沮喪⋯埋身好似唔夠⋯

Zirazira
|
bb13日人仔, 生完身體唔好,頭一星期未上奶同餵唔到人奶,bb只吃奶粉。第9日左右開始試人奶,有時泵出黎(每邊得果10-15ml),有時親餵,但當然每餐都要補奶粉俾bb。bb好心急,遲餵一陣都大喊果種。

而家第13日,基本上每餐都親餵,大約個半鐘至兩個鐘餵一次,兩邊各餵15分鐘,有時見佢食完哄一哄就訓著(但訓唔冧個樣),有時就餵完兩邊,佢仲想食,就補奶粉俾佢,奶粉佢大約食到30ml。

而家夜晚有一餐就俾佢補多點奶粉,想佢訓好d,因為食人奶佢好似唔飽同訓唔冧。我試過泵出黎,兩邊得果25ml左右,但佢一出世冇耐,食奶粉可以食到80-90ml ,我係咪唔夠奶俾bb,點先可以提升奶量?

Zirazira
|
我係外國,冇魚湯果d湯水,但有飲炒米茶,上奶湯水係咪真係咁重要?我有迫自己飲好多水,朝早2杯豆漿或牛奶,有食上奶曲奇;但好似作用不大咁。好沮喪,好似餵唔飽佢,係外國要自己一腳踢,好攰。
hohoyin731
|
都係密密啜或者每3個鐘泵1次,唔係即刻有效果,但有恆心就成功
馬騮山寨主
|
健康院母乳姑娘話唔好每邊食15分鐘,因為有機會BB 未食到後奶,但後奶係最多脂肪、最飽肚。姑娘建議每餐只餵一邊,不停咁啜計,起碼要食20~30分鐘先食到後乳,BB 先會飽肚。
Zirazira
|
馬騮山寨主 發表於 18-12-31 13:43
健康院母乳姑娘話唔好每邊食15分鐘,因為有機會BB 未食到後奶,但後奶係最多脂肪、最飽肚。姑娘建議每餐只 ...

下,我呢度姑娘教每邊15分鐘,加兩邊餵黎刺激兩邊一齊造奶。

我餵完會用手擠出黎,似係後乳,因為冇咁稀同黃d。
Zirazira
|
hohoyin731 發表於 18-12-30 21:34
都係密密啜或者每3個鐘泵1次,唔係即刻有效果,但有恆心就成功

已經試左一星期都冇乜起色咁,好沮喪。會繼續努力,但有人話產後4-6週係奠定以後奶量的黃金期,所以好怕miss 左就追唔返
hohoyin731
|
Zirazira 發表於 18-12-31 17:55
已經試左一星期都冇乜起色咁,好沮喪。會繼續努力,但有人話產後4-6週係奠定以後奶量的黃金期,所以好怕mi ...

我追奶都追左2個月
bosch
|
已經試左一星期都冇乜起色咁,好沮喪。會繼續努力,但有人話產後4-6週係奠定以後奶量的黃金期,所以好怕mi ...

我未聽過咩奠定定黃金期,亦勸你唔好睇咁多呢d 野,徒添壓力。我餵三個b,一個遲起步反而多奶, 兩個係後勁不繼果種。

你試下唔補粉,或只限夜晚補粉,bb 夠唔了夠尿痾,如果夠,仔你根本唔駛餐餐補粉,亦唔駛因見到食得密或瞓得差而覺得不安。佢飲完人奶,實飲得落奶粉,所以唔好用奶粉去規範左你既能力同奶量。

飲食方面,我覺得食飯最上奶。茴香都可以上奶,你搵下有冇上奶茶,茴香茶。
bosch
|

重覆。del。
JASPERMOM
|
我都係喺外國,每一次餵完,我都要用泵再泵多10分鐘,呢個方法係 lactation consultant建議嘅,因為咁樣可以刺激做多啲奶, 我今次係第二胎,第一胎用咗個半月先追到奶,第二胎兩個禮拜就可以追到啦!
加油!
我有飲mothers milk tea bag and goat’s rue. U can try