婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第一回

我99講野叻,轉數快,個個人名都記得,只係我個名先醒唔起,識我10幾年有時仲叫我'阿邊個'。
每次見面一定唔會先望我,要我叫佢先話'乖', 擺晒款。
我只是工人角色,湊唔好佢啲孫同仔就話,最近凍話我俾少衫啲孫著,捉住孫對手俾人逐個摸,証明佢講既無錯,成個鐘都係依個話題,著少衫係我問題,佢個仔無責任既。
佢對朋友極好,但對我父母就無面俾,一年見一次都可以有野講,我嫁左入黎生活好左就要睇唔起襯家。
我同父母去平價旅行,佢都唔抵得,講說話俾我地聽,99我幾個月前先同你去搭飛機呀!
我谷得好辛苦,在此呻下。

Cindyma520    發表於 19-4-2 14:28

珊瑚宮

畀面勳章

NodameB 發表於 19-1-1 17:48
我99講野叻,轉數快,個個人名都記得,只係我個名先醒唔起,識我10幾年有時仲叫我'阿邊個'。
每次見面一定 ...

問題係你老公點睇先?
如果佢唔係愚孝的話,咪唔使比面你99,唔啱聽的話就可以比番說話佢聽。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

每次見面一定 ...

佢好唔識尊重人喎 !你係咪以前得罪過佢??如果唔係同住,唔好同佢一齊去旅行
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

認識瑞士牛牛第一回

crystal媽咪 發表於 19-1-1 18:14
佢好唔識尊重人喎 !你係咪以前得罪過佢??如果唔係同住,唔好同佢一齊去旅行
...

我覺得自從62走左佢對我越來越差,我唔知佢係點都要搵個人針對下定點。去旅行係佢家人提出,我唔會主動提出啦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

NodameB 發表於 19-1-1 18:19
我覺得自從62走左佢對我越來越差,我唔知佢係點都要搵個人針對下定點。去旅行係佢家人提出,我唔會主動提 ...

盡量少見。
只hi, bye.其他時間避免眼神接觸。

大宅

認識瑞士牛牛第一回

crystal媽咪 發表於 19-1-1 18:23
咁奇怪?!老爺走應與你無關。最緊要老公企你那邊,盡量少見。家族聚會如無可避免,照叫佢,等其他親友知 ...

以前我地多見面,反而關係ok, 可能我老爺走左,無人陪佢,而我地又有左細路,真係好忙少左睇佢,所以對我差左,而家想多見佢我都唔敢,好驚好唔自然(以前唔會)。佢話下我,果頭又無左件事,我諗佢都唔覺對我差。

寶石宮

NodameB 發表於 19-1-1 19:21
以前我地多見面,反而關係ok, 可能我老爺走左,無人陪佢,而我地又有左細路,真係好忙少左睇佢,所以對我 ...

我會選擇唔再面對

大宅

和我奶奶有D似,又係成日擺奶奶款。在親戚面前講我D野。我問心無愧,做好本份,既然佢唔識尊重我,咁我都會收番我對佢嘅忍讓。我會反駁佢,同埋好少見佢,而家佢收斂少少。

禁止訪問

大宅

認識瑞士牛牛第一回

imhsewife 發表於 19-1-1 21:57
又真係慘d 既 老人家都係要d 存在感 想比人覺得後生無左佢唔得果d....明既明既
...

佢只係對我咁,對仔女孫唔係,我知我係外人,佢係長輩,唯一可控制可改變只有自己心態,但暫時我做唔到,唯有呻下。

子爵府

回覆樓主:

係咪62過身後變咗放負?
唯有見少啲,越見越少啦

子爵府

NodameB 發表於 19-1-1 22:52
佢只係對我咁,對仔女孫唔係,我知我係外人,佢係長輩,唯一可控制可改變只有自己心態,但暫時我做唔到, ...

你老公唔知/睇唔到……?

公爵府

NodameB 發表於 19-1-1 22:52
佢只係對我咁,對仔女孫唔係,我知我係外人,佢係長輩,唯一可控制可改變只有自己心態,但暫時我做唔到, ...

首先你可以做的......就是不再安排兩邊的親家見面,即使是拜年也不可以,以免你父母再無端受99的指責or發難。

男爵府

我的育兒心得勳章

入左門都十年,你仲肯忍,你真係勁!

我反而係耐左、有啲野就麻木左,有啲野就反而唔會忍。

男爵府

我奶奶只會對我同大姑仔講 嫌三嫌四既說話,佢個女同佢駁咀,佢仲會笑既。我從來零反應,因試過一次閙大架,佢 竟然係數幾年來相處既 芝麻綠豆小事,仲要 有些 係老公對佢唔好入我數,另一個 新抱佢就好客氣,因親家住同一條邨,好多街坊朋友,仲曾經受過氣。另外我奶奶由入門已經叫我(我老公名)嫂。

大宅

認識瑞士牛牛第一回

汽水餅 發表於 19-1-2 00:55
你老公唔知/睇唔到……?

佢有幫口,但作用不大,人就係點會覺得自己既說話hurt到人。

複式洋房

每次見面一定 ...

正常架,d99覺得乜都新抱問題,個仔就一定無問題,就算係個仔問題都會講成新抱問題

珍珠宮

王國教室勳章

最重要你老公點對你

大宅

回覆 4ponymum 的帖子

一樣樣,唉!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

比我唔會應佢

首頁

尾頁

跳至