醫護健康

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

saikungyan 發表於 19-1-7 15:04
照完x光都要醫生睇下有無骨問題,物理治療師唔會睇你X光片,所以去返醫院照,物理治療還物理治療,腰痛嘅 ...

哦⋯原來唔關事!我就同一日去做了!廢事分兩日去!

男爵府

wwytracy 發表於 19-1-7 15:06
哦⋯原來唔關事!我就同一日去做了!廢事分兩日去!

你現在等X光片有無問題先,如有問題或會轉介骨科處理。睇政府急唔黎的

大宅

saikungyan 發表於 19-1-7 15:10
你現在等X光片有無問題先,如有問題或會轉介骨科處理。睇政府急唔黎的
...

其實我未照x光架!因想梗當日物理治療之照好或前一日去照好!因為聽朋友講早照早好!廢事醫生未有片睇!

男爵府

wwytracy 發表於 19-1-7 16:35
其實我未照x光架!因想梗當日物理治療之照好或前一日去照好!因為聽朋友講早照早好!廢事醫生未有片睇!
...

咁你自已去照完拎去覆診問醫生有無問題。

複式洋房

wwytracy 發表於 19-1-3 03:55
因10月開始痛⋯睇中醫(正骨、貼藥、針灸、食中藥!)西醫(消炎藥、塗藥膏)現在有澳門同事話我知道物理治 ...

做運動

大宅

saikungyan 發表於 19-1-7 16:49

原來真係在政府照x光不用錢!但真係要早些照!我已早一日照!因第二日物理治療個邊未收到x光報告!

第二日去了政府物理治療比了50蚊!入到去佢話佢係護士!佢幫我做返登記!問問題!我答就得!跟住佢話係肥引致所以安排本月24日個日教我做運動⋯其實感覺好像沒很大幫助!因為我仲痛⋯

大宅

saikungyan 發表於 19-1-7 15:10
...

之後看下在工聯會和好醫生推介的物理治療師!之後找了工聯會有優惠的物理治療師!
問了價錢$380一個部位!如多一個部位加$190⋯工聯會咭優惠減$20

第一天
去到佢問返我詳細情況⋯再按那個位置痛!佢話我腰眼發炎
1.局部性超聲波(話消炎)
2.干擾電波治療 (話消炎)
3. 熱墊 (類似通經絡個種)
問姑娘通常做幾多次(emoji)佢話做10次至15次!
跟住要我第二日又再睇

大宅

saikungyan 發表於 19-1-7 16:49

第二天感覺沒之前咁痛!又係咁做問治療師大概我需要做幾多次!佢話十次一個療程!如經濟唔許可,可做五次試下!走時個姑娘又話明天幾時來!感覺佢好想我日日來!我就話明天返工!都就唔到過到來啊!最快星期六去!這些唔可以停咁架!感覺好怪⋯如我之后唔做應怎回應佢!

禁止訪問

大宅

6fchanc9 發表於 19-1-11 01:01
好似照下穩陣D?

其實照了x光!醫生!物理治療師!都話發炎

男爵府

wwytracy 發表於 19-1-11 01:31
其實照了x光!醫生!物理治療師!都話發炎

其實發炎係比較長時間治療的,一般都話要兩星期,當然有時間就連續去做治療,但你自已都要用下拉筋運動同熱敷,祝你早日康復!

大宅

saikungyan 發表於 19-1-11 09:56
其實發炎係比較長時間治療的,一般都話要兩星期,當然有時間就連續去做治療,但你自已都要用下拉筋運動同 ...

來緊熱敷!拉筋唔咁做住!怕有搞到發炎

男爵府

我個醫師講話發炎吾會錯,因只要有紅腫熱痛其一就可以講系
不過我以前腰痛左好長時間,最后系用勞損病因醫好
長期腰痛吾好一定要做下拉筋,同改善不良習慣

大宅

bbq1232 發表於 19-1-11 23:12
不過我以前腰痛左好長時間,最后系用勞損病 ...

私家做物理治療做完沒之前咁痛!用机幫我消炎!但就政府就話我過肥及重引致!要食都係政府街症的消炎藥(但食了一刻止痛和食后肚痛!唔食就痛)私家又話唔係唔係肥引致⋯如果要做咁多次好貴⋯其實我覺得都係肥引致!問下佢進展情況!其實感覺第二次比較hea我!都沒見治癒師⋯

男爵府

回覆 wwytracy 的帖子

最重要自己覺得有效~不過減下肥對自己都好

大宅

bbq1232 發表於 19-1-13 13:56
回覆 wwytracy 的帖子

最重要自己覺得有效~不過減下肥對自己都好

可惜個個物理治療師話唔關我肥事!但我睇中醫⋯政府物理都話肥引致⋯

大宅

saikungyan 發表於 19-1-11 09:56
其實發炎係比較長時間治療的,一般都話要兩星期,當然有時間就連續去做治療,但你自已都要用下拉筋運動同 ...

原來搞咁耐是坐骨神經痛

禁止訪問

大宅

bbq1232 發表於 19-1-11 23:12
不過我以前腰痛左好長時間,最后系用勞損病 ...

我終於搞咁耐才知是坐骨神經痛!所以腫了!所以每日做兩次三次拉筋!做了五天!個位沒腫仲減了磅添!

侯爵府

太極拳,打出生活態度 李孟進
www.thevoice.org.hk/v0461/p3.pdf

77 歲陳伯說….
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

首頁
12345...7

尾頁

跳至