坐月喉嚨痛

小cor
|
而家冬天坐月,個喉嚨成日痛又乾,只係食菜心同肉餅only,請問有乜解決方法,唔想睇中醫,怕會過比bb
菠蘿包包
|
小cor 發表於 19-1-3 13:36
而家冬天坐月,個喉嚨成日痛又乾,只係食菜心同肉餅only,請問有乜解決方法,唔想睇中醫,怕會過比bb
...

有冇煲代茶,煲d無花果水飲啦
|
...

Hello cor,先恭喜你正式做媽媽啦! 坐月/哺乳期間,媽媽應進食多樣化的天然食物,以攝取各種的營養素! 除了菜心和肉餅,可以食西蘭花、椰菜花、蕃茄、蛋、豆腐等等,同時每日應進食3份水果及10杯清水或清湯。媽媽有冇飲滋潤湯水?

小cor
|
[email protected] 發表於 19-1-4 17:24
Hello 小cor,先恭喜你正式做媽媽啦! 坐月/哺乳期間,媽媽應進食多樣化的天然食物,以攝取各種的營養素! ...

有呀,都有飲代茶同湯水
小鬼包
|
小cor 發表於 19-1-4 19:22
有呀,都有飲代茶同湯水

你試下停代茶,因為炒米都有小小燥。而無花果水你都可以試下,我坐月果時喉嚨唔舒服飲左舒服好多
|
有呀,都有飲代茶同湯水
媽媽有飲湯水好好呀,例如雪梨水、蘋果水、紅蘿蔔粟米水等湯水都有助滋潤喉嚨,記得飲多d暖清水

EstrellaDamm
|
...

飲多啲清水。飲炒米茶可能有反效果。
babytingbaby
|
...

其實如果忙,食下硬糖都得
pangyuenlam
|
有呀,都有飲代茶同湯水

炒米茶都燥架,焗會冇咁燥,或者唔飲住
小cor
|
菠蘿包包 發表於 19-1-4 17:09
有冇煲代茶,煲d無花果水飲啦

停飲了幾日,好好多了