時政擂台

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

好簡單,cut 福利最直接,子女上中學就 cut 綜援,唔搵工都唔會有錢,冇晒吸引就自然冇人想黎

水晶宮

Muimui2011 發表於 18-12-31 21:04
點解冇講埋南亞人仕佢地都係炸彈⋯⋯

有啲香港人好得意,除咗大陸人,其他什麼人種都好包容

伯爵府

cinda72. 發表於 19-1-1 14:25
咁就要禁止窮既港男唔可以娶b6先得啦

咪就係咁囉,你直接講咗香港人唔娶B6咪唔會溝淡真正的香港人,咪唔駛咁多人一落香港拿福利囉,而家D公屋有幾多唔係比D新香港人特快上樓架,填海喎,日日咁擁落嚟,仲可以帶埋d姨媽姑姐,填多多都唔夠佢地住

珍珠宮

2018復活節勳章

ASUS_JT 發表於 18-12-31 09:58
两睇啦,佢地係有份用社會資源。但亦有貢獻社會嘅。

呢幾年去醫院探病頻密,所見絕大部份低層員工都係新移 ...

早兩年喺安老機構做過文職,落到院舍啲粗重工的確全部都係大陸女人做,仲有啲食肆都係一樣。

我認同大陸人落嚟香港係搶資源攞福利,啲有質素有錢嘅大陸人根本唔會想嚟香港,落嚟嘅係咩人,大家心中有數

一個大陸人一個南亞裔

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

BKsquare 發表於 18-12-31 21:42
最後鳴謝一定唔少得公文袋

泛民同埋垃圾社區xx協會都係功不可沒

子爵府

cinda72. 發表於 19-1-1 14:29
D港叔港伯唔娶b6,佢地又點申請到單程呢?申請唔到單程,又點出現你口中既溝淡或者掠奪香港人財富?
始作 ...

除左呢啲伯父
仲有超曬齡幾十歲果啲仔女,已經就快或已經登六
仲走落嚟

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

ddkaka 發表於 19-1-1 14:42
有啲香港人好得意,除咗大陸人,其他什麼人種都好包容

南亞裔搶福利不特止,仲要求多多,又唔肯融入社會,細路要英語教學,呢類人更加討厭

侯爵府

ASUS_JT 發表於 18-12-31 09:58
两睇啦,佢地係有份用社會資源。但亦有貢獻社會嘅。

呢幾年去醫院探病頻密,所見絕大部份低層員工都係新移 ...

無左新移民, 好多職位更加勞工短缺。成日話人分薄果啲,根本無實際數字支持, 自己想像。

侯爵府

cinda72. 發表於 19-1-1 15:01
咁冇計架,全都係香港人自己申請佢落黎架喎

咁嫁去外國又點計? 係咪一樣唔可以拎任何社會福利?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlesister 發表於 19-1-1 14:33
好簡單,cut 福利最直接,子女上中學就 cut 綜援,唔搵工都唔會有錢,冇晒吸引就自然冇人想黎
...
Agree, 不過實大把人反對,
弱雞政府,邊會敢做

禁止訪問

琥珀宮

畀面勳章

CHANYINTING 發表於 19-1-1 16:57
以孫儷為例,自稱以專才計劃取得香港身分證
然而,我找不出她有港產影視作品的紀錄
專才計劃當中,有多少是 ...

最少人地冇攞香港福利丫,而且人地有人在香港投資你都唔會知啦

琥珀宮

畀面勳章

CHANYINTING 發表於 19-1-1 17:00
另外,港漂在香港即使全費報讀學位,依然不是收回成本,仍然是香港納稅人的津貼,畢業後亦沒有很多對香港有 ...

咩叫港漂?點解你成日要用呢類咁既詞彙黎形容人呢?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至