奶粉開左之後可以放幾耐?

mandyc66
|
奶粉一般情況開左可以放到幾耐架?因為我補奶粉,每日可能只係沖一兩餐奶粉比bb。呢幾日打開個時就見到奶粉隻色比之前岩岩新開唔同,好似變黃左d,仲有d痴埋一粒粒咁,沖水都唔溶。我呢罐開左都未一個月,點解會咁?
freshrose
|
一個月。但如果已經變左一粒粒已經唔要得
sandylam2010
|
mandyc66 發表於 18-12-28 17:44
奶粉一般情況開左可以放到幾耐架?因為我補奶粉,每日可能只係沖一兩餐奶粉比bb。呢幾日打開個時就見到奶粉 ...

應該已經朝濕左唔好飲了,我奶粉多數除左蓋好之外,會用保鮮袋袋住再封口,雙重保險,你之後可以試下

ncfamily
|
奶粉一般情況開左可以放到幾耐架?因為我補奶粉,每日可能只係沖一兩餐奶粉比bb。呢幾日打開個時就見到奶粉 ...

應該有寫明,我囡飲能恩就寫明開封後可擺三星期,但我擺四星期,暫無乜問題
我要做媽媽
|
包裝有寫架,一般就係一個月
bchuma
|

一個月咯
comesandgoes
|
回覆 mandyc66 的帖子

有機會就因為係你奶粉蓋整唔實,又或者係你放奶粉嘅地方濕先咁,你而家就唔好再沖個罐奶粉比bb先啦!
comesandgoes
|
bchuma 發表於 18-12-30 23:37
一個月咯

係呀,開左嘅就只可以放到一個月
GCHK
|
我一般都擺一個月亞~
berberbb
|
無記錯係一個月,但係起粒粒就唔要等
fungfungsiubb
|
我補奶粉個時99成日沖完奶都冇整番實個奶粉罐,講左好多次都係咁,之後聽朋友介紹轉左babynes先冇事,起碼衛生d。
haha748494
|
開左系放一個月,放系通風乾爽地方,每次我都系倒系奶粉隔,再開奶。
bchuma
|
comesandgoes 發表於 18-12-31 12:47
係呀,開左嘅就只可以放到一個月

一個月可能睇唔到乜變化 再放一下就變硬 發霉
mandyc66
|
sandylam2010 發表於 18-12-30 16:13

應該已經朝濕左唔好飲了,我奶粉多數除左蓋好之外, ...

你呢個都係個好方法喎!!都可以試試
mandyc66
|
comesandgoes 發表於 18-12-31 12:46
回覆 mandyc66 的帖子

有機會就因為係你奶粉蓋整唔實,又或者係你放奶粉嘅地方濕先咁,你而家就唔好再沖個 ...

冇啦,而家都唔敢再沖個罐
mandyc66
|
fungfungsiubb 發表於 19-1-2 16:49
我補奶粉個時99成日沖完奶都冇整番實個奶粉罐,講左好多次都係咁,之後聽朋友介紹轉左babynes先冇事,起碼 ...

呢隻奶粉同其他有咩唔同?唔會變黃?
fungfungsiubb
|
mandyc66 發表於 19-1-7 15:56
呢隻奶粉同其他有咩唔同?唔會變黃?

唔同呀,佢d奶粉本身密封包裝,沖一餐就用一粒,同空氣接觸機會就少d,可以keep住新鮮。
RubyYu07
|
一個月內就要食曬啦,好容易變質。
mandyc66
|
fungfungsiubb 發表於 19-1-10 13:28
唔同呀,佢d奶粉本身密封包裝,沖一餐就用一粒,同空氣接觸機會就少d,可以keep住新鮮。
...

啊~原來係咁,佢係因為個包裝先唔會變黃
mandyc66
|
RubyYu07 發表於 19-1-10 15:05
一個月內就要食曬啦,好容易變質。

知道~但真係餵唔完個d奶粉可以點?唔想浪費左佢