腰痛⋯想找物理治療

wwytracy
|
Kiuyuet 發表於 19-2-21 12:06
請問你去邊到做物理治療,Thx

工聯會的物理治療!原本360元!有工聯咭平20元!點解咁平!因舊大廈!要行上兩層樓梯!個物理治療師講到自己好勁!個些護士會叫你日日來!話起碼30次一個療程!感覺唔好受!似sales人多!頭一次見過治療師后沒再怎見!只叫我做消炎!知你係沒保險和醫療津貼!開始hea做!求其!程序錯亂⋯所以我覺得沒用⋯

Kiuyuet
|
wwytracy 發表於 19-2-21 14:24
工聯會的物理治療!原本360元!有工聯咭平20元!點解咁平!因舊大廈!要行上兩層樓梯!個物理治療師講到自 ...

我腰痛腳痛有D痳痺,睇過物理治療、脊醫都唔得,唔知點好, 好慘呀,睇下你有冇好介紹。
wwytracy
|
Kiuyuet 發表於 19-2-21 17:33
我腰痛腳痛有D痳痺,睇過物理治療、脊醫都唔得,唔知點好, 好慘呀,睇下你有冇好介紹。
...

我同你一樣!但來緊睇骨科⋯
wwytracy
|
Cindabella 發表於 19-1-4 12:12
政府的資源有限,
之前我拉親腰去政府醫院做物理治療,
都係熱敷15分鐘,物理治療師教我做2-3個運動就可以 ...

要去地做運動三次啊!
Alwy81
|
Kiuyuet 發表於 19-2-21 17:33
...

你會唔會有腰椎移位?因為如果移咗位壓到血管,會令到供血不足有麻痺感覺
6fchanc9
|
有無自己試過拉下筋? 應會有幫助
wwytracy
|
6fchanc9 發表於 19-3-3 01:08
有無自己試過拉下筋? 應會有幫助

試物理治療沒幫助!拉筋試過!好少少
Kiuyuet
|
Alwy81 發表於 19-2-27 21:22
你會唔會有腰椎移位?因為如果移咗位壓到血管,會令到供血不足有麻痺感覺
...

睇過骨科醫生佢話 椎間盤突出,有D退化,冇講腰椎移位,又話未嚴重到要做手術,我呢幾日又 感冒攪到周身骨痛,腳又痛多左,唔知點好
6fchanc9
|
回覆 wwytracy 的帖子

上youtube好多拉筋同yoga片,希望幫到你
Alwy81
|
Kiuyuet 發表於 19-3-3 18:41
睇過骨科醫生佢話 椎間盤突出,有D退化,冇講腰椎移位,又話未嚴重到要做手術,我呢幾日又 感冒攪到周身骨 ...

椎間盤突出好多時會high到神經線所以痛,仲會有啲觸電感覺痛到落腳,再嚴重啲壓到血管 會有麻痺感覺,可以嘗試做復位矯正,我之前都有肩膊腰痛,就係因為移咗位,複咗位之後就好返好多啦
csbaik
|
wwytracy 發表於 19-1-4 20:45
我買了淘寶電熱墊!但熱完好些!訓醒痛!我來緊睇政府物理治療!希望幫到我啦!
...

我呀女初頭脚骨裂左,坐一牌輪椅,骨合左口都有痛,再去睇私家物理治療,睇左超來半都未好,後尾呀女睇政府骨科再十政府物理治療,宜家冇痛,但keep番去覆診。