三個半月大bb作嘔

Klt4789
|
三個半月啦,由岩岩出世就成日嘔一日都嘔好多次過左幾個鐘都嘔。到依加大左都會嘔,一日最小一次都嘔好多起碼20ml,依加飲150ml。
當飲完奶掃完風,掃到既。之開始作嘔啦,好似大人咁有埋想嘔既聲果種。有無其他媽媽試過?係多風定個胃淺飲唔到咁多奶?因為好多方法都試過
見到佢次次飲完奶都好辛苦無論隔左幾耐都係咁,訓訓下教都會醒一醒喊都係作嘔咁既樣
|
Klt4789 發表於 18-12-30 11:15
三個半月啦,由岩岩出世就成日嘔一日都嘔好多次過左幾個鐘都嘔。到依加大左都會嘔,一日最小一次都嘔好多起 ...

HelloKlt4789 ,BB食道短,幽門發育未成熟,食飽後幽門暫時未能緊密地關閉,當BB食吃得太飽或仰睡時會較容易嘔吐,一般大d呢種情況會慢慢減少。媽媽亦要留意埋其他可能性,例如牛奶蛋白敏感、乳糖不耐受、腸道結構問題等,如果BB 每一餐都嘔奶加上嘔嘅份量多,都建議再帶BB 去睇睇醫生。
BB宜家每日食到幾多奶? 隔幾耐食一餐?

musiccisum
|
Klt4789 發表於 18-12-30 11:15
三個半月啦,由岩岩出世就成日嘔一日都嘔好多次過左幾個鐘都嘔。到依加大左都會嘔,一日最小一次都嘔好多起 ...

其實如果咁嘔法我會睇下醫生
Klt4789
|
[email protected] 發表於 19-1-2 18:03
HelloKlt4789 ,BB食道短,幽門發育未成熟,食飽後幽門暫時未能緊密地關閉,當BB食吃得太飽或仰睡時會較容 ...

120-150ml 6餐
Klt4789
|
[email protected] 發表於 19-1-2 18:03
HelloKlt4789 ,BB食道短,幽門發育未成熟,食飽後幽門暫時未能緊密地關閉,當BB食吃得太飽或仰睡時會較容 ...

4個鐘一餐
Klt4789
|
musiccisum 發表於 19-1-3 14:24
其實如果咁嘔法我會睇下醫生

睇左啦,醫生就話正常bb仔係咁
musiccisum
|
Klt4789 發表於 19-1-3 14:27
睇左啦,醫生就話正常bb仔係咁

咁你有無試過一餐分2次餵,餵一半掃下風,我以前有時一餐分三次
Klt4789
|
musiccisum 發表於 19-1-3 14:29
咁你有無試過一餐分2次餵,餵一半掃下風,我以前有時一餐分三次

有,醫生教我做既野都做哂。同埋我至小45分鐘先放佢落床。
musiccisum
|
Klt4789 發表於 19-1-3 14:31
有,醫生教我做既野都做哂。同埋我至小45分鐘先放佢落床。

咁真係無辦法,
唯有少食多餐
|
Klt4789 發表於 19-1-3 14:26
120-150ml 6餐

媽媽可以留意bb的飽餓信號,按bb需要餵,見佢飽的話也不用飲晒一支奶。Bb食得急或喊完飲奶,容易吞入太多空氣。BB食奶時係瞓低定抱住食架? 平時有冇幫BB做肚仔按摩?