烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

屋企有焗爐
但好少用
想學整麵包
睇過YouTube 太多教學
但唔知一開始要買咩工具
請問各位jm 可以分享一下嗎?或有那YouTube 可以分享一下初學者嗎?

用戶要求終止服務

Wing070605 發表於 18-12-29 17:33
屋企有焗爐
但好少用
想學整麵包

最好有面包機搓粉,會簡單d⋯⋯

男爵府

^—^ 發表於 18-12-29 17:36
最好有面包機搓粉,會簡單d⋯⋯

謝謝你回覆我啊
我見啲片有呀
係邊度買架?

用戶要求終止服務

Wing070605 發表於 18-12-29 17:37
謝謝你回覆我啊
我見啲片有呀
係邊度買架?

Sogo或電器舖,或淘寶

複式洋房

Wing070605 發表於 18-12-29 17:33
屋企有焗爐
但好少用
想學整麵包

有焗爐的話,認為買廚師機會好啲
bosch mum5 一千松啲,都夠用

大宅

回覆樓主:

厨師機可以攪麵團又可以打蛋白焗蛋糕。但要買部好啲嘅。
我個人會選擇買麵包機,想學整蛋糕時再買個打蛋器,加埋(可能)都仲平過廚師機。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

june陳 發表於 18-12-29 23:45
厨師機可以攪麵團又可以打蛋白焗蛋糕。但要買部好啲嘅。
我個人會選擇買麵包機,想學整蛋糕時再買個打蛋器 ...

個人感覺與你相同, 新手買部麵包機幫手搓麵糰發酵就好足夠, 亦不用買最頂級數的麵包機, 我自己就淘一個東菱CHEAP 機, 夠用就好, 廚師機離我很遠, 窮呀。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

新手由手搓麵團開始,買乜嘢就等你整多幾次先再諗喇~

從前一樣有興趣整麵包的朋友已經無乜人繼續整了,十年寒暑到了今天BK 都一樣無乜人再討論整麵包⋯⋯整包熱情不再復見了。「純屬個人感受」

麵包機搓麵團就麻麻地「我有實際用過」,當食過用廚師機搓出的麵包就知分別大了,有地方安置當然會選擇廚師機。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

alfreday 發表於 18-12-30 16:47
新手由手搓麵團開始,買乜嘢就等你整多幾次先再諗喇~

從前一樣有興趣整麵包的朋友已經無乜人繼續整了,十 ...
麵包機一樣可以做到手套膜, 只是要有方法吧了, 一向用麵包機都覺得問題不大, 可能我要求低掛
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

andyman 發表於 18-12-30 21:14
麵包機一樣可以做到手套膜, 只是要有方法吧了, 一向用麵包機都覺得問題不大, 可能我要求低掛:joyou ...

當然我早就知道,再不追求薄膜。

新手整麵包就由手搓麵團開始係最好的,買乜嘢都係等下有幾大興趣先~請勿衝動!

我用左廚師機好耐,之前我還有兩部麵包機都送左俾人,整麵包無話邊個方法係最好,而係適合自己和家人的口味才是最好。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珍珠宮

我都係手揉開始,玩咗兩個月確定自己真係鍾意先買咗廚師機(M5)。廚師機比麵包機其中一個優點係分量可多可少,效果亦比較好,又可配備其他function。
但一個廚師機連配件都幾多嘢,唔玩就真係幾阻地方,所以要三思。So far 兩年我都Keep 到一星期整一至兩次麵包,都差不多回本了。
麵包機最大好處係可似全自動,懶嘅時候都用得著。

男爵府

Ononluk 發表於 18-12-30 22:01
我都係手揉開始,玩咗兩個月確定自己真係鍾意先買咗廚師機(M5)。廚師機比麵包機其中一個優點係分量可多可 ...

我今日見a記有9折
折左$1500 左右
送磅同麵粉
忍不住買左試試
廚師機睇過真的幾大部
廚房細真的有難度

侯爵府

推介Panasonic麵包機,上堂時師傅話佢打麵粉最好,做出來的造型包好軟熟。
行到水窮處 坐看雲起時

男爵府

Paris 發表於 18-12-30 22:41
推介Panasonic麵包機,上堂時師傅話佢打麵粉最好,做出來的造型包好軟熟。

Ooooono
買左象印

大宅

andyman 發表於 18-12-30 21:14
麵包機一樣可以做到手套膜, 只是要有方法吧了, 一向用麵包機都覺得問題不大, 可能我要求低掛:joyou ...

手搓麵團或用廚師機, 係可以整得好食過用麵包機, 但這是需要長時間去掌握當中技巧才可達到, 而且, 每整一次麵包所花時間, 要1~2小時或以上, 對於一般人黎講, 初學可能還有興趣, 玩十次8次後, 技術未掌握到, 太花時間就會令人放棄。

用麵包機, 全自動方法只需10~15分鐘, 半自動只需約半個鐘, that's why我初學第一次就成功, keep 住隔日做麵包都唔會太花時間, 後來, 因嘗試好多新食譜組合而經歷過唔少失敗, 但最終, 經過幾年後, 我仍有約一星做一次包, 而且已知點做法就一定接近零失敗。

所以, 入門黎講, 唔好諗住要做出大師級麵包, 而一步登天, 買最貴的廚師機, 結果可能是, 得三分鐘熱度, 部機又要放埋一邊, 或放上網賣掉。

翡翠宮

pangdeng 發表於 18-12-30 22:53
手搓麵團或用廚師機, 係可以整得好食過用麵包機, 但這是需要長時間去掌握當中技巧才可達到, 而且, 每整一 ...

多謝, 不過我都玩左20年麵包, , 夠曬啦, 唔想再傷腦筋

大宅

Paris 發表於 18-12-30 22:41

P仔屬於細機, 同類型的細機, 可能佢搓粉較好力, 效果最好...

我用柏翠大機, 搓粉唔會差過P仔, 加上, 我用半自動方法, 做出黎的包可以完勝P仔全自動。

子爵府

Wing070605 發表於 18-12-30 22:08
我今日見a記有9折
折左$1500 左右
送磅同麵粉

買咗就玩吓啦!好好玩
我係一部雜牌都玩得好開心
手搓好累㗎
機可搓麵團再取出造型加饀再焗
初學就跟食譜做方包先啦
唔難㗎
加油!

大宅

anyuser18 發表於 18-12-30 23:59
買咗就玩吓啦!好好玩
我係一部雜牌都玩得好開心
手搓好累㗎

新手, 不論你是用甚麼牌子麵包機, 都可以參考下下面的心得, 不過, 如果是P仔, 就唔洗行單搓, P仔做一個包需要4小時以上, 但其他牌了2小時多些就得, 主要就是因為P仔就是先行一個單搓, 跟住停機約一個鐘醒麵, 先落酵母再搓及發酵。 象印就唔知會唔會同P仔一樣, 如果象印冇獨立酵母格, 就即是做唔到先行單搓, 咁你要個包做得好食, 就一樣要手動先行單搓。

以下是用麵包機做出好食麵包的心得:

1. 麵粉同水的比例: 1:0.62 (即62%水) (韓粉/數字屋拉/價X棧泰粉粉計, 如用日本粉, 水量要更多)
2. 加其他吸水的粉如奶粉, 可可粉, 要加番相應重量水份(~60%)
3. 加其他流質或含水料, 如鮮奶、蛋....要減番同樣容量水
4. 酵母(Instant Dry Yeast)約麵粉的百份之一
5. 加蛋及奶粉(或鮮奶), 會令麵包發得更好, 更鬆軟及好食
6. 牛油、糖、鹽可隨口味調整
7. 如怕牛油不健康, 可用菜油代替, 加了油的麵包, 會更鬆軟及質感更好

e.g. 白方包食譜:

高筋粉 : 250g
蛋: 一隻(約55ml)
牛油: 20 g
水: 100ml ((250*0.62-55=133)
糖: 20 g
鹽: 甜包2g, 咸包3~5g
即發酵母: 3g

如加提子, 約加25g

1. 要整得夠軟, 應先扣起牛油及酵母, 落晒其他材料後, 用和麵mode先行個單搓15分鐘, 跟住再落牛油及酵母, 用預設程序去做包
2. 如果唔想個皮咁硬, 要烤色揀"淺", 以及要早5~10分鐘出爐
3. 出爐後要將麵包倒出, 放在麵包架上攤凍, 待半小時後才切麵包, 會易切好多
4. 切好包後要放在密實盒/袋內保濕
5. 夏天溫度高, 要用冰水或搞麵團時打開蓋
6. 夏天要減番少少水, 約麵粉同水的比例1:0.6
7. 搓麵團時, 如有麵粉漿黐住包桶底, 水太多, 要加麵粉補救, 如完全不黐包筒邊, 水太少, 要加水....當麵團搞到包桶邊時, 最好有約1吋左右闊度黐筒, 但麵團拉開時, 不應有殘留麵粉黐住桶邊...

子爵府

pangdeng 發表於 19-1-1 23:35
新手, 不論你是用甚麼牌子麵包機, 都可以參考下下面的心得, 不過, 如果是P仔, 就唔洗行單搓, P仔做一個包 ...

你覆錯咗我啊!你可以按返樓主個帖回覆
我唔係新手嘞

首頁

尾頁

跳至