婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

1月1號要返工,一早出門口同左99講,如果要帶BB出街記得着返件全身一件過嘅羽絨,佢同我講話:睇天氣啦。我話呢幾日都會係凍着返件褸好啲,轉個頭下晝太陽差唔多落山嘅時候佢帶亞BB去海濱長廊行。我係公司睇到D相先知,佢着咗好多件衫但係就係冇着嗰件褸,帶咗張BB被出去,笠住佢個頭包住佢。我即刻問我老公搞乜嘢呢個時候去海濱長廊,係好多人但個個都包到實一實,佢話想帶亞BB去曬太陽吸下清新空氣。我即時嬲到,我話你哋班人係咪痴線㗎咁凍大個BB出去啲咁大風嘅地方,張相入邊啲人頭髮吹到飛起曬。我老公就不停話去咗15分鐘啫唔使咁緊張,真係超嬲。雖然佢係包住但係做乜野要着晒睡袍用瞓覺嗰塊被出街呢
平時係屋企99要bb着幾件衫,轉個頭就走去寒冷天氣警告仲去海邊食風究竟係乜嘢道理?
老公完全唔幫我仲話下次做唔再同我講。
我係咪太情緒激動太敏感?我真係又擔心又傷心又激氣

公爵府

回覆樓主:

99就最中意與心抱唱反調啦 ? 俾得99湊BB.....你只可以降低要求,否則盞激死自己。

子爵府

回覆樓主:

幾大呀bb?

男爵府

回覆樓主:

其實個重點在於你強調要著果件衫99就係唔比bb著。
我仔出世後我都感受到, 老人家, 就同啲三歲小朋友一樣咁反叛。你叫佢向東佢就向西, 可能佢地心諗我食鹽多過你食米, 我使你教???

下次你試下叫佢千祈唔好同bb著果件衫, 佢反而要著比你睇 。你話激唔激到你跳舞。

你老公仲衰, 唔安撫你不突止, 重加重左你既不安 (講明下次唔話你知)。完全無尊重過你呢個生母。你今日唔返去丙9佢 , 以後有排你受。暫時別丙99, 丙99會比人話唔尊重長輩。但老公任丙, 要佢知道唔聽老婆支笛.. 是會很麻煩的 (男人最怕麻煩)。下次夠膽唔話你知... 會丙得更加金。

大宅

alexia924 發表於 19-1-2 05:06
1月1號要返工,一早出門口同左99講,如果要帶BB出街記得着返件全身一件過嘅羽絨,佢同我講話:睇天氣啦。我 ...

是㗎,D 99 成日唱反調。要話俾人知佢先啱。

D 老公又成日覺得冇所謂,呢下仲激氣

大宅

anyuser18 發表於 19-1-2 15:14
幾大呀bb?
9 個月B,我都唔想佢病病咗睇醫生食藥都唔太好。始終仲係好細個

子爵府

alexia924 發表於 19-1-2 18:19
9 個月B,我都唔想佢病病咗睇醫生食藥都唔太好。始終仲係好細個

大家把呎唔同

老生常談咁講
俾得人揍都無計

咁佢都有著夠包夠

老公都唔企你嗰邊就論盡啲
要拉返豬隊友過來
否則佢反而覺得你無事搞事

男爵府

樓主係唔係一定要靠奶奶湊先。
唔係既,自己直接開聲話佢。你要比佢知而家邊個話事。叫老公出聲一時work一時唔work 。

大宅

你哋係一齊住??平時返工佢幫你湊?你講就講咗佢唔聽都冇辦法

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

坦白講,如果有太陽我會欣賞,我喜歡小朋友接觸戶外,不要做港童,其他人講得啱,俾得人湊就唔可以全跟你的湊法,因為湊小朋友係超辛苦的,前日寒冷警告我仲帶小朋友去行山,山上超大風,冇乜太陽,不過小朋友沒有埋怨,他們還跑得很開心,回來也沒有病,不要過分緊張,可能你覚得我唔幫你,不過我是喜歡讓小朋友捱苦的。

珍珠宮

回覆樓主:

俾得99湊邊有say
除非你地有後著
隨時可以唔洗佢湊啦
仲要加個唔撐你既老公

我99當年間中湊下
又係好鍾意4圍去
唔會問我地架
嬲到而家有姐姐唔駛佢點湊

跟本你控制唔到d老人家架啦

大宅

little_angels 發表於 19-1-2 22:13
坦白講,如果有太陽我會欣賞,我喜歡小朋友接觸戶外,不要做港童,其他人講得啱,俾得人湊就唔可以全跟你的 ...
如果佢大啲我覺得都係可以俾佢捱下,問題係佢只係得九個月大

大宅

謝謝大家回覆我都明白俾人湊就預咗。
只係老公又唔幫我,呢啲天氣我唔想BB病,如果乜都做晒都病冇辦法。

複式洋房

alexia924 發表於 19-1-2 05:06
1月1號要返工,一早出門口同左99講,如果要帶BB出街記得着返件全身一件過嘅羽絨,佢同我講話:睇天氣啦。我 ...

奶奶不嬲有自己戈套,我哋嘅說話係發up瘋。10個老公6個愚孝。我哋戈d就係戈6個其中一個

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

有時D人做D無腦的事, 只能無奈慨嘆。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

heidys 發表於 19-1-3 10:53
有時D人做D無腦的事, 只能無奈慨嘆。

對啊無奈只能夠無奈,希望阿B自己啲抗體勁啲啦
有時我都會選擇接受,因為激得太多對自己身體都唔好
間中都要爆一鑊金嘅平衡下,而家好好多啦!多謝大家聽我講同分享你哋嘅意見,大家都係媽媽真係會明白對方嘅想法,我都好認同大家講嘅嘢。奶奶本身就係講一套做一套,同埋咪使指擬叫佢聽你講嘢,但發噏風我都要但發噏風我都要噏一次㗎啦。費事出咗事又話我唔同佢講,哈

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

太陽要落山先去曬太陽?唔好玩啦!比我實小爆個老公。九個月唔算細,但天寒地凍,我自己湊都會盡量避免收太陽落街啦!同你老公講:十五分鐘足夠吹病個B啦!叫佢自己落去食十五分鐘西北風試下!
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

珍珠宮

回覆樓主:

唔做都做左。。你老公無講錯喎~
下次再做就唔俾你知,尼個就係你激動嘅後果~
你應該冷靜D,起碼令人聽落舒服D~肯聽你講野~
樓上jm講得岩,俾得99湊,本身預左降低要求,因為99實唱反調~盞激死你~
所以你都要食下腦~

我同我老公 就係費時煩,所以講明,99唔駛幫手啦~

男爵府

alexia924 發表於 19-1-3 23:23
對啊無奈只能夠無奈,希望阿B自己啲抗體勁啲啦
有時我都會選擇接受,因為激得太多對自己身體都唔好
間中都 ...

我自已就同樓主相反, 中意比小朋友感受下涷同吹下風。等佢可以段練下身體。6299就反而非常緊張成日要包實我個仔。
不過點都好, 問題根源都係一樣: 新抱同奶奶爭話事權。
最後都要睇你選擇忍定繼續爭..同埋你有幾多本錢去爭..

首頁

尾頁

跳至