親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問各位會唔會特登買對雪鞋比小朋友著幾日呀?我好驚佢地腳凍,我老公又話唔洗咁誇張

大宅

睇下你去唔去雪地玩,否則可以只買對有毛boot, 加對長厚襪

別墅

雲牛 發表於 19-1-1 23:44
睇下你去唔去雪地玩,否則可以只買對有毛boot, 加對長厚襪

我訂左一天遊去玩雪兜呀~唔知淘唔淘得切呢~

男爵府

quinjoey 發表於 19-1-1 23:40
請問各位會唔會特登買對雪鞋比小朋友著幾日呀?我好驚佢地腳凍,我老公又話唔洗咁誇張
...
去得玩都唔差個少少錢, 小朋友凍傷腳手尾長

用戶要求終止服務

牛年勳章

去廸卡儂睇吓有無啱啦!
未經許可,請勿轉載

伯爵府

...

淘啦,韓國咁涷對腳真係冰。我以前去,第一日著波鞋真係好涷

wcpcelia    發表於 19-1-2 09:29

子爵府

...

唔只保暖,仲要防滑,否則撻到pk

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

會買平平地的, 對腳保暖好緊要.

大宅

...
樓上JM講左, 除左保暖, 仲要防滑...

D男人乜都話誇張, 到時候凍到甩肺又問老婆有冇厚襪
照顧小朋友係女人天性, 乜都擔心左小朋友先. 以小朋友出發去諗.
但男人唔同, 天生以自己出發去諗, 根住就會覺得人地諗太多...無論係對小朋友定對99都係.
最緊要就係唔好煩到佢

別墅

...

多謝各位意見,我已經買左兩對雪靴了,最緊要唔好凍親兩個細既

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

多謝分享

男爵府

要買,我地上星期去韓國全程著雪靴,係雪場果日仲要超凍,著左雪靴都凍到腳痛,如果無著肯定凍傷

大宅

1月1號喺首爾返嚟香港,嗰幾日,全日都零度以下,一早一晚仲負10度以下。如果去雪場,或者玩雪兜就會着雪靴,市內觀光就着返波鞋,因為好行些。我之前仲淘左雪褲,好保暖,打底褲都唔需要着。

大宅

Candyland 發表於 19-1-4 16:30
1月1號喺首爾返嚟香港,嗰幾日,全日都零度以下,一早一晚仲負10度以下。如果去雪場,或者玩雪兜就會着雪靴 ...

我一家首次去滑雪,負十幾度有點緊張,
幫兩个孩子預備了; heat tech內衣,
雪褸,雪褲,厚襪,頸巾
厚boot,雪鏡……在滑雪當天甪,
好bulky, 及基本衣服,唔知有無漏?

平日在街上,小孩上身穿heat tech, 衛衣,羽絨褸,是否需穿防風褲?

另外,大人在雪場租雪衣,雪褲,
是否多尺碼選?……
你地多是自己買一套或是去到雪埸租?

谢分享!

谢分享!

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 熱血金章 親子探索遊 醒目開學勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

jessyleung 發表於 19-1-4 17:56
雪褸,雪褲,厚襪,頸巾

昨天回來,日日零下十度,孩子馬莎 thermal底衫,企領衛衣,抓毛外套,羽絨,包耳冷帽,口罩,頸巾,厚袜,毛裏長褲,雪靴

大宅

jessyleung 發表於 19-1-4 17:56
雪褸,雪褲,厚襪,頸巾

我哋大人同小朋友去雪場同埋市內觀光都係着一樣嘅衫,羊毛底衫+薄長袖衫+fleece 外套+雪褸。裏面着薄啲嘅面衫,因為入到室內啲暖氣好勁的。最緊要帶手襪,唔係隻手好快凍僵。帶咗頸巾,反而冇乜用,因為件雪䄛zip 上頸,又帶咗帽,所以唔需要帶頸巾。
去雪場嗰日反而覺得冇咁凍,可能因為郁動多,我小朋友話覺得熱添。最凍係明洞夜晚行街嘅時候

大宅

威大嬸 發表於 19-1-4 18:36
昨天回來,日日零下十度,孩子馬莎 thermal底衫,企領衛衣,抓毛外套,羽絨,包耳冷帽,口罩,頸巾,厚袜 ...

我都帶咗布口罩,不過大人同小朋友都唔肯用,因為嫌麻煩。去雪場嗰日最好着厚啲同埋長啲嘅襪,因為對滑雪鞋好硬,鞋身又高。

大宅

Candyland 發表於 19-1-4 18:59
我都帶咗布口罩,不過大人同小朋友都唔肯用,因為嫌麻煩。去雪場嗰日最好着厚啲同埋長啲嘅襪,因為對滑雪 ...

多谢分享!(emoji)

大宅

Candyland 發表於 19-1-4 18:56
我哋大人同小朋友去雪場同埋市內觀光都係着一樣嘅衫,羊毛底衫+薄長袖衫+fleece 外套+雪褸。裏面着薄啲 ...

多谢詳细分享!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至