妊娠糖尿

cindyhung12
|
其實我而家29w,第二胎,一路都每日吉手指驗血糖,空腹好少超標,正常都係4-5.2空腹,其餘餐後兩小時都係標準以內4-6.7,係有時出街食飯食多左先到7.x,但從來唔過8,本身肥胖,媽媽有糖尿病紀錄,但琴日收到糖尿科姑娘打黎話醫生建議我開始打胰島素,我已經問介口介到好清,唔食甜野唔飲甜野,飯後散步,但都話建議我打,問題係我自己落唔到手打同埋我見好多有同病的jm都係血糖高到雙位數先要打,我唔明點解要我打,飲糖水測試空腹冇事,但兩小時有少少過8.5。已經照埋bb冇超重,胎水正常,size正常,我體重上落亦只係一磅已內,假期仲瘦左,有冇人試過我咁都要被叫打針?好灰
cheiny
|
cindyhung12 發表於 19-1-3 17:46
其實我而家29w,第二胎,一路都每日吉手指驗血糖,空腹好少超標,正常都係4-5.2空腹,其餘餐後兩小時都係標 ...

自己控制的ok點解需要打?
cindyhung12
|
cheiny 發表於 19-1-3 18:05
自己控制的ok點解需要打?

個姑娘不停話黎緊會高,但根本都唔係高過8,成日話有機會高,又話如果唔處理胎兒會出世低血糖又巨嬰又夭折咁,但根本都唔高,只係本身肥底同家族有呢個病
小驚
|
我係因為飯後超過 7 以上先要打...
要睇返你超標嘅頻繁程度,同埋因爲食咩會超標。
其實你都講你戒得好清好清,又因為怕血糖高而瘦晒。
點解唔打針嚟控制一下,咁反而可以食多啲,俾多啲營養你個 bb...
如果有突然超標,其實你喺血糖紙上 mark 低埋食過咩,俾醫生做參考。
通常醫生都會明你係食多咗先係咁。

其實周數愈大,你就愈唔想飯後郁咁多。
咁到時血糖仲控制唔到啦...
唔好咁灰,向好方面諗
cindyhung12
|
小驚 發表於 19-1-3 18:34
我係因為飯後超過 7 以上先要打...
要睇返你超標嘅頻繁程度,同埋因爲食咩會超標。
其實你都講你戒得好清好 ...

咁其實飲食控制到,點解要打針呢?同埋度數根本唔高,同埋如果我打完血糖低暈倒出事的是我自己,如果度數高就更係打針啦,但而家唔係高過8,亦唔係成日都高到7.x,每次高我都有寫原因,多數出街食多左。仲有十一周就生,唔想打針
小驚
|
cindyhung12 發表於 19-1-3 19:12
咁其實飲食控制到,點解要打針呢?同埋度數根本唔高,同埋如果我打完血糖低暈倒出事的是我自己,如果度數 ...

哦... 你可以唔打㗎。
反正生仔又係你自己嘅事...
而家醫院又無強制捉你入院要你打。
你咪同姑娘講返你一定唔打針,咁有決心,你點解要灰呢?
cindyhung12
|
小驚 發表於 19-1-3 19:17
哦... 你可以唔打㗎。
反正生仔又係你自己嘅事...
而家醫院又無強制捉你入院要你打。

灰係因為我前幾次去親糖尿科姑娘到都話只係擲界,又唔係算係高,吉住手指睇住就得,又話唔似係糖尿,曾經叫過我唔使返去覆診,跟手打黎話係妊娠糖尿,由每日吉手指七次轉五次,再轉做每星期要報血糖數返姑娘到,一個淨係做抽血、覆診已經差不多五次每月,次次講法都唔同,又驗埋眼驗埋腳都冇糖尿,只係因為擲界,一時話係一時話唔係,淨係請假都請到老闆嘈!比著你個姑娘咁唔肯定但又要做咁多野,都唔知信唔信佢打好,政府同私家產檢睇過血糖指數都話未使要打針住,剛剛個星期一先抽完血同留小便比糖尿科,報告都未出就叫我打針,我只係一星期有一至兩餐餐後到7..x
cindyhung12
|
其他都正常,全部餐後高都有寫低比姑娘
cindyhung12
|
灰係因為唔知信唔信姑娘打好,如果根本冇事就冇需要打,同埋返去覆診冇打針實比佢嘈我點解唔打。
siuballball
|
cindyhung12 發表於 19-1-3 19:29
灰係因為唔知信唔信姑娘打好,如果根本冇事就冇需要打,同埋返去覆診冇打針實比佢嘈我點解唔打。
...

你信唔過姑娘,咁你有無問過醫生?開針個個都係醫生
cindyhung12
|
siuballball 發表於 19-1-3 20:12
你信唔過姑娘,咁你有無問過醫生?開針個個都係醫生

我問過開針個個醫生,佢只係話建議打,但冇講實一定要打,同姑娘講法一樣。亦同姑娘講過政府同私家醫生都話暫唔使打,但姑娘冇聽亦冇理。
小驚
|
你係邊間醫院?我產檢時會見埋糖尿科醫生。
點解你呢個 case 搞到咁複雜咁?
cheiny
|
cindyhung12 發表於 19-1-3 19:29
...

我之前驗血糖都係擲界,啱啱8.5。後面我嘟手指基本上都合格,除左出街食得多嘅情況。我有搵埋老公一起驗血糖,基本上佢次次都高過我...所以我有時覺得醫院做嘢好公式化,我自己知道自己情況,所以後面一日嘟一次我都選擇性的嘟...唔使唔開心,如果bb size ok,我覺得唔係好大事。
cindyhung12
|
小驚 發表於 19-1-3 20:35
你係邊間醫院?我產檢時會見埋糖尿科醫生。
點解你呢個 case 搞到咁複雜咁?
...

TKO
cindyhung12
|
cheiny 發表於 19-1-3 20:39
我之前驗血糖都係擲界,啱啱8.5。後面我嘟手指基本上都合格,除左出街食得多嘅情況。我有搵埋老公一起驗血 ...

同你情況差不多,都係出街食先高,平時合格的。
Sweetbabymom
|
cindyhung12 發表於 19-1-3 20:42
TKO

將軍澳醫院有產科?
cindyhung12
|
Sweetbabymom 發表於 19-1-3 22:13
將軍澳醫院有產科?

cindyhung12
|
cindyhung12 發表於 19-1-3 22:14