婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

c6屋企係傳統大家族,未嫁都預左會好多麻煩野,點知嫁左比想像既仲難頂,有機會再講其他事。

通常我喺呢個所謂家庭入面好少出聲表達意見,原因係講黎都side氣,同時亦都唔想同佢地打咁多牙較,太煩喇實在,最主要係太假太虛偽,我都唔想浪費咁多精神同口水同佢地打好什麼感情,因為冇感情可言。

由我認識c6到宜家做人新袍都好,佢地男家班人好想8我啲野,其實我份人就冇咩野,就硬係唔想俾佢地知我野(純粹係唔想囉就係),一陣又問長問短,我係好怕啲我唔中意既人成日喺度煩住我,而6299姑仔姑奶好厚面皮扮傻照問,話知你幾唔想答都好,一路問,打爛砂盤問到督,就好似10萬個為什麼。

咁c6都知我性格所以都好幫我,佢地班人好興扮晒野懶fd 8我野,我有時當聽唔到一係問東答西,即使佢地問無可無,向c6入手,c6都係是但up啲野打發佢地就算。

講真,兩公婆知咩事就可以話點應付佢地姐,宜家我既小朋友都都已經7歲大,開始到半知半明既階段,我唔中意男家其實都做得幾出門,但奈何小朋友咩都唔知,又未去到一個佢地完全識分別事既年紀,我都冇同小朋友講咁多大人既野佢地知,小朋友童言無忌,有時唔係想教佢地講大話,或者要教佢地講啲咩,但實在太煩喇6299同班姑仔姑奶,佢地好興同我囡扮fd問關於我既野,例如平時我唔出街喺屋企做咩,成日出街去邊(心諗唔洗問都知唔想見到你地冇事冇幹上黎啦),多唔多帶佢見公公婆婆,我幾點去完街番黎,出去見既朋友係啲咩人做啲咩.....其實就係一啲好小既事,但我真係好討厭男家班人唔想佢地知咁多囉,講真知黎又冇用,但會成為呢班怪獸既茶餘話題,加鹽加醋,再同啲姨媽姑姐討論再討論,指指點點……有時真係想自私d唔俾佢地見面,但又唔可以咁做。

我冇可能見親呢班怪獸親戚就成日將個囡痴喺身,以前細個bb就話姐,宜家囡開始大個,暫時又唔可以同個囡講咁白唔好痴埋姑姐姑媽咁多,再講多次,小朋友真係童言無忌。個姑仔姑奶成日搵啲野食玩具引我囡等佢地順理成章共處,就喺呢啲我唔會又跟埋去既時候就狂問我囡問題,有時我都俾個囡啲答法搞到頭都大埋,仲要chok我囡話 "你媽咪唔係咁講喎" 喂點呀? 係咪要咁老土先

99姑仔姑奶呢幾個恐怖女人喺小朋友面前示好,我真係好驚有日個囡同佢地羣埋,反轉搶頭對住我,我或者真係諗太多,但我冇辦法唔咁樣諗。

你地會唔會都有啲咁既情況?

大宅

Jan0909 發表於 18-12-29 03:03
c6屋企係傳統大家族,未嫁都預左會好多麻煩野,點知嫁左比想像既仲難頂,有機會再講其他事。
通常我喺呢個 ...

我都好怕甘8同甘煩既人, 好在自己屋企人同男家屋企人唔係。 如果我係你會唯有盡量少見佢地, 最緊要C6支持你, 個女7歲應該都開始多考試測驗默書背書課外活動補習啦; 老公/你咪話要開OT/病。 當然聖誕過年果幾日咪成家去旅行攞。 最好keep到一年見一至兩次(做冬&團年飯)甘就煩少好多啦。

你可以教個女, 如果有人問佢野, 唔清楚/唔知既咪答佢地唔知攞, 叫佢地問爸爸就得。 我相信你C6會耍到佢地既。

大宅

個女都7歲,我會同佢講唔好同人講咁多屋企野,媽咪既野更加唔好同任何人講。(唔需要指明唔好講比邊個聽)小朋友好叻既。日後你男家d人問佢,佢會答:媽咪話唔好講佢/屋企既野比人知 。你多d同個女講下仲會教到佢學識咩叫私隱。

男爵府

我會教女女統一答,「呢d都係問番媽咪啦」。不過唔太私人,我唔介意女女答佢哋既。

公爵府

回覆樓主:

我以為是自己出左po ? 你所經歷的一切與我的經歷完全一致....全中,唯一不同是我阿仔己經長大成人,我沒有很特登教佢如何對待男家的牛鬼蛇神,但他由細就觀察力很強,知道牛鬼蛇神對媽咪不好,也知道媽咪好憎佢地,所以阿仔一直都很討厭佢地(阿仔私底下叫佢地為牛鬼蛇神)宜家仔仔長大成人,更加討厭佢地,連一年唯一的見面機會(拜年)都放埋飛機(年年都有借口不出現 )其實阿仔有些睇不起佢地,因為阿仔是家族中最叻的,而牛鬼蛇神成曰都想巴結阿仔,想他成為家族中的大水喉,可惜,阿仔自細受到我的影響(我成日講牛鬼蛇神壞話)對佢地不理不彩。

別墅

我諗都係要好似你地咁慢慢教個囡點答,小朋友淨係知咩人對佢好冇咁多介心

別墅

美之選468 發表於 18-12-29 16:57
我以為是自己出左po ? 你所經歷的一切與我的經歷完全一致....全中,唯一不同是我阿仔己經長大成人,我沒有 ...

同路中人,辛苦得黎值得,你宜家一身輕喇阿仔又咁醒識事務,我都希望阿囡第日都可以同我同一陣線明白媽咪苦況就已經好安慰

子爵府

我以為是自己出左po ? 你所經歷的一切與我的經歷完全一致....全中,唯一不同是我阿仔己經長大成人,我沒有 ...

醒目仔

民房

我都以為係我自己出po.(emoji)阿女6歲,又係童言無忌既年紀。有時真係唔知點講好~

大宅

我99都差不多, 成日問小朋友關於我地/外家既事,例如:

1)你尋日去左邊?同婆婆食飯?邊度食飯? 果間餐廳嫲嫲都未食過, 邊個俾錢?點解又係爸爸俾錢?下次你不如叫婆婆請你食飯

2) 你尋日又去婆婆屋企食飯?有咩餸?食得多唔多?婆婆煮野好食d定嫲嫲好食d?點解你覺得婆婆煮得好食d?可能婆婆放得多調味,小朋友食得多重味既野唔健康,下次同爸爸講不如返嫲嫲屋企食

3) 點解媽媽買咁多野?邊個俾錢?點解爸爸無買野?

4) 你係同爸爸同姓所以親d,我係爸爸既媽媽所以都係同你親d。之後阿仔問我’親d’啫係乜?婆婆係咪我地既親人

大宅

5)點解上次同你去行街話買一架車俾表弟(我表妺的仔),而你又無話買俾表哥(99那邊親戚的仔)?

其實99每個星期有三日來探小朋友,我地又隔個星期和她吃飯,我又經濟獨立不用洗c6既錢,自問不是待她差,點解様様都要計較呢?佢成日問小朋友呢d問題,阿仔覺得佢好煩,有時唔啋佢,佢又投訴唔阿仔無禮貌, 個孫唔同佢傾計,唔理佢, 自己做孤獨老人, 點解你地教到個仔甘無禮貌...下刪百字

公爵府

jimmymama2013 發表於 19-1-5 23:12
5)點解上次同你去行街話買一架車俾表弟(我表妺的仔),而你又無話買俾表哥(99那邊親戚的仔)?

其實99 ...

你99最終將成為孤獨老人......是她一手造成的,咪怪別人呢 ?

子爵府

你仔仔叻仔 我仔2歲,依加我都成日同佢講媽咪最唔鐘意爺爺嘛嘛,我問佢最唔鐘意邊個佢都會答爺爺嘛嘛。但我老豆帶佢去6299屋企食飯(我同佢地已反面無再見),佢又好開心咁去因為有得出街,同埋個2個賤人次次都買玩具比我仔
幾時先上到車.....

公爵府

c.hutchson 發表於 19-1-21 18:52
你仔仔叻仔 我仔2歲,依加我都成日同佢講媽咪最唔鐘意爺爺嘛嘛,我問佢最唔鐘意邊個佢都會答爺爺嘛 ...

你只要把你的委屈向仔仔傾訴就得了(孩子明白的事情是超出他的年令的)我孩子2歲半就會做我的小密探,有時由99屋企返來他會主動告訴我"XX講媽咪壞話呀 ! " 所以我當年告訴他"某某對媽咪很壞"他是相信的,因為他親耳聽到對方講媽咪壞話。

大宅

你小朋友都7歲,係時候教佢如何處理家族中的關係和應對。這種家庭聚會已不只是你兩公婆的事情了。佢哋茶餘飯後講咩,反正你都我行我素,無太大必要理會。反而係你想小朋友日後長大是一個怎樣的人。面對這些問題能否幽默地回應呢,如何在長輩面前回應得鬼馬而又體面,還是變成獨家村,還是表現得像被寵壞般沒禮貌。這反而是你要考慮的。

別墅

Jan0909 發表於 18-12-29 03:03
通常我喺呢個 ...

教呀囡唔好貪「其他人」嘅任何利誘!同埋,連呀囡都(emoji)埋!

首頁

尾頁

跳至