婆媳關係

跳至

首頁
34567...11

尾頁

大宅

Dalki_Dalki 發表於 19-1-5 11:56
我個個都係,拍拖時都好地地,一嫁左每日放工門都未閂就喝出黎:開冷氣!/煮飯!/閂窗……我返工已好攰,比我 ...

好慘 放工返去煮埋飯比佢食 仲要比人話 吾岩食 叫佢自己出街食啦

大宅

小RENE 發表於 19-1-9 08:58
我地分開住既~
平時一星期見一次,上奶奶屋企咪奶奶煮,上我屋企就叫外賣~
之前都有煮俾佢食嫁,後來 ...

我初初結婚都一星期上去食一次飯 都有爭取洗下碗。直到有一次 我話「我洗碗啦」我62應我「本來就應該你洗碗既,係我體諒你地,先吾洗你洗碗」。之後 我每次返去食完飯就玩電話。宜家大時大節見下就夠

別墅

s_for_samantha 發表於 19-2-2 16:43
好慘 放工返去煮埋飯比佢食 仲要比人話 吾岩食 叫佢自己出街食啦
...
所以宜家各自食,唔好煩,我鍾意既就出街食,唔駛再俾佢嫌棄d飯餸。

珍珠宮

回覆樓主:

無同住
但都0交流
憎一個人開始咗
就好難變得唔憎

別墅

namnamnamlolo 發表於 19-2-2 22:51
無同住
但都0交流
憎一個人開始咗
唔同住已經好好喇~~不過我認同憎一個人開始左好難變得唔憎

別墅

Dalki_Dalki 發表於 19-1-5 11:56
我個個都係,拍拖時都好地地,一嫁左每日放工門都未閂就喝出黎:開冷氣!/煮飯!/閂窗……我返工已好攰,比我 ...

返娘家啦,人善被人欺
啲老公覺得你走唔甩烚埋一份

別墅

ccccceci 發表於 19-2-4 11:37
返娘家啦,人善被人欺
啲老公覺得你走唔甩烚埋一份
咁我c6又好好,冇恰我,而家同佢阿媽零交流已好好多

大宅

Dalki_Dalki 發表於 19-2-2 22:28
所以宜家各自食,唔好煩,我鍾意既就出街食,唔駛再俾佢嫌棄d飯餸。

我一直以為各自食呢樣好奇怪,原來咁多jm 同我一樣,結婚初初都會關心下佢食左飯未,叫佢飲碗湯咁,其實自己煮飯唔叻,但叫入得口,可以煮d俾老公帶飯咁
試過幾次佢彈我d餸,叫佢飲湯又話唔飲之後,我發誓唔會再理佢,只要佢在家我就唔會出廳,唔會再主動同佢講野

我一早當自己住緊劏房,無野都唔會出房門

男爵府

我唔係同99住,but 佢每逢我工人放假,就過來煮飯,由早到晚,放假都冇得relax,佢入左厨房,我唔會入,比佢霸在我主場加上佢係地獄廚神,e.g. 炒腰果,淋的,海鮮,又腥又霉,連打邊爐都主打平肥牛同埋魚蛋,我嘅人生真係苦悶
之前試過同佢同住,佢話過我,我無再同佢講野。

別墅

natalie1228 發表於 19-2-6 04:10
我一直以為各自食呢樣好奇怪,原來咁多jm 同我一樣,結婚初初都會關心下佢食左飯未,叫佢飲碗湯咁,其實自 ...
嘩,一模一樣呀!我自問入門時咩都做足,煮埋洗埋,但到最後比佢話,嫌三嫌四,最後決定分開食,開頭真係好怪咁,但而家慣左,原來好多人都咁,大家要加油呀!

別墅

貪靚媽 發表於 19-2-6 07:51
我唔係同99住,but 佢每逢我工人放假,就過來煮飯,由早到晚,放假都冇得relax,佢入左厨房,我唔會入,比 ...
俾佢話過心條刺真係拎唔走,所以我都係比佢話完之後冇再講過野

複式洋房

無錢搬走,我陀緊bb
99初初扮哂嘢話當我係自己女,都知無可能
都唔好係我面前講一套,但背後對住我老公又講另一套啊
老公番shift,我就成日要自己一個對住兩老,本身佢地屋企氣氛好怪,屋企人之間係無交流,同我娘家熱鬧有講有笑好大分別
我陀住bb都想有愉快嘅心情咖!
我間中番娘家食飯又要比佢係背後講
又話我當婆家無道
當初又話我可以隨便番娘家無所謂
條氣真係唔順 有苦自己知

別墅

ling9125 發表於 19-2-6 12:30
無錢搬走,我陀緊bb
99初初扮哂嘢話當我係自己女,都知無可能
都唔好係我面前講一套,但背後對住我老公又講 ...
完全明白呀,我老公都係返shift,所以我成日返娘家,一係就出街或係房,佢地又係本身冇交流,我娘家就乜都講乜都笑,但你陀緊bb要保持開心呀,咁個bb出世就會係happy baby,唔好理咁多,返娘家開心下,呻下都好,祝你同bb健康平安

複式洋房

Dalki_Dalki 發表於 19-2-6 13:04
完全明白呀,我老公都係返shift,所以我成日返娘家,一係就出街或係房,佢地又係本身冇交流,我娘家就乜都講 ...

多謝你啊樓主 現實生活無咩途徑可以宣洩,同自己家人講又怕佢地擔心我過得唔好
大家都要加油!快d有自己嘅小天地

別墅

ling9125 發表於 19-2-8 16:48
多謝你啊樓主 現實生活無咩途徑可以宣洩,同自己家人講又怕佢地擔心我過得唔好
大家都要加油 ...
絕對同意呀,同家人呻得多怕佢哋擔心,朋友中都係唔同住既多,唔明個處境,我都係無意中發現呢度,可以呻呻呻,遇到大家同道中人,新一年祝大家事事順利,快d有屬於自己既家!

大宅

親子王國15週年勳章

我而家都係在娘家多,我老公返工時間唔穩定
佢唔喺度我又唔想過去訓

子爵府

回覆 mandychan1027 的帖子

同路人

別墅

ritalwt 發表於 19-2-12 15:53
回覆 mandychan1027 的帖子

同路人
加油呀,得閒上黎呻下,同路人不再孤單!

子爵府

Dalki_Dalki 發表於 19-2-15 23:30
加油呀,得閒上黎呻下,同路人不再孤單!

多謝妳

複式洋房

同99同住,同我湊緊囡囡!
當初因爲想keep 住工作, 唔做full time mother , 就係唔想對住99!
以前拍拖已經一齊住,不過作息唔同,可以係房唔需要交流。。。。
呢两日我無咩講嘢,今朝就同個仔講,你老婆唔知做咩,個囡係度叫,99叫囡囡過去佢度,但我囡唔去,黐住我大腿坐,我無出聲,就同我老公講話我無出聲,無反應!

首頁
34567...11

尾頁

跳至