懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

bkmamamia 發表於 19-1-1 13:05
Clxxx 果set我facebook見到3xx ja wo ,唔貴呀?

一支膏一支油,名一3xx,專櫃賣緊5xx一支,set裝仲有支for胸既啫喱,成set專櫃賣緊15xx

別墅

toni123toni123 發表於 18-12-30 01:53
我24 佢20 未生之前都知生仔要好多錢
但我覺得窮有窮養貴有貴養
而且住個到又唔需要煩

樓主,你同老婆應該要好好傾下呀!你要記住,你老婆仲係好細個,可能未係好識諗,所以你更加要冷靜慢慢同佢講,千其唔好諗住唔要個BB去解決問題,BB係一個生命黎嫁,咁難得有緣份做父母,唔好咁易放棄。

已刪除用户

男爵府

Carmen8080 發表於 19-1-3 10:45
好心玩多十年先做老豆都未遲啦 湊仔條路好漫長 戥你地擔心 24歲應該係出去識多啲女仔 揀啲有腦嘅你條路會容 ...

我都係咁話,就咁睇post都滴哂汗

大宅

toni123toni123 發表於 18-12-30 01:53
而且住個到又唔需要煩

Del

大宅

我同C6每月分別3同4萬幾,都要開始慳住洗,草既錢留返俾小朋友,你地而家已經洗到咁,不如傾清楚拎共識先啦,一方唔想要同冇積畜都唔成事,生出黎盞害左小朋友

大宅

回覆樓主:

恕我直言,你地兩個根本未適合做人父母,兩個都唔成熟,點解要用甘多無謂既錢先?私家生如果大吉利是有乜事,樣樣都計錢,不如慳返錢俾小朋友用吧,乜鬼溶脂丫,訓都無時間訓仲諗呢啲,買育兒書睇吧啦你兩個

男爵府

你老婆真係咁唔懂事

大宅

我同我C6都係基層..收入同樓主你地差唔多!但正所謂平有平養,除左陪月係比較會有需要之外...無一樣野係有必要性! 私家7萬係基本套餐價,唔包每次產檢費用(我產檢1200一次)~!整個孕期仲有好多雜費要比(例如 T21 , 結構 etc ) ~!! 政府幾百蚊解決到既事,無謂花幾萬蚊去做! 好多人都係選政府生,再加外面私家醫生做產檢!

至於妊娠紋...其實好睇遺傳!!你要爆紋用幾貴既野,都一樣會爆到7彩! SO far 我淨係用 K牌的 Bio Oil 百幾蚊一枝...到依家37週1條明顯既紋都無~!

與其浪費無謂錢,留返黎買BB用品好過啦...

男爵府

回覆樓主:

我唔係教唆你落仔。
我只係覺得如果唔識為小朋友著想,根本就未ready做父母。
我都係20歲生BB,我老公果陣先22歲。
但我地有個共識就係事事以小朋友為先。
無論以前點用貴野,咩都用好既。
有左小朋友就要懂得捨棄,分配。
邊d該用就用。如果做唔到只會令個小朋友係個咁既環境長大。
bb 未出世就已經唔識節制,到出左世就更加節制唔到。
到時大把要用到錢既地方。你真係要諗清楚。生小朋友唔係玩玩下,係表示你地即將要做好父母既責任。
而家情況係你老婆唔肯捨棄呢d物質生活為小朋友。如果係我會考慮大家是否合適做伴侶。

男爵府

回覆樓主:

你老婆話去私家順產,我想講既係順產都要7萬。如果萬一順產唔到,要改開刀就唔係7萬咁簡單。到時係十幾萬,仲未計醫生費。
你諗清楚了。。
你認真同你老婆傾好。
為左小朋友,所有野都要慳。
應洗則洗。
夫妻係要同甘共苦,明知你收入唔多都要咁做。
我覺得你老婆唔係愛你。
否則趁未成形,你要做決定了。
唔好唗大家時間。
希望你明白。

禁止訪問

男爵府

mwsiipb2 發表於 19-1-7 02:28
法國开刀$7.5萬咋

我唔知添
但如果bb有事,要訓箱要洗既錢都係多
所以。諗清楚好

禁止訪問

公爵府

而且住個到又唔需要煩

你可能係啲孕前恐懼,諗得太多喇,雖然bb出世要洗好多錢,不過宜家唔係你樣樣都可以諗到嘅,既然選擇要佢,就要有足夠強大嘅內心,經濟上面盡量滿足,但係自己要做到力所能及,冇樣樣都想到最好,但係自己經歷跟唔上,所以可以冇逼咁緊,可以退一步嚟諗,其實又冇你諗得咁恐怖,咁緊張,加油喇!

男爵府

mwsiipb2 發表於 19-1-7 08:39
講真梗係兩手準備啦,兩邊都book定期,唔通佢明知早產都仲去私家咩,咪搵嚟搞。
...

唔係早產問題。係怕有特別情況
我第一胎做足檢查bb冇事冇幹。足哂月去政府生。
但生出來bb手腳伸唔直。要入icu訓箱兩星期。
仲要照腦照肺照眼照腎。。。
好彩係政府。
如果係私家。每日收幾錢。。仲有一堆檢查費用
我都係提醒佢。要有個預算。
我覺得政府生真係比較好。
如果唔擔心,咪去私家生囉。
人工先二萬幾,負擔到先好。

禁止訪問

大宅

mwsiipb2 發表於 19-1-7 10:08
講真私家生完,佢見BB咁嚴重會直接call車, 送返過去政府醫院, 除非閣下係大富豪啦洗得到錢若果唔係都唔會 ...

其實私家普通照燈訓箱...已經要預多1-2萬

複式洋房

而且住個到又唔需要煩

其實如果諗住順産,不如去政府醫院,平好多好多!慳埋嘅錢可以用返喺BB身上,雖然好痛,但好快就痛完,大家傾下啦!成日唔開心,小心有抑鬱!

別墅

你老婆知唔知你搵幾多 唔係計劃有bb 前就傾好政府定私家生咩未生以經樣樣都係錢 何況bb 出左世
你有積蓄都唔係攞哩比佢減肥啦 留返個錢比bb 好過

首頁

尾頁

跳至