點解有左唔好拎重野。。拎左會點?

babybreadmama
|
有個歲半小朋友。。好難完全唔抱WOR~抱左好多次,就咁抱一抱起,抱入BB床
心有D唔知點咁。。有冇人明白。。

musiccisum
|
babybreadmama 發表於 19-1-2 14:39
有個歲半小朋友。。好難完全唔抱WOR~抱左好多次,就咁抱一抱起,抱入BB床
心有D唔知點咁。。有冇人明白。 ...

係好難,除左抱仔我任何重野都唔拎
|
musiccisum 發表於 19-1-2 14:46
係好難,除左抱仔我任何重野都唔拎

仔仔幾重呀?你幾多WEEK?
我個10KG。。我4W幾岩岩BINGO所以有少少驚
musiccisum
|
babybreadmama 發表於 19-1-2 14:49
仔仔幾重呀?你幾多WEEK?
我個10KG。。我4W幾岩岩BINGO所以有少少驚

我4wk時仔仔都係10kg咁上下,
而家就over30wk喇
|
musiccisum 發表於 19-1-2 14:51
我4wk時仔仔都係10kg咁上下,
而家就over30wk喇

有同路人我心好少少。。自己應該係大驚少怪
30W好快啦~ 我岩岩先開結
musiccisum
|
babybreadmama 發表於 19-1-2 14:55
有同路人我心好少少。。自己應該係大驚少怪
30W好快啦~ 我岩岩先開結
...

時間過得好快,眨下眼就過
loving_mybaby
|
個陣我生完阿大兩個月又有左細b,我都一直有抱大b,因佢都仲未識行,好難唔抱,最後順利生左細b
sakesakee
|
我陀妹妹時家姐先14個月大,嗰時仲要去旅行,全程邊個都唔要淨係要我,好難唔抱佢,
但當然好睇個人體質,奴果身體弱,陀唔穩,都要盡力而為啦
EstrellaDamm
|
babybreadmama 發表於 19-1-2 14:39

冇嘢呀,有時避免唔到我照抱。啱啱有第二胎時大嘅兩歲。到臨生都有抱住追校車。總之量力而為,注意姿勢。
newspaperhang
|
必要時都係要抱,我有左第二胎果時,大果個2歲幾,間唔時都會扭計想媽咪抱,差不多30lbs
|
如果已經有個大既,好難唔抱。我仔今年2歲幾要考K,之前28W左右成日要抱住去interview,有間學校仲要抱上3層樓添宜家35W啦~阿仔都仲係要人抱,我都想盡量唔抱,不過好多時都衰心軟。
|
sakesakee 發表於 19-1-2 21:40
我陀妹妹時家姐先14個月大,嗰時仲要去旅行,全程邊個都唔要淨係要我,好難唔抱佢,
但當然好睇 ...

有個大嘅真係麻煩D。
岩岩先俾佢拳頭仔DUB左我個肚一下。。。唉。。
|

Hello babybreadmama,沒有限制孕婦不可拎重野,只是拎重野時腰腹會用力,太重的話可能令子宮收縮或容易弄傷自己,媽媽照顧大B或做家務時應量力而為,有需要可找身邊人幫忙,盡可能減少勞動。正如JM咁講,拎重野或抱大B時要注意姿勢! 建議首先屈膝利用大腿力,收縮腹肌,腰背挺直,然後伸直關節,提起物件。拎重野之前,為免失重心跌倒,也要確定鞋子、路面、障礙物等等。

bosch
|
有人受得有人唔受得。我媽拎幾袋餸都會見紅。我拎就冇事,係陀大仔就生時時手多拎重行李行樓梯,之後見紅,等2日至生,我覺得係巧合,不過阿媽有問我係咪拎左重野,因為見紅咁耐至生得喎。我舊同事抱大b 後見紅。

到我陀二仔細女有抱大既,不過多數要佢地爬上我大髀坐,或爬到上我大髀我至抱上身。
|
[email protected] 發表於 19-1-4 17:11
Hello babybreadmama,沒有限制孕婦不可拎重野,只是拎重野時腰腹會用力,太重的話可能令子宮收縮或容易 ...

多謝REPLY!量力而為的!
|
bosch 發表於 19-1-8 07:51
有人受得有人唔受得。我媽拎幾袋餸都會見紅。我拎就冇事,係陀大仔就生時時手多拎重行李行樓梯,之後見紅, ...
拎重行李行樓梯有點過份吧!哈哈好彩生左無事!我而家SUPERMARKET都叫老公拎。而家抱我個女就住還可以佢算輕,要小心佢千殘腳!
|
babybreadmama 發表於 19-1-8 12:11
多謝REPLY!量力而為的!

唔好客氣!
媽媽真係偉大,要同時兼顧大B同肚裡BB! 可以慢慢俾大B知道佢將會有個細佬/妹,例如一齊講故仔/ 唱歌俾肚入面BB 聽,咁會令大B容易D接受屋企多個新成員。