每天百多個單程證人士來港會分薄社會資源?

Muimui2011
|
點解冇講埋南亞人仕佢地都係炸彈⋯⋯
hohoho2013
|
Muimui2011 發表於 18-12-31 21:04
點解冇講埋南亞人仕佢地都係炸彈⋯⋯

啱啱想講,我去政府街症睇醫生,南亞裔至少佔三份一
vvik
|
yaubb2014 發表於 18-12-31 12:35

都係果句……身份證V,R,M人士越來越多,国語併音口音呃 ...

我覺得反而係平時講廣東話但又講到一口流利國語更易睇得出係新移民
calvin1230hk
|
多謝班泛民政黨囉,幫佢地搞到1年就可以攞綜援,仲有班社工教佢地點樣容易申請公屋,想唔分薄都唔得啦。
calvin1230hk
|
hohoho2013 發表於 18-12-31 21:08
啱啱想講,我去政府街症睇醫生,南亞裔至少佔三份一

係呀!去新嘅屋邨睇吓,見到好多南亞人士都住緊公屋。
bobomia
|
sheetajeff 發表於 18-12-31 10:09
識得一個港佬申請大陸老婆黎,個女人再申請老豆老母前夫仔女,點會唔分薄
...

用咩名義去申請前夫呀?
kolher
|
bobomia 發表於 18-12-31 21:29
用咩名義去申請前夫呀?

我估意思係同前夫生的仔女!
BKsquare
|
根本外國都無可能一黎就有得拎福利
都唔知政府想點
咁樣放人落黎
地方又細 人又多
唔夠住
只會越來越多摩擦
BKsquare
|
BKsquare 發表於 18-12-31 21:41
根本外國都無可能一黎就有得拎福利
都唔知政府想點
咁樣放人落黎

最後鳴謝一定唔少得公文袋
ipipipip
|
CHANYINTING 發表於 18-12-31 13:50
社工既政治思想通常係左膠
佢地只有唔符合現實既大愛主義,而且亦會支持民主
但係佢地同典型良性民主亦有許 ...

以前社福界的撥款係一筆過
社福機構有一定的控制權點洗筆錢

但之後變成按案件計
而幫大陸人申請係所有案件中最快及最易審批

竹的確

tssy
|
其實中國大陸都係想溝淡香港人,好快香港就會變成而家的深圳
CHANYINTING
|
tssy 發表於 18-12-31 22:52
其實中國大陸都係想溝淡香港人,好快香港就會變成而家的深圳
我覺得佢係不斷偷香港人既財富,去比深圳囉
你點會變成深圳呀
雙非就已經係納深圳稅,食香港福利呢個荒謬現象
大陸係想由深圳既北方外省人控制南方人
完全無視鄧小平芍一國兩制既承諾,無視地方制度
殖民主義管治瘋狂掠奪香港人財富
|
psleung803 發表於 18-12-31 12:17
大陸各省市都有權自己訂立入戶囗政策,為何香港不能?北京可以拒絕低端人口入戶籍,還要絕驅趕。
...

北京只係趕係非法地點經營小攤檔,非法建屋住宿果D非本地人口!
港伯娶果D低端,一到港就有屍族社工一條龍教授拎著數方程式
hohoho2013
|
CHANYINTING 發表於 18-12-31 13:22
呢個政策放寬,導致左好多 76-80年 (文革後到抵壘政策廢除) 隻身落黎既香港人
近年申請埋佢地當時既子女落 ...

呢班超齡子女,都唔知落嚟做乜,美其名就話照顧年邁父母,根本咪又係貪香港福利
係孝順嘅就接父母回鄉安享晚年啦
tssy
|
CHANYINTING 發表於 18-12-31 22:56
你點會變成深圳呀
雙非就已經係納深圳稅,食香港福利呢個荒謬現 ...

我講人,真正香港人VS新香港人,溝淡囇
chichiho
|
直頭搶喇

CHANYINTING
|
tssy 發表於 18-12-31 23:13
我講人,真正香港人VS新香港人,溝淡囇
深圳本身就冇咩原居民,冇話溝唔溝淡
少數既深圳原居民原本只係耕田
外來人口都有戶籍政策限制,要有生產貢獻,所以令原居民既農地地價暴富
佢地自己唔會有所謂排外

香港本身已經有六百萬人,擁有高度經濟及文化水平
令大陸妒忌,所以有溝淡香港人
呢類新殖民以無貢獻機制下得到居港權,毫無貢獻掠奪香港福利系統
本地人不但沒有得益,更加受到外來人口掠奪

香港同深圳,根本係兩個完全不同既局面
掠奪香港的殖民基地,正正就是深圳
中央怎會希望香港變成深圳?
tssy
|
其實唔知有幾多人明白我講咩呢,唔明嘅都無所謂嘅,但又唔駛偉論加長篇大論嘅,比你拗贏咪又多一分
cinda72.
|
s'we 發表於 18-12-31 10:16
今日蘋果新聞都有講....D單程一落黎就申請公屋, 仲教埋記者想快就生番個....

點解起極樓都唔夠....咪就係 ...

咁就要禁止窮既港男唔可以娶b6先得啦
cinda72.
|
CHANYINTING 發表於 18-12-31 22:56
你點會變成深圳呀
雙非就已經係納深圳稅,食香港福利呢個荒謬現 ...

D港叔港伯唔娶b6,佢地又點申請到單程呢?申請唔到單程,又點出現你口中既溝淡或者掠奪香港人財富?
始作俑者,其實係香港人自己喎
李斯特    發表於 19-1-2 20:46