婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

已解決

大宅

回覆樓主:

已解決

侯爵府

tungb0817 發表於 19-1-4 01:22
我同男朋友未結婚 一齊左一年多d.
男友41歲,我25歲.
其實同男友都有共識想生bb.因為佢都唔後生.

咁你男友有無打算結婚,搬出去同你組織一個你地自己嘅屋企??如果無,諗住同父母一齊住,咁佢屋企反對都合理啵

男爵府

其實未必關未婚懷孕事,你男友都41,佢媽正常都想抱孫。但你地繼續係度住就有問題,多一個b會好迫,又可能成日喊嘈到大家,同埋少不免要幫手凑。你同男友盡快揾屋搬就無事啦。

公爵府

回覆樓主:

如果你們收入支持到......當然搬出去住才是長遠之計,始中有了自己的家,41歲的大男人沒有理由不能獨立 ?

珍珠宮

將心比己,就算吾系有左,我都吾鍾意兄弟姊妹帶男女朋友返屋企住,何況有左bb, 你父母呢!有乜理由容許個女未婚去男友屋企住,仲要同佢地屋企人住添,我都會叫你搬走啦!
大咁多,除非好有錢,否則,拍吓拖好喇

大宅

skybiebie 發表於 19-1-4 02:13
咁你男友有無打算結婚,搬出去同你組織一個你地自己嘅屋企??如果無,諗住同父母一齊住,咁佢屋企反對都 ...

打算註冊嫁啦.
其實我地既原意係佢媽媽都70歲.
佢又好中意小朋友.所以本身我都想可以同佢媽媽住.
可以照顧佢.佢又可以成日見到個孫.
理想同現實原來差好遠..

大宅

c27cheun 發表於 19-1-4 02:32
其實未必關未婚懷孕事,你男友都41,佢媽正常都想抱孫。但你地繼續係度住就有問題,多一個b會好迫,又可能 ...

其實我都無諗住要佢幫手湊.
因為佢都70歲啦.有時男友哥哥返大陸做野.
我起碼都可以係屋企照顧佢.睇住佢.
又可以陪下佢食飯.唔洗自己一個食咁悶.

大宅

美之選468 發表於 19-1-4 07:16
如果你們收入支持到......當然搬出去住才是長遠之計,始中有了自己的家,41歲的大男人沒有理由不能獨立 ?
...

並唔係佢唔想獨立.
而係佢媽媽都70歲.
可以照顧佢.佢又可以成日見到個孫.

大宅

anna59 發表於 19-1-4 07:52
將心比己,就算吾系有左,我都吾鍾意兄弟姊妹帶男女朋友返屋企住,何況有左bb, 你父母呢!有乜理由容許個女 ...

一齊住左成年.佢哥哥知道之後.都唔想我地搬出去.
因為我成日都會陪佢媽媽食飯.佢地又可以見bb.
而佢家姐自己一早已經搬左出去住嫁啦.
我父母並無反對.我媽媽仲覺得.
既然我同佢媽媽相處得咁好.一齊住都無問題.

珍珠宮

回覆 tungb0817 的帖子

咁希望你快D註冊結婚,同埋生個可愛健康嘅bb

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

祝福生個健康可愛小乖乖

子爵府

回覆樓主:

好無計劃囉!又一廂情願!
做得人阿媽,要改吓嘞,做嘢先斬後奏仲唔明人哋點解咁大反應?
結婚生子同拍拖係兩回事!
快啲搬出去唔好再痴男友屋企啦!
有無工返有無錢?
無就生完去搵錢啦!
你男友成四十仲住屋企?快啲獨立出去,人哋阿媽都開到口,俾我即日搬啦

男爵府

tungb0817 發表於 19-1-4 07:58
其實我都無諗住要佢幫手湊.
因為佢都70歲啦.有時男友哥哥返大陸做野.
我起碼都可以係屋企照顧佢.睇住佢.

咁既然依家知道左原來佢唔想同BB一齊住,咁就叫男友快手搵屋搬,唔係佢媽又出聲會影響你情緒,你懷孕初期不能動怒。財政可以的話搵年租既service apartment住先,咁唔洗煩傢俬電器個d,個人入去就住得。生左先再算。

男爵府

男友四十幾仲同屋企住?十幾年前樓價平好多,四十幾應該已經買咗樓。你男友對將來有冇計劃?抑或只係一直黐住阿媽住?

而家未來99出到聲,就快D搬啦。如果一廂情願同99一齊住,什麼照顧佢、等佢同孫玩,而冇計好數就生仔,你地真係出錯了。你有冇返工?大家有冇儲蓄?可以租樓或俾首期?住屋企咁耐,你男友四十歲,應該已儲到一筆錢吧!

珍珠宮

tungb0817 發表於 19-1-4 07:56
打算註冊嫁啦.
其實我地既原意係佢媽媽都70歲.

好聽就叫一廂情願,講白d叫自私

全部都係你想......你諗......
根本你地就無計劃,突然間有咗就迫屋企人陪你地承受後果
長輩鍾意小朋友,唔等於想同新抱+孫同住
依加男朋友媽咪都開到聲叫你地搬,你地唯有面對現實搬
將為人父母應該要成熟d,做個負責任同有承擔嘅人
唔好將自己問題講成係人地問題

子爵府

回覆樓主:

夠究係冇能力,定真係想照顧佢阿媽?

個個新抱都唔想同99住,樓主反其道而行。

男爵府

人地都開到聲,搬走啦
你話想幫手睇住老人家,但人地有需要嗎?唔好比籍口自己,況且你男朋友都40歲人,好應該獨立。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

佢阿媽叫搬, 咪搬囉。好小問題。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

好明顯你一廂情願啦,人地都冇叫你照顧,仲叫你搬,即係唔鍾意啦,有邊個想養大仔仲要幫手養埋新抱養埋孫,有骨氣既快啲走啦

首頁

尾頁

跳至