家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

C子銀行有隻外幣高息投資存款,
與外幣掛鈎,想請問大家有無投資過? 穩陣嗎?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

happybbhappymum 發表於 18-12-27 17:58
C子銀行有隻外幣高息投資存款,
與外幣掛鈎,想請問大家有無投資過? 穩陣嗎?
...

不要贏粒糖輸間廠,佢哋經濟師計算過 ,同外幣掛鉤,你分分鐘要高位接貨或沽貨, 銀行開得盤口比客人對賭, 客人贏面一定低~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

大力大力 發表於 18-12-27 18:54
不要贏粒糖輸間廠,佢哋經濟師計算過 ,同外幣掛鉤,你分分鐘要高位接貨或沽貨, 銀行開得盤口比客人對賭 ...

噢!你好呀,大力大力! 咁即係高風儉過股票同債券/債基?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

happybbhappymum 發表於 18-12-27 19:24
噢!你好呀,大力大力! 咁即係高風儉過股票同債券/債基?

風險應該這樣分吧......

外幣掛勾←股票 ← 債券~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

我玩過好多次啦,係在身痕做,基本上係賺小小息,有機會接貨,吾好選最高息果D item,盡量選低息果幾款,接左米又掉返轉來玩咯,
玩過英鎊,接過跟住掉返轉玩,最後D英鎊升返上去它收晒,最好選擇D有上落既外幣,吾好選D會hurry down 既貨幣,例如新西蘭果D一去無回頭吾好搞呢隻.

珍珠宮

kittykwok385 發表於 18-12-28 09:42
我玩過好多次啦,係在身痕做,基本上係賺小小息,有機會接貨,吾好選最高息果D item,盡量選低息果幾款,接左米又 ...

借位一問,你覺得澳元同紐元邊集較好

伯爵府

如果你唔係想買依D外幣或者長期睇開嗰D外幣就唔好玩啦
有D價真係一去無回頭
我玩開英, 歐, 加三隻貨幣, 三隻都有貴貨坐緊, 唔知幾時返家鄉
外幣要用就無咩所謂
但倒掛又有機會蝕價, 咁玩法有機會蝕架, 定期D息一定唔吸引, 點都補唔返

子爵府

回覆 小mama 的帖子

兩隻都吾好

珍珠宮

kittykwok385 發表於 18-12-30 18:03

兩隻都吾好

點解呢?7 蚊跌落黎,5.5 好似好吸引咁

珍珠宮

9157 發表於 18-12-29 19:34
如果你唔係想買依D外幣或者長期睇開嗰D外幣就唔好玩啦
有D價真係一去無回頭
我玩開英, 歐, 加三隻貨幣, 三 ...

其實想儲下貨咁

伯爵府

咁你睇多幾間銀行先決定邊間玩因為SPREAD RATE同息口定價唔同, 入場費都唔同

複式洋房

9157 發表於 18-12-30 20:10

咁你睇多幾間銀行先決定邊間玩因為SPREAD RATE同息口定價唔同, 入場費都唔同

咁,請問邊間銀行好?只知道C子有

伯爵府

應該大部分銀行都有,但名唔同,你有邊間銀行嘅戶口就問下嗰間啦。我多數online自己做,如果搵agent可能好價好息少少,不過可能比人sell你其他嘢,有辣有唔辣,要自己試過先知邊間岩自己

複式洋房

9157 發表於 18-12-30 22:32
應該大部分銀行都有,但名唔同,你有邊間銀行嘅戶口就問下嗰間啦。我多數online自己做,如果搵agent可能好 ...

明白!唔該哂

首頁

尾頁

跳至