婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

del

複式洋房

Jeffreystep1213 發表於 18-12-30 09:14
我現時懷孕38w,系意外懷孕,因為初期經常唔舒服,局住宜家冇得返工,要靠c6一個萬幾養埋我,平時除左日常 ...

del

複式洋房

Jeffreystep1213 發表於 18-12-30 09:15
之前中秋食飯,咁啱糧尾,c6私下叫62比住先,好快一出糧就比返62喇(我本來唔知嘅),嗰排有次自己一家幾 ...

del

子爵府

回覆樓主:

兩公婆係度住,食都冇比?

你哋有壓力,人哋就冇壓力?

唔掂就出去搵多份工,未生都冇比家用,生咗仲有能力比?

我係你c6阿哥都唔鍾意間屋多咗人,佢係間屋一分子,你有冇問過佢意見。
日後阿B出咗世,嘈住佢,佢阿哥仲多說話講。

公爵府

講真句,你哋同6299住,無比家用,e家你又有咗,又無返工(唔知你係咪要做ftm),跟住你一家三口,又食又住,你6299真係要養埋你哋,人哋真係好大壓力,你大伯咁講,都係睇唔過眼你哋無比家用,雖則你話佢無比家用,但你哋一家三口喎,而且你未入門前,你c6同佢都係無比開的,e家環境唔同咗,佢一個,你哋三個,咁就唔同講法了。生bb前真係要諗清楚,唔好成日話意外,科學昌明避孕都唔係咁難啦。既然係你自己做成,就要承担人哋對你嘅冷言冷語,何况呢d係事實,勸你唔好諗住做ftm,好好揾份工幫補下啦。

公爵府

Jeffreystep1213 發表於 18-12-30 09:15
之前中秋食飯,咁啱糧尾,c6私下叫62比住先,好快一出糧就比返62喇(我本來唔知嘅),嗰排有次自己一家幾 ...
你要知道,你未入門前,可能佢哋做開都係咁做,食飯唔係以人頭計,係以一個單住計最,通常家庭中多少兄弟姐妹就分多少份,真係好正常,你唔出席道理一樣。你大伯一個,你二個(係你唔去),照道理你仲著數添。

子爵府

Miulo 發表於 18-12-30 11:05
你要知道,你未入門前,可能佢哋做開都係咁做,食飯唔係以人頭計,係以一個單住計最,通常家庭中多少兄弟姐 ...

連比伍佰蚊都咁,到佢要買奶粉,尿片,睇醫生咪有排喊。

勸樓主生完好搵人湊,出去返工賺錢,唔好諗住靠老公養,佢老公真係好大壓力。

大宅

回覆樓主:

宜家D後生真係………心智未成熟,又冇獨立經濟而去生B,真係戥2老辛苦!!

男爵府

連食餐飯貴過500都係度嘈,
真心,搞嘢時有諗清楚未?
有經濟基礎未?

公爵府

sinohk33 發表於 18-12-30 11:14

勸樓主生完好搵人湊,出去返工賺錢,唔好諗住靠 ...
佢唔會諗下問題嘅原因,只會埋怨人哋冷言冷語。年青一代真係覺得任何事都係理所當然,結婚後無錢,父母就應該包食包住。有bb就唔工作做ftm,到别人比説話佢聽,佢就會覺得人家無理取鬧。或許e家生仔真係要包埋佢結婚生仔先得。

複式洋房

sinohk33 發表於 18-12-30 10:17
兩公婆係度住,食都冇比?

你哋有壓力,人哋就冇壓力?

我倆未同居,佢哥自己住既,根本對阿哥生活唔會有影響,因為佢唔會系個屋企出現

複式洋房

Miulo 發表於 18-12-30 10:59
講真句,你哋同6299住,無比家用,e家你又有咗,又無返工(唔知你係咪要做ftm),跟住你一家三口,又食又住 ...

本身c6有比開家用,阿哥先系一直冇比嗰個(尼個唔系重點),加上平時c6早一份晚一份,講真都冇食屋企啲乜嘢,一早同99傾左,生完比返,佢都接受。
我一直都諗住生完出返嚟做嘢,宜家系因為陀既時候出過幾次血先局住冇得返啫

複式洋房

cholewong29 發表於 18-12-30 11:30
連食餐飯貴過500都係度嘈,
真心,搞嘢時有諗清楚未?
有經濟基礎未?

系覺得嗰餐唔值嗰個價啫,明明其他地方食同樣中菜嘢,夾錢即使500都覺得ok,起碼食得飽人,嗰餐系純粹食地段

宜家系我暫時冇得返工先叫做經濟上困難少少啫

複式洋房

Miulo 發表於 18-12-30 13:21
佢唔會諗下問題嘅原因,只會埋怨人哋冷言冷語。年青一代真係覺得任何事都係理所當然,結婚後無錢,父母就應 ...

留意返我哋並冇洗屋企任何錢,亦請你唔好標籤“年青”就等同冇責任,即使我宜家系冇得返工,暫時需要c6嘅照顧,佢都好努力打兩份工,兩個人就住洗,堅持唔會影響到父母為主。

複式洋房

sinohk33 發表於 18-12-30 11:14

勸樓主生完好搵人湊,出去返工賺錢,唔好諗住靠 ...

有左嗰一刻已經安排好晒之後嘅嘢,系雙方家長同我哋兩個之間傾好晒既。另外,嗰五百系純粹覺得嗰餐唔值啫

子爵府

Jeffreystep1213 發表於 18-12-30 13:57
有左嗰一刻已經安排好晒之後嘅嘢,系雙方家長同我哋兩個之間傾好晒既。另外,嗰五百系純粹覺得嗰餐唔值啫
...

唔同住唔比家用,我接受,同住唔比家用,佢父母接受就得。
但佢阿哥冇責任幫你,大家都比伍佰,有乜問題?

大時大節出街食飯,一定唔值。

複式洋房

sinohk33 發表於 18-12-30 14:32

唔同住唔比家用,我接受,同住唔比家用,佢父母接受就得 ...

生完先同住,到時就會比返家用,系講好左既

侯爵府

畀面勳章

Jeffreystep1213 發表於 18-12-30 14:35
生完先同住,到時就會比返家用,系講好左既

但你C6現在係同屋企人住丫馬,而且你有信心生完立即搵到工? 咁邊個湊小朋友? 請工人?99湊?全部都係錢,而且到時你地一家三口住,仲應該比多D家用tim,不用理會C6呀哥點講,因為佢講完你地現在又唔會比到家用,不如努力安排之後既生活,睇下點樣搵錢又比足家用又安排到人湊B,長遠一家搬出去仲好。

複式洋房

o_____o 發表於 18-12-30 15:00
但你C6現在係同屋企人住丫馬,而且你有信心生完立即搵到工? 咁邊個湊小朋友? 請工人?99湊?全部都係錢 ...

你講嗰啲湊既問題其實已經安排好晒,工嗰方面都毋須顧慮,只要我話返就有得返,各樣嘢完全穩定晒就會搬出去,因為本身99中意自己一個人多啲。

侯爵府

畀面勳章

Jeffreystep1213 發表於 18-12-30 15:06
你講嗰啲湊既問題其實已經安排好晒,工嗰方面都毋須顧慮,只要我話返就有得返,各樣嘢完全穩定晒就會搬出 ...

其實你之前都係住99屋企,只係剛剛搬返娘家等生姐,難怪呀哥話你地唔比家用。真心希望你真係可以一家三口搬出去啦,因為你另外個post先話你C6叫你生完唔好做野住要湊半年B,你99仲要辭職幫你坐月同湊B,咁果D時間你C6都要比家用架,而且現在已經咁困難,我覺得你生完要盡快工作,仲要搵D人工高,你C6搵咁少錢,叫佢有時間做下PT啦,都冇辦法啦,而且99又鍾意自己一個人,無謂影響佢既生活。

首頁

尾頁

跳至