宜家14週 但有D野只可以係呢度呻

:DDD
|

由5週開始反胃 乾嘔 好多身邊既人
都會同我講 3個月後就會開始舒服架喇

點知我到12週冇好不特止 仲開始真係嘔得出
食完野一陣就會嘔
個人好易累 會暈 冇胃口 唔想出街 呢D就一直都有
已經覺得好灰 點解人地3個月開始舒服
一係就從來都冇唔舒服
但我唔係 仲應該叫嚴重左

朋友有時想約我 我會話 真係出唔到 太辛苦
佢地聽到我唔舒服 係會關心下 問你一兩句
但我身邊既朋友好多都未生小朋友 唔知真實個種唔舒服
我都明白

但有小數 會成日同我講
"咁辛苦一定係因為你身體差"
"你身子咁弱 做多D運動試下啦"

佢地既說話 好似係話 我咁係唔正常 只係我自己身體既問題

冇錯 我身體係弱 平時易感冒個D
但我想講 懷孕既不適已經好辛苦
你如果未試過陀B 或好彩第時冇孕不適既 我會好羨莫你唔洗經歷呢D

但我相信呢度有好多媽咪 係經歷過 或者經歷緊呢種 日日嘔 冇胃口 反胃既辛苦
我真係唔明點解我咁辛苦既時候 仲要講到好似係我錯 我個人既問題咁
唔通真係我個人既問題?有唔舒服係我既錯?

SORRY 好長 我聽左咁多野 好想係度呻下 唔知有冇人都明白我呢種感受

musiccisum
|
:DDD 發表於 18-12-28 23:07

我明白呀!同你一模一樣 別人說話不必太上心,保持愉快心情
|
musiccisum 發表於 18-12-29 01:02
我明白呀!同你一模一樣 別人說話不必太上心,保持愉快心情
...

多謝你既鼓勵 有人明白我好開心 係到講完都舒服左
hontari
|
未做過媽媽的朋友佢地有時真係唔明架,唔好怪佢地,唔好擺上心
加油
moomooo
|

我同你一樣,到依家27週都重嘔緊
開頭嘔得利害,俾家人話我(點解你陀b陀到似病人)
然後一直責罵我唔識照顧自己,無飲好食好.....etc
無感受到支持

不過陪月話過如果你本身身體弱,陀bb會反應大d
至於成日嘔中醫話我有胎氣,有時嘔得勁就去執幾包葯真係會好d的
加油
|
moomooo 發表於 18-12-29 08:38
我同你一樣,到依家27週都重嘔緊
開頭嘔得利害,俾家人話我(點解你陀b陀到似病人)
然後一直責罵我唔識照 ...

你嘔到27週一定好辛苦 我好明白你感受
其實我暫時未算嘔得好勁 不過已經好辛苦
作嘔都令我好多野諗到都反胃 特別係最健康既野
好多時真需要止作嘔 先食薯片 會幫到一陣 但又內疚 同時比人話
所以我覺得唔係我地唔想食好 而真係食唔到 一係就嘔返出黎

我都知道我自己身體弱 但就算係其實佢地講出黎又幫唔到我
感覺係怪我話我自己攞黎既感覺 所以先唔開心 冇感受到支持
不過其他人唔明唔緊要了 我地大家一齊加油

至於中藥 真係幫左到嗎? 我都聽過下 但未試

musiccisum
|
:DDD 發表於 18-12-29 01:07
多謝你既鼓勵 有人明白我好開心 係到講完都舒服左

錫番
moomooo
|
:DDD 發表於 18-12-29 11:32
你嘔到27週一定好辛苦 我好明白你感受
其實我暫時未算嘔得好勁 不過已經好辛苦
作嘔都令我好多野 ...

我開頭都係餐餐嘔,奶同雞蛋食唔到
有時候胃口好d食多少少野,個胃消化唔到又嘔返晒出泥,加上有d事發生,令我情緒好激動,嘔得更利害
依家既我只會報喜不報憂,反正有事又幫唔到我又支持唔到,最重要係老公支持同體諒,之前一直二人世界無咁覺,但慢慢覺得多咗bb,自己真正有個[家庭]架啦

如果嘔到好犀利無胃口,我好鍾意飲有氣既lemonade,會舒服好多

至於中藥對我來說係有幫助,不過個中醫我睇咗好耐,佢好了解我體質藥又夾到,如果你無睇開既都唔建議你亂去睇,因為我個中醫都唔建議孕婦成日飲中藥
tpcmela
|

準媽媽 我由6星期開始嘔到38週3
我女38週5出世

嘔到5個月問醫生比止嘔藥我
醫生話你都嘔左5個月啦,忍埋佢

結果我係嘔到生

好彩陀BB時係嘔呢樣辛苦,依家我女6個半月算好湊
rosemary90
|

我都同你一樣,去到14週先好啲。但唔可以食咁飽,一飽又你嘔出嚟,同埋太餓都會嘔。對其他人嘅說話不要太放心,剛好冇做嘢,同埋老公同奶奶講左我要多啲休息。所以係屋企做廢人,所以家務都冇做,交俾奶奶,所以都好多謝佢忍受我咁懶惰。孕反應熱烈時,我會多啲落公園行下。冇咁嘔。
Luisbaby
|
我宜家都係無咩胃口,又唔可以吃太飽,否則胃就好唔舒服。盡量休息多d,搵朋友屋企人多傾下,分散下注意力。
TorresChow
|

懷孕作嘔,係好事嚟,即bb發育中呀!放鬆,我斬下眼就32週,斬下眼又38週,斬下眼卸貨,現在我b就六個月,你好好享受孕期,我只可懷念孕期,加油順利
yc716
|

我嘔到7,8個月仲嘔緊
WKTSUI123
|

好明白你嘅感受,我第5week開始已經難受到日日係屋企喊⋯之後發覺其實少食多餐,同嘔出D胃氣會舒服好多,加油啊!
做個靚太
|
同面情緒病人一樣,自己唔知咩事,唔好亂講野~
我上一胎備孕時,夠準備晒D孕婦瑜伽班,食譜,打算一有左就去上堂,食健康餐啦~因為我本身有做開運動嘅,算有活力嘅人,點知有左之後,長期血糖低,出街一定要有個人係身邊,因為係會隨時暈低嘅,連行多幾步都有困難,何況做瑜伽,至於食,我係一個大胃吃貨,真係無諗過,大肚之後變左厭食。。
樓主,唔好覺得唔開心,妊娠反應強烈都好,代表bb係成長梗~人地唔明都無計,佢地就算有,無你咁強烈嘅反應,一樣唔會明白你,唔好為左D唔了解自己嘅人勞氣,得閒咪周圍睇下bb野囉…唔好諗咁多,生完就會好懷念大肚日子架啦~
longsky
|

試下食d梳打餅會好d
yin_fiona_w
|
我上一胎嘔到生啊!唔緊要wo! 我成日同自己講嘔完又可以食過啦! 我果時同你一樣成日好累!之後仲有埋妊娠糖尿病,我既心得係小食多餐,食完唔好坐,多d 行下!

而家個女2歲啦!激到嘔血tim! 加油!