親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

幾年無去澳門,見港珠澳橋通咗就一家三口嚟,所遇到嘅人,例如的士司機,鋪頭嘅人,酒店嘅服務員都好似好多怨氣,唔係話佢哋無禮貌,而係比起我以前所接觸嘅澳門人真係變得無咁友善,就算年年有錢派都唔一定個個覺得開心...純粹嚟三日兩夜嘅感受

禁止訪問

象牙宮

回覆樓主:

唔係呀,26號到澳門無咩野喎,仲唔多本地人添

wcpcelia    發表於 18-12-31 10:56

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

kyliecc 發表於 18-12-29 19:14
幾年無去澳門,見港珠澳橋通咗就一家三口嚟,所遇到嘅人,例如的士司機,鋪頭嘅人,酒店嘅服務員都好似好多 ...

你見到都係外勞多,的士司機除外,其實澳門人好多怨氣,只因政府不力

I 大蚊豬   

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

多謝分享

別墅

無話可說 發表於 18-12-29 21:59
唔係呀,26號到澳門無咩野喎,仲唔多本地人添

可能真係變得唔多本地人,見親嘅人要溝通就一係講普通話一係就要講英文,少咗講廣東話嘅人

大宅

我覺得是個人問題, 一般澳門人都無問題.

wcpcelia    發表於 18-12-31 10:56

男爵府

幾年無去澳門,見港珠澳橋通咗就一家三口嚟,所遇到嘅人,例如的士司機,鋪頭嘅人,酒店嘅服務員都好似好多 ...

見得多香港人都變燥底,小小事就投訴,俾港幣找葡幣又吾鐘意

大宅

有同感...
之前響市政廳附近一檔賣食物車仔檔, 諗住行去看看佢賣乜, 點知行到去個男人好鬼負氣咁話 "走啦! 走啦!", 當日人不多, 我又無問佢野. 熊度極差

搭的士又係, D司機熊度

侯爵府

crvcrv 發表於 18-12-29 20:20
以前澳門接待的旅客, 以香港人、日本人、台灣人 ... 為主, 全部都係有禮貌、態度好、正正常常的人

而家接 ...

香港人係澳門酒店業界出左名鍾意投訴、投訴、再投訴黎R著數LAW

珍珠宮

環保接龍勳章

sharonso2 發表於 19-1-11 13:41
有同感...
之前響市政廳附近一檔賣食物車仔檔, 諗住行去看看佢賣乜, 點知行到去個男人好鬼負氣咁話 "走啦! ...
有同感, 講起坐的士, 舊年過去玩, 坐著架車手上身, 一上車就左片右片, 人都坐唔得直, 幾驚會炒車

大宅

有同感...

大宅

前兩年有個澳門的士司機同我地講,話同行司機都唔鍾意香港人。因為佢地覺得好多香港人著數就攞盡,又鍾意投訴。

佢講返有次接香港人,因爲怕塞車行左另一條路,個香港客落車比錢就要求佢減返10蚊。

大宅

遊客太多,工作壓力大左,
租金大升 不能像從前,
悠閒過生活-麵店煮一個麵也慢慢煮,滿意為止

面對那些小小幫襯,比港幣找葡幣都要爭拗一輪嘅 貴客,
面口不會好。

男爵府

2024年龍年勳章

太多遊客, 做到忟晒

公爵府

唔係呀, 剛去完, 澳門D人好有禮呀! 有禮過香港, 但我無去大三巴等的旺區.

首頁

尾頁

跳至