母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb13日人仔, 生完身體唔好,頭一星期未上奶同餵唔到人奶,bb只吃奶粉。第9日左右開始試人奶,有時泵出黎(每邊得果10-15ml),有時親餵,但當然每餐都要補奶粉俾bb。bb好心急,遲餵一陣都大喊果種。

而家第13日,基本上每餐都親餵,大約個半鐘至兩個鐘餵一次,兩邊各餵15分鐘,有時見佢食完哄一哄就訓著(但訓唔冧個樣),有時就餵完兩邊,佢仲想食,就補奶粉俾佢,奶粉佢大約食到30ml。

而家夜晚有一餐就俾佢補多點奶粉,想佢訓好d,因為食人奶佢好似唔飽同訓唔冧。我試過泵出黎,兩邊得果25ml左右,但佢一出世冇耐,食奶粉可以食到80-90ml ,我係咪唔夠奶俾bb,點先可以提升奶量?

複式洋房

我係外國,冇魚湯果d湯水,但有飲炒米茶,上奶湯水係咪真係咁重要?我有迫自己飲好多水,朝早2杯豆漿或牛奶,有食上奶曲奇;但好似作用不大咁。好沮喪,好似餵唔飽佢,係外國要自己一腳踢,好攰。

大宅

回覆樓主:

都係密密啜或者每3個鐘泵1次,唔係即刻有效果,但有恆心就成功

大宅

健康院母乳姑娘話唔好每邊食15分鐘,因為有機會BB 未食到後奶,但後奶係最多脂肪、最飽肚。姑娘建議每餐只餵一邊,不停咁啜計,起碼要食20~30分鐘先食到後乳,BB 先會飽肚。

複式洋房

馬騮山寨主 發表於 18-12-31 13:43
健康院母乳姑娘話唔好每邊食15分鐘,因為有機會BB 未食到後奶,但後奶係最多脂肪、最飽肚。姑娘建議每餐只 ...

下,我呢度姑娘教每邊15分鐘,加兩邊餵黎刺激兩邊一齊造奶。

我餵完會用手擠出黎,似係後乳,因為冇咁稀同黃d。

複式洋房

hohoyin731 發表於 18-12-30 21:34
都係密密啜或者每3個鐘泵1次,唔係即刻有效果,但有恆心就成功

已經試左一星期都冇乜起色咁,好沮喪。會繼續努力,但有人話產後4-6週係奠定以後奶量的黃金期,所以好怕miss 左就追唔返

大宅

Zirazira 發表於 18-12-31 17:55
已經試左一星期都冇乜起色咁,好沮喪。會繼續努力,但有人話產後4-6週係奠定以後奶量的黃金期,所以好怕mi ...

我追奶都追左2個月

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

已經試左一星期都冇乜起色咁,好沮喪。會繼續努力,但有人話產後4-6週係奠定以後奶量的黃金期,所以好怕mi ...

我未聽過咩奠定定黃金期,亦勸你唔好睇咁多呢d 野,徒添壓力。我餵三個b,一個遲起步反而多奶, 兩個係後勁不繼果種。

你試下唔補粉,或只限夜晚補粉,bb 夠唔了夠尿痾,如果夠,仔你根本唔駛餐餐補粉,亦唔駛因見到食得密或瞓得差而覺得不安。佢飲完人奶,實飲得落奶粉,所以唔好用奶粉去規範左你既能力同奶量。

飲食方面,我覺得食飯最上奶。茴香都可以上奶,你搵下有冇上奶茶,茴香茶。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

重覆。del。

別墅

我都係喺外國,每一次餵完,我都要用泵再泵多10分鐘,呢個方法係 lactation consultant建議嘅,因為咁樣可以刺激做多啲奶, 我今次係第二胎,第一胎用咗個半月先追到奶,第二胎兩個禮拜就可以追到啦!
加油!
我有飲mothers milk tea bag and goat’s rue. U can try

複式洋房

如埋開身, 泵出來個量係唔準的
因為BB咀仔吸力大好多, 唔好為個數字擔心
啜得多自然可達到供求平衡

大宅

Zirazira 發表於 18-12-30 21:22
bb13日人仔, 生完身體唔好,頭一星期未上奶同餵唔到人奶,bb只吃奶粉。第9日左右開始試人奶,有時泵出黎( ...
我都係外國生,自己照顧BB,本身唔係幾夠奶,因為仲要照顧大B,我冇好努力咁追奶,半奶粉半人奶餵到BB七個月。我覺得休息同埋情緒最影響人奶供應,外在嘅嘢都係其次,保持自己足夠休息,心身健康,奶就自然多。你嗰度有冇華人超市,中醫?或者買三文魚煲吓湯都有幫助,我嗰時飲mother’s milk茶包,外國媽媽冇上奶湯嘅概念,最多食吓supplement,甚至冇坐月,咪一樣咁多奶。
你餵完兩邊BB仲可以飲30ml奶粉,如果keep住補奶粉,好快人奶就會追唔上佢嘅食量,會變成半人奶半粉,我就係一個例子,不過我一開始就冇諗住追奶,抱住有幾多餵幾多嘅心態,想輕鬆啲。如果你想全人奶,就要下決心唔好補粉,趁而家佢食量未係好大,如果唔係之後仲難追。

大宅

麻辣媽咪 發表於 19-1-20 17:43
我都係外國生,自己照顧BB,本身唔係幾夠奶,因為仲要照顧大B,我冇好努力咁追奶,半奶粉半人奶餵到BB七個 ...
補充一句,就算追奶都要注意BB濕片夠唔夠,體重增長成點,我唔贊成不顧一切咁追奶,有疑問記住搵母乳顧問。

複式洋房

麻辣媽咪 發表於 19-1-20 17:43
我都係外國生,自己照顧BB,本身唔係幾夠奶,因為仲要照顧大B,我冇好努力咁追奶,半奶粉半人奶餵到BB七個 ...

呢度無中醫,有華人超巿,但藥材唔多。

呢邊姑娘就話飲herbal tea,仲叫我夜晚果餐唔好咁辛苦,俾佢食奶粉,等佢訓多點,自己有得休息。因為唔夠抖就冇奶。

我有食三文魚同mothers milk tea,食飯,加努力餵。bb最後加磅理想,滿月重左1.1kg。

但追奶量同自己湊真係好痛苦,係外國身邊要個親人幫都冇,呢下好硬食。坐月冇補冇乜食材可煮,冇陪月呢回事,諗返起自己阿媽果陣都係咁,就真係感受到 媽媽有幾偉大。

別墅

Zirazira 發表於 19-1-21 11:40

呢邊姑娘就話飲herbal tea,仲叫我夜晚果餐唔好咁辛苦,俾佢食奶 ...

我好明白你呀!我都係住外國,啱啱bb滿兩個月。好彩媽媽過黎幫手,不過坐月都唔係香港嗰隻傳統坐月,呢邊都係無乜食材。我主要食飯,用三文魚煲湯,同埋去魚市場求其買啲魚返黎加豆腐/支竹煲湯,都有啲谷奶效果。試下飲多啲水,我熱朱古力,水,奶茶,咖啡輪住飲,但求多啲水份落肚做奶。半夜試吓泵多啲,半夜刺激做奶

複式洋房

alicea 發表於 19-1-21 23:25
我好明白你呀!我都係住外國,啱啱bb滿兩個月。好彩媽媽過黎幫手,不過坐月都唔係香港嗰隻傳統坐月,呢邊 ...

好近喎,我bb岩岩上星期滿月咋。我媽都有黎幫手,但佢又煮又湊,唔忍心佢咁辛苦。

我呢度連新鮮魚都唔多同勁貴所以少魚湯,但食多點飯,炒米茶咯,都冇乜特別。

你熱朱古力都有飲?可可好似話會收奶。我飲豆漿,但個味都唔係香港果種,怪怪的

阿媽就返香港,之後自己一腳踢

別墅

Zirazira 發表於 19-1-23 09:46
好近喎,我bb岩岩上星期滿月咋。我媽都有黎幫手,但佢又煮又湊,唔忍心佢咁辛苦。

我呢度連新鮮魚都唔多 ...

係啊,我都唔想佢咁辛苦,係頭一個月煲炒米茶,食雞飯同魚湯,啲魚都係冰鮮魚咋,宜家都無啦。我有飲熱朱古力,因為我覺得飲咗心情好啲好彩無收奶。

我媽都就快返香港啦!宜家日頭佢幫我凑B兩三個鐘,我專心去訓,佢返香港我就無得訓啦

大宅

Zirazira 發表於 19-1-21 11:40

呢邊姑娘就話飲herbal tea,仲叫我夜晚果餐唔好咁辛苦,俾佢食奶 ...
你係咪第一胎?第一胎係需要啲時間上手,要照顧BB,又要顧住自己身體,真係唔容易。如果追奶太辛苦,順其自然都冇關係,心情輕鬆會幫助增奶。我哋喺外國生產冇家人幫手,雖然辛苦,但係可以訓練自己更強大,為母則強,JM加油!

大宅

Zirazira 發表於 18-12-31 17:52
下,我呢度姑娘教每邊15分鐘,加兩邊餵黎刺激兩邊一齊造奶。

我餵完會用手擠出黎,似係後乳,因為冇 ...

開始未上奶時,是要兩邊輪住啜

上奶後,每邊啜返耐D,多D後奶才多D脂肪

大宅

試下呢個丫
我乳腺炎燒完都追得返奶

UpSpring, Milkflow,葫芦巴+圣蓟,100粒素食胶囊https://hk.iherb.com/pr/UpSpring-Milkflow-Fenugreek-Blessed-Thistle-100-Vegetarian-Capsules/78065?rcode=GKL537

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊