懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

aqua24 發表於 18-12-30 13:11
回覆 toni123toni123 的帖子

我有幾個朋友做醫生的,佢地全部都係政府生,政府唔係想像中咁差的。touch wo ...

你就講得啱啦!

好多做醫護行業既,都會喺政府醫院生仔,
有起特別事,會將BB轉去兒科深切治療部,
BB仔最重要,BB有起事上嚟再轉院,
已經太遲。私家醫院生仔,
只係媽媽舒服d,服務好d,
安全絕對唔夠政府好。

別墅

你老婆1蚊積蓄都冇?
冇唔緊要
將貨就價

要犧牲
可以政府生
如果私院呢part堅持
咪唔請陪月
訂陪月餐
老公學沖涼

bb野咪食落肚貼身先買貴
其餘淘寶或者2手用品

旋轉拍賣好多二手平野又唔係大陸野

豐儉由人,兩公婆好好哋傾

定你從來表現得太強佢以為你頂得住搞得掂
唔好谷埋先一次過爆

別墅

20歲 /24歲
原來咁細個
加油

BB會帶財的
好好哋同老婆傾
你好叻仔架喇

照直講唔好一次鬧得太勁

水晶宮

老實,你呢d 係窮扮富養。
你老婆諗住你識變 d 錢出嚟? 諗住使突甘多都得 ?! 諗住借財仔 ?!
不過,我見佢關心既全部都係自己舒適同埋自己外表身材,佢有諗過bb d 野嘛 ?
你地真係要認真的傾下,如果唔係第日陸續有來,都仲未計bb 的使費 (e.g. organic 貴價奶粉, 外國進口的木制玩具,名牌bb 衫,$400 一堂的playgroup, 私幼/國際學校。。。)

水晶宮

回覆樓主:

我身邊唯一識得做左溶脂既人係個富二代,兩公婆唔使做都可以富養嗰隻。呢 d 燒錢美容treatment 唔係比普通人去架。。。

已刪除用户

別墅

娶著個咁嘅老婆真係喊三聲
明知屋企環境唔好都可以咁大使
你就算揾5-6萬都滿足唔到佢要求

你唔識say no就疊埋心水借財仔吧⋯⋯

大宅

toni123toni123 發表於 18-12-30 01:53
我24 佢20 未生之前都知生仔要好多錢
但我覺得窮有窮養貴有貴養
而且住個到又唔需要煩

得罪講句,你老婆好過份!根本無為家庭、老公、小B著想!生仔的而且確係人生大事,但都要平衡各方,唔係咩都係貴就好!
燕窩多激素,我都鍾意食,但食多有問題,再鍾意都唔應該任性。
燕窩花膠大把野替代,雪耳就係其中一樣有營養既替代品。
你24歲搵兩萬幾唔係唔叻,已搵多過好多剛出黎做野既後生仔,但兩萬真係應付唔到你老婆既開支... 我地六位數字一個月,都未諗過要溶脂... 減肥好心就做運動,身體都好d啦,餵人奶想肥都難,除非你自暴自棄咁食野架0者...
仲有,Clxxxxx一支用好耐,用膏就夠,我一支用足7個月,去SxSx買4百幾一支,但紋揸左唔一定無,要有心理準備

別墅

其實係咪膠post嚟㗎?如果係真,你真係要俾老婆知你唔係富二代喎。Clxxxx個set 我都有用,一樣爆紋爆到7彩。

大宅

newbieC9 發表於 18-12-30 15:42
其實係咪膠post嚟㗎?如果係真,你真係要俾老婆知你唔係富二代喎。Clxxxx個set 我都有用,一樣爆紋爆到7彩 ...

我都想講係咪膠post, 膠post都好唔係真,我都大緊肚,年紀大樓主另1半許多,我plan生女時,已經儲下錢,我keep住番工,產檢2邊去,私家開刀,搵我弟婦接生醫生,價錢合理,坐月我阿媽幫手,補身食物只準備營養新鮮,非奢華果d, bb用品有人比就要,無人比就基本野,產後減肥最多扎肚之後自己跑步,餵到就餵人奶,養bb一定要錢仲唔少,但要睇餸食飯同睇銀包做人,錢多緊係咩都得啦。

珍珠宮

我覺得你太太好無謂生左出黎都未必識做人呀媽~

你屋企係咪好有錢?你係咪富二代?佢想做少奶奶叫佢過主。

forum_user9    發表於 19-1-1 11:32
forum_user9    發表於 19-1-1 11:31

複式洋房

toni123toni123 發表於 18-12-30 01:53
而且住個到又唔需要煩

而家未夠5週? 定5個月呀?
你地其實結左婚未...?
如果未,以你所描述女方嘅性格,結婚一定又要搞好多野...

樓主真係自求多福了。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得你咪再買咁多其他嘢俾佢喇,出世既話真係更加多錢要洗。小紅書咩都話好...

子爵府

回覆樓主:

我覺得要大家冷靜啲出黎傾下,例如如果公立生的話,剩低嘅錢第日可以留俾bb買野等等,如果佢真係好想私家生嘅就要諗下有咩地方可以減省,始終bb出世後奶粉尿片都要錢,要好好計劃一下

大宅

而且住個到又唔需要煩

你地兩個都已經係成年人,又就嚟做人父母,可唔可以唔好一有咩事就話唔要BB?成熟啲平心靜氣解決問題得唔得?BB唔係咁易有,你以家拒絕佢,將來個天未必會比反你。你係男人,如果你都做唔到行出第一步去解決問題,咁真係唔知你第日點擔起頭家?你女人係點得你知,佢有啲嘢咩講真咩係一時以氣講假,我係旁聽者,比唔到意見你,亦唔想批評你女人性格。其實一個女仔得個20歲就有咗,心感覺不安,咩都唔識都好正常,可能有好多嘢未必知道有無用,佢需唔需要的。我唔知你地係咪未婚,定點。

伯爵府

回覆樓主:

大肚個嗰唔係你,你俾唔到都冇計,要驚都唔係你驚
女方要求我都覺得過份,不過人人要求唔同,又冇得比較既

別墅

希望你哋唔好咁衝動去落bb啦
其實眼見好多年輕意外懷孕,初時可能好徬徨
其實bb出世後都好幸福
早d生做個靚媽索媽大把人羡慕
男仔有家庭事業都會更好

可能你老婆有左太怯想扭下計
但你兩個慶幸既係男既比較成熟
男既肯負責
睇得出你都好愛老婆

女仔落bb可以好傷
有d女仔後生落過
到十年八年後可能俾十幾萬做人工受孕都懷唔上

慢慢傾啦
如果相愛既冇野係解決唔到
加油

大宅

mommy2015 發表於 18-12-30 21:21

你地兩個都已經係成年人,又就嚟做人父母,可唔可以唔好 ...

但呢個時候,你點都好要氹番你老婆,約佢出嚟大家傾吓,平心靜氣,了解你老婆點解覺得需要佢所講嘅嘢,你要同佢講你嘅concern同困難,希望佢體諒你。我相信如果你真心誠意比你知道你對佢好,為你倆將來着想,我相信佢會體諒你。如果你地真心相愛,所有嘢都可以解決到嘅。以家講緊做人世,如果小小事都解決唔到,仲點行落去?你諗清楚。

大宅

而且住個到又唔需要煩

雖然我準備生(2月中),但睇過私家未必好,如果bb有咩事,私家都係叫返你去政府,同埋朋友係政府生完,都覺得幾好,所以我放棄左私家。
原本有諗過開刀,但開刀要好長時間先recover到,順產就幾日就recover到,雖然政府有機會食全餐,但我就想順產多d, 對我同bb都係好好。
至於搽肚的野,我冇乜用過,不過係bb展拎左好幾支返來,原封不動,反而有時用保濕水加甘油係咁二搽下個肚,現在8個幾月都冇爆紋,算係咁啦,同埋就算有,生完都會慢慢淡返。

大宅

sakurayan 發表於 18-12-30 21:47
雖然我準備生(2月中),但睇過私家未必好,如果bb有咩事,私家都係叫返你去政府,同埋朋友係政府生完,都 ...

至於收身,呢個我都覺得重要,但唔洗搞咩溶脂,因為唔係因為脂肪,係因為腹橫肌拉闊左以至有肚腩,建議你們去聽下醫院的講座,同埋出面奶粉公司的講座,一來了解多d, 二來有唔少sample可以拎到

首頁

尾頁

跳至