月供股票

wy_yen
|
steven1110 發表於 19-1-8 13:03
不過依家有啲保險公司係做到保証嘅。就算經濟幾差都好,保証每月派咁多俾你。當時利息係無咁高嘅。
...

點解。。。覺得你其實都係想叫人考慮儲蓄計劃嘅
steven1110
|
wy_yen 發表於 19-1-8 13:48
點解。。。覺得你其實都係想叫人考慮儲蓄計劃嘅
...

唔係丫。只係我自己真係想了解到底月供股票係點樣玩法,因為我唔識
wy_yen
|
steven1110 發表於 19-1-8 13:49
唔係丫。只係我自己真係想了解到底月供股票係點樣玩法,因為我唔識
...

其實睇供咪即係俾你用小d本金去供一隻至數隻股票,有時唔係一手手買得起或唔知咩價位入,咁月供係定期幫你供你已揀嘅股票月,用平均成本法咁入。
貴時咪供到嘅少股數d, 佢跌時咪買到多d咁囉。
steven1110
|
wy_yen 發表於 19-1-8 13:53
其實睇供咪即係俾你用小d本金去供一隻至數隻股票,有時唔係一手手買得起或唔知咩價位入,咁月供係定期幫你 ...

其實我想問.....一般係可以收到幾多息咁解
wy_yen
|
steven1110 發表於 19-1-8 14:04
其實我想問.....一般係可以收到幾多息咁解

幾多息?要睇你自己揀乜嚟供,又睇你供幾多,冇一定gor wor
steven1110
|
wy_yen 發表於 19-1-8 14:06
幾多息?要睇你自己揀乜嚟供,又睇你供幾多,冇一定gor wor

佢要供幾多年?係咪都要20到30年度?
wy_yen
|
steven1110 發表於 19-1-8 14:25
佢要供幾多年?係咪都要20到30年度?

供幾耐都係自訂,你隨時供隨時停都可以嘅。
steven1110
|
wy_yen 發表於 19-1-8 14:40
供幾耐都係自訂,你隨時供隨時停都可以嘅。

又學多樣嘢,唔該哂。等我得閒研究下先。
kittykwok385
|
回覆 steven1110 的帖子

可以參考呢篇-大力理財篇之月供股票
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3731508

veronicamum
|
我是新手.我想問如果供月供股票.如果供了幾個月,想攞番D錢,難唔難.
Cathy9929
|
veronicamum 發表於 19-1-18 15:49
我是新手.我想問如果供月供股票.如果供了幾個月,想攞番D錢,難唔難.

賣咗股票,2日後收錢,不過如果有碎股,可能要比市場低少少價錢賣,同埋賣出有手續費要比
Cathy9929
|
mrs.banana 發表於 19-1-3 15:40
各位你好! 宜家每月幫BB供$1000股票(2800), 如果我又想再供多$1000俾自己應該照供2800定其他股票好?如供其 ...

要睇你用邊間銀行去供,中銀就供幾多隻都係每次50元手續費
我自己10年前開始月供股票,當時係08年股災,我都係每月供2千,價低就供多啲,供咗2年就冇供,上年年頭價高賣咗1部份,計埋每年的股息,回報有40%, 打算今年如果股災再供返
kikitea
|
Cathy9929 發表於 19-1-18 16:37
我自己10年前開始月供股票,當時係08年股災,我 ...

如果股災。。。。。 聽聞好似又會重上3萬點
ikioma
|

參考下呢個網站, 作者教人月供股票,同埋要長揸, 佢寫咗有啲書教人投資股票, 分析每隻股票 嘅好壞, 好有用, 可以去圖書館借嚟睇

https://www.edigest.hk/85772/%E5 ... %E4%BF%A1%E7%AE%B1/
ikioma
|

買股票 除咗可以收息仲可以賺價, 睇下圖表 ,15年前 盈富基金 大約12蚊, 長揸到而家 已經27蚊
所以 覺得以前幫阿仔買 保險公司嘅 儲蓄 基金好搵笨

http://www.aastocks.com/tc/stock ... t.aspx?symbol=02800

煤氣15年前4蚊, 長揸到而家 16蚊, 再加埋每年 10股送1股, 資產增值 超過四倍
http://www.aastocks.com/tc/stocks/quote/detailchart.aspx?symbol=00003

mrs.banana
|
回覆 ikioma 的帖子

我都係甘話! 10年前買左份基金, 我都止蝕離場就算...
Lovelybbs
|
請問每次係咩意思? 即係供1隻股票又50蚊, 供10隻股票都係50蛟?
Cathy9929 發表於 19-1-18 16:37
我自己10年前開始月供股票,當時係08年股災,我 ...

Cathy9929
|
Lovelybbs 發表於 19-1-23 16:30
請問每次係咩意思? 即係供1隻股票又50蚊, 供10隻股票都係50蛟?

Yes
wy_yen
|
Lovelybbs 發表於 19-1-23 16:30

其實$50係個min charge, 月供max $20000樓下都係$50,多過就用返唔記得幾%去計咁。
sunshine0613
|
steven1110 發表於 19-1-6 08:51
因為你幫小朋友儲錢都係想第時自己唔喺度,小朋友都有個 傍身錢。咁應該選擇一啲啱小朋友嘅儲蓄計劃好啲。 ...

感覺你想鋪路賣保險。