懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

littletwinZ 發表於 19-1-3 08:15
咁要睇你因咩原因睇佢,如果係佢權威範疇,咁我覺得佢救左我bbs命,我孖胎,由6週開始保胎睇到佢接生,等 ...

有同感!有d 人唔在其中係唔會明。

大宅

回覆樓主:

我當時主要跟政府檢查, 但第一胎都想後期睇多d超聲波。我揾佢係因為聽過佢講座覺得佢個人幾casual, buy佢。新診所地點方便, 所以揾佢。

咁我正正常常所以想留佢耐d問佢野都唔得(emoji)(emoji) 但overall 覺得ok呀。
我係2016年9月準媽媽~ 多多指教!

大宅

回覆樓主:

講明先,我絕對唔係咩fans, 只係兩胎都係佢接手親身感受嘅媽媽。

其實我身邊好多朋友都係搵佢產檢,接生,自己第一胎已經搵佢,識左依位醫生咁耐,佢明佢係點樣處理所有事,老實講,無事無干健康母B都真係會好快睇完,但又唔覺得係求其,佢應該做完嘅野做完,出面成村人等佢,唔通佢仲會慢慢同你吹水? 佢睇得耐果d, or要入去睇好多次果d, 講真真係好多喊住出黎,我並唔想成為一份子!
如果睇佢係為左4D,又覺得佢會慢慢等你阿B拎個頭比你影,佢應該做唔到。

大宅

littleKL 發表於 19-1-17 16:52
講明先,我絕對唔係咩fans, 只係兩胎都係佢接手親身感受嘅媽媽。

其實我身邊好多朋友都係搵佢產檢,接生, ...

第二,佢嘅鬆宮頸,係唔會無情白事幫你去鬆,多數係夠哂足月,而BB又大件先會做,有d 過期居留佢都會試下,而我第一胎中碼,39周6磅幾佢都無講過話會做架,而第二胎,我囡37周已經7磅,頂到個肚爆哂無得郁,佢先建議幫我試下鬆,其實鬆完都無作動,到38周我肚太重,佢再鬆多次先輕微見紅,真係唔係話鬆完就生得。

有1個元旦B兩個鐘,佢因為宮頸短,基本試一推都生到,我有朋友宮頸短都係咁快架。

同埋佢係好多人地發現唔到嘅問題佢睇到,我朋友21周搵佢先知宮頸得3cm,係孫醫生幫佢到足月出世架。

大宅

littleKL 發表於 19-1-17 16:54
第二,佢嘅鬆宮頸,係唔會無情白事幫你去鬆,多數係夠哂足月,而BB又大件先會做,有d 過期居留佢都會試下 ...

第三想講返自己兩胎,第一胎39周1見紅,打左比孫醫生,佢話我宮頸硬,唔駛咁快入院,沖下涼,訓到訓一陣,密痛先入,隔左6個鐘我先慢慢入,點知真係得1度,孫醫生黎到幫我鬆宮頸,鬆完都係無反應,足足十幾個鐘先3度,最尾都係打針先開快d, 佢話我宮頸好硬,好難開,唔幫我唔知痛幾耐先開哂,最尾要見紅後24個鐘先生到。
第二胎,係38周第二度鬆完宮頸都無咩反應,但BB已經7磅幾,個肚太迫,迫到度唔到實際幾重,佢仲幫我check胎心跳半小時,睇下適合出黎未,果晚就開始見紅,入院後幾個鐘係產房突然(前一刻仲係3度)想痾,BB就黎想爆出黎咁,我又出哂冷汗,再突然5個姑娘衝入黎...

大宅

littleKL 發表於 19-1-17 17:03
第三想講返自己兩胎,第一胎39周1見紅,打左比孫醫生,佢話我宮頸硬,唔駛咁快入院,沖下涼,訓到訓一陣, ...

姑娘好緊張,大聲叫我轉身,不停郁我,但我又急想痾,好危急,原來BB心跳drop到60,姑娘不停問我身上有無金器假牙,心諗唔係開刀呀...但3分鐘後孫醫生好似神咁出現命令姑娘比我痾,d姑娘就即set up, 係5分鐘內叫我出力痾,唔駛等陣痛,nonstop痾,痾到小小頭孫醫生就吸佢出黎,出黎時老公話無喊聲,阿囡係紫色嘅,但孫醫生只好老定咁講,恭喜哂,BB無問題,交比我,就抱佢去枱唔夠半分鐘就喊到好大聲啦。果刻我知道自己無簡錯醫生,佢堅專業,幫我連完針就趕過隔離接生,仲叫我休息一陣就返黎幫我影靚相。

大宅

littleKL 發表於 19-1-17 17:09
姑娘好緊張,大聲叫我轉身,不停郁我,但我又急想痾,好危急,原來BB心跳drop到60,姑娘不停問我身上有無 ...

最後,我想話,佢自己係無食飯時間,直踩嘅,同佢好鼓勵順產,唔怕佢自己辛苦,24小時on call, 我知有好多醫生都唔接順產架,我果日,佢晚8點有手術,12點幾接生我,1點接隔離,仲有個開刀3點,佢3點半仲ws congratulations 我,朝8點已經見佢黎巡房,就算佢咩宣傳都好,佢都做到咁,為咩呢,只係我嘅感受,唔應同勿插。

大宅

littleKL 發表於 19-1-17 17:14
最後,我想話,佢自己係無食飯時間,直踩嘅,同佢好鼓勵順產,唔怕佢自己辛苦,24小時on call, 我知有好多 ...

謝謝妳~!!我明白了,我好相信佢係咁既一位醫生。

大宅

BooMo 發表於 19-1-3 09:29
我覺得佢只係識做生意宣傳
產檢等兩個鐘,檢查時求求其其趕收工咁

請問妳係咪一位健康的幸福孕媽 ☺,我集咁多位既經歷,看來健康孕媽才會有不太滿意既經歷。

如果係咁,呢位醫生既處理方法就係用心去處理當務最急切既孕媽媽。

大宅

Christylomama 發表於
孫醫生的智慧和頭腦很聰明,所以若胎兒有問題或孕期有危險,例如宫頸短易早產,他很快會察覺到及想出解決 ...

明白。原來香港有一位醫術了得既醫生,真係太好了。

洋房

littleKL 發表於 19-1-17 15:51
有同感!有d 人唔在其中係唔會明。

想醫生睇症既時間長D細心D, 但如果睇得耐, 咁等候既時間又會變得耐佐, 呢度真係好難做得兩全其美 (emoji)
因為睇孫醫生既大部份都係本身有D特殊情況既媽媽

大宅

Jessicakyy 發表於 19-1-17 17:41
謝謝妳~!!我明白了,我好相信佢係咁既一位醫生。

之前都想將第二胎經歷寫出黎,咁啱可以係依到講

複式洋房

BooMo 發表於 19-1-3 09:29
我覺得佢只係識做生意宣傳
產檢等兩個鐘,檢查時求求其其趕收工咁

好似上面另一位媽媽咁講,可能你係比較幸福陀得比較健康的媽媽

我由10w開始就睇孫,直到而家28w,孫醫生陪我地渡過好多難關。
每次見到有問題,佢都好果斷咁俾個solution出來,真心感受到佢果份專業同經驗。
佢聽到我話政府肯幫我做結構,都叫我係政府做得喇,慳返d錢。有咩問題產檢時佢會alert到...

有時我覺得,唔係見醫生的時間越長越好,最緊要係醫生捉到重點,解決到問題。
等候時間係好耐,但每次見完佢都會安樂晒...

而且佢係會分priority的醫生,有次比較緊急,等左15mins就可以入去見醫生了

真心推介孫醫生,佢幫到懷孕媽媽好多好多
最鍾意每次見完佢的一句話: 「BB好健康,放心」

別墅

kevin45 發表於 19-1-20 12:38
好似上面另一位媽媽咁講,可能你係比較幸福陀得比較健康的媽媽

我由10w開始就睇孫,直到而家28w,孫醫生 ...

同!
我每兩星期睇佢一次,都係聽完佢講句BB好健康無事!我個心就好興奮放鬆晒
我宮頸短唔可以坐太耐或者應該講要訓床,佢既姑娘會安排好床/卧椅比你等,會入黎幫你量血壓,唔想你辛苦!呢點做得好好

我仲意孫醫生佢好果斷,反而我唔仲意佢講太多廢話,一就一、二就二,so far睇左佢兩三個月都好滿意,我20w時照結構都係搵佢,果日等左3-4個鐘,但佢發現我宮頸短之後幫我做左好多野,果3-4個鐘又算係d咩呀

複式洋房

fish30011988 發表於 19-1-2 14:22
我第一胎搵佢開刀!
但而家第二胎無搵返佢…

點解呀?

民房

我剛剛四月生的,係朋友介紹去。次次去都要等2個中以上,等都唔緊要,入到去就得5分中,可能係因為我冇咩特別問題所以佢想拿拿林到下個。不過有兩次問佢問題佢態度就麻麻啦,會串反人轉頭。咁我覺得第一次做媽媽有問題想問都好正常,佢好似覺得我d問題好白癡咁我最唔中意係我一路都諗住順產用無痛,佢係知道的,到生果一日臨打無痛嘅時候麻醉醫師建議我唔好打,因為我有椎間盤突出,當下即刻晴天霹靂,點解孫醫生無問過我又冇解釋過,我覺得好唔盡責!!下一胎一定唔會再揾佢!

大宅

Newmama2019 發表於 19-5-25 10:45
我剛剛四月生的,係朋友介紹去。次次去都要等2個中以上,等都唔緊要,入到去就得5分中,可能係因為我冇咩特 ...

其實打唔打到無痛係要麻醉師同你檢查完之後先決定到。唔係嗰個人都適合打無痛。

大宅

Jessicakyy 發表於 19-1-17 17:47
請問妳係咪一位健康的幸福孕媽 ☺,我集咁多位既經歷,看來健康孕媽才會有不太滿意既經歷。

如果係咁,呢 ...

其實我自己都覺得如果係一般比較健康嘅媽媽冇太大問題,我覺得可以唔需要一定要睇孫醫生。其實你話等佢等得耐,我就覺得你去睇邊個都係咁耐。如果想快啲,可以約早上。我原本都唔係搵開孫醫生,但係之前睇開嗰個冇正視我緊張嘅問題,宮頸短同頸皮問題,所以我先轉左去睇孫醫生。第一次睇佢佢都已經解答晒我嘅憂慮,所以做完結構都一直睇佢到而家。我初初都有憂慮聽啲jm話佢比較商業化,但係我有聽佢講座,發覺佢其實好支持順產,而且我覺得佢係好有心去幫助一啲有需要嘅媽媽。應該咁講佢唔係唔照顧健康媽媽,而係有一啲有問題嘅媽媽比較需要佢。我都係比佢認為健康嘅一群㗎。

民房

回覆 mommy2015 的帖子

絕對認同你講法,我個point係醫生事前知道產婦嘅意向時應該同佢解釋一下咩人適合,咩人唔適合,等產婦有個心理準備

大宅

回覆 littletwinZ 的帖子

恭喜您...

想問下你係邊間醫院生? 孫醫生手術費多少?最後你埋單幾多錢?
Thanks

首頁

尾頁

跳至