跳至
[屯門區] 跨區返幼稚園

首頁

尾頁

別墅

本身考到區內明年K1,但又極之喜歡另一間九龍區學校,心入面好矛盾,知道如果返九龍車程長,搬家又冇可能,多唔多屯門友比小朋友返九龍幼稚園呢﹖可以分享下經驗嗎﹖

男爵府

屯門出九龍返幼稚園的小朋友比想像多, 我小朋友出九龍返小學, 因為有時要跟幼稚園下午校放學時間返嚟, 佢話保姆車一年比一年多人......
值唔值得去九龍讀, 其實好睇九龍區個間係咩學校.... 我屋企用家就快小學畢業, 問返佢咁遠返學俾多次佢揀佢肯唔肯? 佢話一定照讀返宜家嘅學校。

別墅

gigayan 發表於 18-12-28 16:55
屯門出九龍返幼稚園的小朋友比想像多, 我小朋友出九龍返小學, 因為有時要跟幼稚園下午校放學時間返嚟, 佢話 ...

你小朋友返學要坐幾耐車呢?九龍間學校唔係最出名名幼,不過屯門冇類似學校,又有機會博上小學,但車程真係令我保留,我仔仲要係上午班

男爵府

貓皮 發表於 18-12-28 23:02
你小朋友返學要坐幾耐車呢?九龍間學校唔係最出名名幼,不過屯門冇類似學校,又有機會博上小學,但車程真 ...

1個鐘多少少。要有心理準備,幼稚園小朋友初期坐車會比較攰... St Johannes?

別墅

gigayan 發表於 18-12-29 00:48
1個鐘多少少。要有心理準備,幼稚園小朋友初期坐車會比較攰... St Johannes?
...

啟附幼,其實我仔而家n班都已經坐校車落元朗返,但如果出九龍係來回成三個鐘,好似有點可怕

男爵府

貓皮 發表於 18-12-29 11:09
啟附幼,其實我仔而家n班都已經坐校車落元朗返,但如果出九龍係來回成三個鐘,好似有點可怕
...

Um....咁其實啟思小學又唔一定讀幼稚園先大機會入嘅。如果元朗嘅幼稚園是私幼,會寧願留返係元朗讀....

別墅

gigayan 發表於 18-12-29 11:15
Um....咁其實啟思小學又唔一定讀幼稚園先大機會入嘅。如果元朗嘅幼稚園是私幼,會寧願留返係元朗讀....
...

本身元朗個間有學劵,屯門考到個間反而冇,可能點都要轉了

民房

貓皮 發表於 18-12-28 16:28
本身考到區內明年K1,但又極之喜歡另一間九龍區學校,心入面好矛盾,知道如果返九龍車程長,搬家又冇可能, ...

我小朋友都是番九龍幼稚園,下午班,車程連上學差唔多6小時。有時唔好彩塞車(你知屯門公路啦)都要有心理準備會遲落。但小朋友開心三年喜歡學習好緊要。小朋友搭車唔辛苦,有風景睇。反而你讀上午班天冷會較辛苦就真。

別墅

Milesmillie 發表於 18-12-29 22:14
我小朋友都是番九龍幼稚園,下午班,車程連上學差唔多6小時。有時唔好彩塞車(你知屯門公路啦)都要有心理 ...

我如果決定讀,可能轉下午班,下午班難搵街車嗎?

民房

貓皮 發表於 18-12-29 23:39
我如果決定讀,可能轉下午班,下午班難搵街車嗎?

應該唔難呀,而家我仔媬母車,車上有幾間幼稚園,如St cat ,創幼,劍嗚。大家都番差唔多時間,一齊番學。

男爵府

貓皮 發表於 18-12-29 11:09
...

不建議

禁止訪問

民房

kwan8878 發表於 19-8-17 23:57
回覆 Milesmillie 的帖子

想問你住屯門邊到?有車直接去九龍塘幼稚園?

我住藍地
有褓母車去九龍塘區幼稚園的
我地學校幫手聯絡

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至