 22:00
仲有,係咪一定要自己香港acc滙自己大陸acc?謝謝你

如果你係匯出人民幣就一定要匯去大陸既同名户口先可以。
水深火熱
|
hokally 發表於 18-12-28 21:59
原來如此,請問櫃檯滙定係上網滙?係咪一定要銀行唱返做人民幣,定係自己唱好再入返中銀滙?感激感激
...

網上匯手續費平D,櫃檯要hk$210次(中銀)。可以去找換店換左人民幣入自己個戶口,不過每日都有存入現金上限同過左唔知幾錢要收手續費,你自己問下銀行穩陣D。