人民幣紙幣存款收費

crystal媽咪
|
昨日收到信,招商永隆人民幣紙幣存款 1月31日開始收費。 請問仲有邊間都要收??
我知中國銀行要收,謝謝各位。
Thank you so much

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Mei
|
crystal媽咪 發表於 19-1-4 07:25
昨日收到信,招商永隆人民幣紙幣存款 1月31日開始收費。 請問仲有邊間都要收??
我知中國銀行要收,謝謝各 ...

吓!即係存一張人仔,存¥100都要收?
chemlo0920
|
唔係嘛,要收錢?有冇搞错呀
crystal媽咪
|
Mei 發表於 19-1-4 07:28
吓!即係存一張人仔,存¥100都要收?

堅㗎!! 收費係,總存款額0.25%。 最低消費係港幣150元

上兩個月我去銀行啲職員都同我講原本最低存款額係$5000。1月1號開始再開新戶口係$10000。
好學唔學 ,有冇招商永隆戶口呀?應該差唔多收到信
一張就用鬼咗佢,多就要考慮入其他戶口再轉 人民幣支票轉過嚟
crystal媽咪
|
chemlo0920 發表於 19-1-4 07:42
唔係嘛,要收錢?有冇搞错呀

我琴晚都係咁講呀(收到信嘅時候)所以睇下邊間唔使收,要開戶口
kenobaby
|
下!咁麻煩
Mei
|
crystal媽咪 發表於 19-1-4 07:47
堅㗎!! 收費係,總存款額0.25%。 最低消費係港幣150元

上兩個月我去銀行啲職員都同我講原本最低存款額 ...

當然唔會存一張啦!但一般都係存超過幾多張先要收費啫,佢咁樣不如取消左個戶口去第二度開無咁嬲。我前兩日先存人仔入渣打,存¥8000,都有80張,都無收費。
crystal媽咪
|
Mei 發表於 19-1-4 08:04

當然唔會存一張啦!但一般都係存超過幾多張先要收費啫,佢咁樣不 ...

渣打無收,gd.我有户口,希望暫時不收費。謝告知
chemlo0920
|
crystal媽咪 發表於 19-1-4 07:47

上兩個月我去銀行啲職員都同我講原本最低存款額 ...

咁用atm都得
crystal媽咪
|
chemlo0920 發表於 19-1-4 11:36
咁用atm都得

櫃員機可以、櫃位先收錢,同中銀一樣囉
PCCW2319
|
crystal媽咪 發表於 19-1-4 07:25
我知中國銀行要收,謝謝各 ...

中銀可以用存錢機入人民幣, 但其他銀行就唔知有無人民幣存錢機。
crystal媽咪
|
PCCW2319 發表於 19-1-4 13:02
中銀可以用存錢機入人民幣, 但其他銀行就唔知有無人民幣存錢機。
...

中銀同招商永隆都可以用存鈔機存人民幣。 想睇下有冇其他銀行收人民幣係櫃枱唔收錢。
joenethk
|
crystal媽咪 發表於 19-1-4 11:37
櫃員機可以、櫃位先收錢,同中銀一樣囉
上水分行部ATM唔食人仔
要入人仔就要排櫃檯
但長期比班找換店佔領曬
搵幾條友不停係到排隊存錢
chemlo0920
|
joenethk 發表於 19-1-4 13:06
上水分行部ATM唔食人仔
要入人仔就要排櫃檯
但長期比班找換店佔領曬

咁收費應該就係想針對呢班人
princessgw
|
crystal媽咪 發表於 19-1-4 13:05
中銀同招商永隆都可以用存鈔機存人民幣。 想睇下有冇其他銀行收人民幣係櫃枱唔收錢。
...

建行唔收
crystal媽咪
|
princessgw 發表於 19-1-5 22:23
建行唔收

thanks a lot
kaaheiii
|
princessgw 發表於 19-1-5 22:23
建行唔收
之前試過建行入五萬人仔
櫃檯問長問短 又要證明
Ok我比左兌換人民幣張單佢
搞完一輪又話要我果舊港幣既來源
後來我用app換返港幣再提取五萬多(當然匯率有賺)
佢問我提款來做咩
我自己的錢用來做咩關你叉事咩
果五萬咁多野問
我入hsbc完全沒理我
我話比埋兌換單佢都話咁少錢唔需要
kittykwok385
|
回覆 kaaheiii 的帖子

匯豐櫃檯吾收手續費咩 ?

kittykwok385
|
回覆 kaaheiii 的帖子