懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

搞清楚大家想要咩先
聽落你另一半似係生仔為左交功課完左單野
但係生小朋友, 唔係生完就算
供書教學照顧呢? 諗食咩買咩減肥?
恕我直言, 佢咁既心態真係未必岩做一個媽媽

其實..你地年紀都仲咁細,
係咪意外懷孕?
如果係, 真係認真傾一傾, 攞個共識先
呢條路好長, 亦唔容易
亦都唔係有錢 = 萬能
生左出黎先係開始咋

大宅

toni123toni123 發表於 18-12-30 01:53
我24 佢20 未生之前都知生仔要好多錢
但我覺得窮有窮養貴有貴養
而且住個到又唔需要煩

其實你地無共識。
你老婆大想頭但諗住你畀錢。
你無錢但下巴輕輕答應。
2個都有問題。
去到里度,
你要坦白同佢講清楚經濟只負擔到幾多,
叫對方取捨,
我識個朋友大你地幾年,
佢地好慳,因為健康少產檢
全用政府健康院,結構個d都格價最平
生仔公醫院300蚊埋單
全程都無1皮
係你地選擇貴生

大宅

Siupenguinyiu 發表於 19-1-4 17:10
恕我直言,你地兩個根本未適合做人父母,兩個都唔成熟,點解要用甘多無謂既錢先?私家生如果大吉利是有乜事 ...

真係生仔要考牌,2個根本自己都未成熟。

複式洋房

toni123toni123 發表於 18-12-30 01:53
而且住個到又唔需要煩

其實政府醫院都唔差架
佢20歲!我就當佢想比最好bb!但唔一定要貴先好。學你咁講,窮有窮養姐!佢仲要係你老婆,對一世架喎!點解唔體諒你?中產要乜有乜,但佢同你一齊都知你咩環境啦!心態已經好有問題。。個bb佢當左係乜?比到佢想要嘅就留?比唔到就唔要?
溶脂,紋呢啲其實佢擔心又錯唔哂嘅,我生我仔都成日同我老公講架啦!不過生完做下運動其實好快瘦到,佢仲後生,洗乜要靠機啊?紋嘅話!做機真係冇乜用架喎,係會淡左但都會有!
嘅然佢係你老婆,係咪乜都要商量下同埋你都要衡量下羅!乜都應承嘅時候當你做唔到就唔好啦!女人會好記得架!
冇咁大頭真心唔好帶咁大頂帽

大宅

回覆樓主

恕我直言,你老婆真係個典型港女,
你一係攤牌話自己全副身家有幾多,唔夠比果D無謂錢叫佢負責。
好老實講,佢乜都要用最好的話,以後都有排你受...

已刪除用户

別墅

回覆樓主:

女方一直過中產生活,咁你都要顧及大家面子,你唔怕女家有說話比你聽嗎?生b坐月都唔好好調理,第時嬲你一世。

大宅

兩條路,一係你振夫綱,話晒事,打點好一切。
一係就晒佢,佢話點咪點,萬一到時搞唔掂咪馬死落地行囉。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

射手貓 發表於 19-1-9 00:43
真係生仔要考牌,2個根本自己都未成熟。

別墅

樓主好似冇更新
佢個b係咪已打掉喇?

別墅

mcs74 發表於 18-12-30 19:06
我覺得你太太好無謂生左出黎都未必識做人呀媽~

你屋企係咪好有錢?你係咪富二代?佢想做少奶奶叫 ...

完全同感,依家咩都只顧自己,買埋晒呢吾係必需既野,吾知有冇估錯,睇小紅書都係某國既人多啦,不如樓主諗清楚第日有冇能力一個人湊b好過啦,太太咁要享樂又年輕,生左都吾會甘心係屋企做煮飯婆湊b啦。

子爵府

生小朋友的確係豐儉由人,當時有諗過私家生,不過睇埋價錢就肯定係公院生,唔係負擔唔到,本身有積蓄,又係雙薪家庭,但希望將錢放係之後用。

大部份bb大型物品好似bb車、床、highchair、放衫櫃桶甚至bb衫都係二手,奶粉亦買中價品牌,懷孕時食一般有營養食物,無食補品,產後有想過札肚,睇過價錢又無做到,亦係希望將錢放係之後用,宜家同bb上親子班要一星期3百幾上一堂,但覺得上堂對小朋友好,經濟上又輕鬆,唔使左計又計,但反而玩具就用二手,或者自製。

我覺得養小朋友同其他家庭支出一樣,要有預算,呢度用多左,另一度就要用少D,除非大富大貴,唔係就選擇放棄一D野,好似公院生,媽媽需要係醫院自己湊BB,就算開刀,十幾個鐘護士就叫你自己落床,係辛苦,但同自己講捱過去,返屋企有陪月屋企人就好D,如果係私院,咁就需要8、9萬,夠你請2-3個月陪月。

建議好好同另一半傾,每月預算幾多,一筆過錢又預幾多,固定左,再加3-5%buffer,我老公俾固定家用我,唔理我點用,我自己通常預小朋友支出每月2000-2500左右,宜家上左親子班,但佢會食少左奶粉,bb大d穩定d,洗衣液、身體用品可改平d牌子

洋房

而且住個到又唔需要煩

你搵2萬2,扣除你自己每月必須開支同父母家用,剩幾多你交出黎話佢知,呢個係你至少應付同付擔到嘅負任,然後由佢去計下點樣可以滿足到佢嘅想法:旅行,私家醫院,溶脂,補品,陪月.......條數佢計得掂就跟佢做法,計唔掂佢就要做取捨,唔去私家醫院留返錢可以用在其他必需嘅駛費,自己計下先。

首頁

尾頁

跳至