烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

june陳 發表於 18-12-29 23:45
厨師機可以攪麵團又可以打蛋白焗蛋糕。但要買部好啲嘅。
我個人會選擇買麵包機,想學整蛋糕時再買個打蛋器 ...

個人感覺與你相同, 新手買部麵包機幫手搓麵糰發酵就好足夠, 亦不用買最頂級數的麵包機, 我自己就淘一個東菱CHEAP 機, 夠用就好, 廚師機離我很遠, 窮呀。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

alfreday 發表於 18-12-30 16:47
新手由手搓麵團開始,買乜嘢就等你整多幾次先再諗喇~

從前一樣有興趣整麵包的朋友已經無乜人繼續整了,十 ...
麵包機一樣可以做到手套膜, 只是要有方法吧了, 一向用麵包機都覺得問題不大, 可能我要求低掛
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

pangdeng 發表於 18-12-30 22:53
手搓麵團或用廚師機, 係可以整得好食過用麵包機, 但這是需要長時間去掌握當中技巧才可達到, 而且, 每整一 ...

多謝, 不過我都玩左20年麵包, , 夠曬啦, 唔想再傷腦筋

翡翠宮

pangdeng 發表於 19-1-1 23:51
不經不覺, 我做包已4年了, 初期的失敗, 在於嘗試放不同材料如各種生果落個包度, 之後的失敗, 主要是麵粉問 ...

悶.

我都有足夠的得失經驗, 請你覆其他人啦!!!!或者你去幫番樓主啦.

翡翠宮

guangduanhk 發表於 19-1-3 17:41
唔明!點解會傷腦筋?唔喺话熟能生巧咩?

費事傷腦筋睇千字文啫.

首頁

尾頁

跳至