請問有無夫妻是二人世界中暫時未有小朋友?

Ailly
|
anna59 發表於 19-1-6 15:28
好羨慕無仔女嘅生活

你等仔女大個可以收成。
anna59
|
回覆 Ailly 的帖子

等仔女大左, 恐怕已經回復單身喇, 有仔女之後, 鬧交閙到死, 同佢行吾到最後, 無仔女, 天下太平, 社會問題都少D
Ailly
|
anna59 發表於 19-1-6 17:11

等仔女大左, 恐怕已經回復單身喇, 有仔女之後, 鬧交閙到死, 同佢行吾到最後, 無仔女, ...

好多夫婦都有呢個問題,但我6299幾十碎都好痴纏恩愛。
anna59
|

咁未好囉!所以香港嘅離婚率咁高就因為有仔女
Ailly
|
anna59 發表於 19-1-6 19:09

咁未好囉!所以香港嘅離婚率咁高就因為有仔女

我仲以為小三當道。
anna59
|

小三系其中一個原因,另一個原因就因為有仔女而衍生出來嘅矛盾同不和
Ailly
|
anna59 發表於 19-1-6 20:54

小三系其中一個原因,另一個原因就因為有仔女而衍生出來嘅矛盾同不和 ...

你似乎係過來人。
anna59
|

簡單來說,我只是其中一個,冰山一角,原來,好多人都系咁,男人人前人後一個樣,佢地到最後,老婆一定吾會理佢,不過,另一個角度,見唔到另一半病同死都系好事
Ailly
|
anna59 發表於 19-1-6 21:07

簡單來說,我只是其中一個,冰山一角,原來,好多人都系咁,男人人前人後一個樣,佢地 ...

但好奇怪見到唔少單親媽媽又好期待再搵另一半,即使唔結婚都願意再同新男友生仔。
moon7632
|

我拍拖10年,結婚10年先有B.B. 可能由細識到大,但有左小朋友個家會嘈好多,但總結要舍得,因為我有分俾保母湊b,(俾兩公婆休息拍拖)但兩公婆成日都因生活磨合都係嘈交。如果你舍得,有小朋友係開心過冇。

因為覺得好似種花一樣,要俾心思的。唔望有回報,只係共同方向有苦有甜。現在3年但開心多過唔開心,如果2人唔開心,咪需要解決,兩個人都唔會甲曬所有野,(未見過)真係有心有靈犀?大家都知道一舉一動?當然生理時(如更年期、患病時)會無條件支持?所以生bb都係令家庭多一種磨合,小朋友大了當然有佢地自由,你困都困唔住,佢地都係一個過客,享受家庭,享受人生。

anna59
|
但當你去到更年期嘅階段,就會將另一半放低,周圍好多人嘅婚姻都是千瘡百孔,另一半只是自己人生中的一個過客,亦吾想當佢病果時照顧佢。
後生當然希望揾到第二個啦,一句講哂,系個博字。
人到中年,吾想再上多一次賊船
moon7632
|
anna59 發表於 19-1-6 22:48
但當你去到更年期嘅階段,就會將另一半放低,周圍好多人嘅婚姻都是千瘡百孔,另一半只是自己人生中的一個過 ...

懂得分享,取其樂趣
gg_candy
|
TiffChan 發表於 19-1-3 14:57
瞓醒飲茶,行街然後回家睇陣電視再出去食飯,或者飲完茶,行街跟著去買餸再齊齊回家煮飯。
...

我同老公都係呀. 放假就瞓醒自家煮野食, 再睇下有咩節目去.
無就留在家看看電視..看書..休息下..

Ailly
|
gg_candy 發表於 19-1-8 10:57
我同老公都係呀. 放假就瞓醒自家煮野食, 再睇下有咩節目去.
無就留在家看看電視..看書..休息下..

故事平淡,但當中有你。
littlefunpig
|
Ailly 發表於 19-1-4 08:49
我阿媽有問但我講明供樓辛苦,99都有問,但唔理佢了。

咁同99講供樓辛苦
睇佢識唔識做
Ailly
|
littlefunpig 發表於 19-1-9 14:10
咁同99講供樓辛苦
睇佢識唔識做

唔使一齊住已經好好了。
冬瓜籽
|
Ailly 發表於 19-1-6 13:13
你有意要bb嗎?我發現結左婚好難搵工轉工,人事部老闆都怕俾產假。

其實我對小朋友無興趣,好多會話自己生咗就唔同。但係另一方面又想生小朋友,但係係因為自己亂諗嘅嘢(唔係生小朋友養自己呢個原因),所以都好矛盾,我身體又唔算好,情緒幾負面,我都唔知自己想點
Ailly
|
冬瓜籽 發表於 19-1-9 14:22
其實我對小朋友無興趣,好多會話自己生咗就唔同。但係另一方面又想生小朋友,但係係因為自己亂諗嘅嘢(唔 ...

順其自然吧,煮到黎就食,無債一身輕。
In2c68
|
其實唔生有唔生的free, 可能㑹在生活長期做同一些事, enjoy 就ok, 但悶左呢?
生小朋友有生小朋友的煩事, 但佢的成長使我們生活每日有唔同趣事, 有時勞氣但有時好笑! 大果個已11歲, 我同老婆會選擇睇早場, 行街睇完大人衫睇小朋友衫! 我唔怕嘈, 只怕老婆出左街無個人陪, 所以有時同大仔自己搵節目, 睇game 睇玩具再去食牛扒!
Stephen3163
|