日日飲魚湯都不夠奶,補奶粉又不肯飲

helen66
|
我已經日日飲魚湯啦,但都不夠奶,唯有補奶啦,咁咪早晚補奶粉囉!點知阿女唔肯飲,你哋補邊隻架?
我要做媽媽
|
你系補邊隻奶粉?係咪太甜喇所以bb唔肯食?建議你可以轉奶粉試試
wingccci
|
個味太甜??如果係既話就搵返淡d奶粉就得
bchuma
|
helen66 發表於 19-1-4 12:07
我已經日日飲魚湯啦,但都不夠奶,唯有補奶啦,咁咪早晚補奶粉囉!點知阿女唔肯飲,你哋補邊隻架? ...

肉湯可能效果比較顯著
JONLA
|
試多1,2隻奶粉試下,
搵隻冇咁甜既,相對似人奶既試下
Manukaka
|
JONLA 發表於 19-1-4 21:55
試多1,2隻奶粉試下,
搵隻冇咁甜既,相對似人奶既試下
ENFINITAS可以試下,成份都口味都似人奶
GCHK
|
多D埋身都有幫助亞,肉湯都飲
tpcmela
|
helen66 發表於 19-1-4 12:07
我已經日日飲魚湯啦,但都不夠奶,唯有補奶啦,咁咪早晚補奶粉囉!點知阿女唔肯飲,你哋補邊隻架? ...

我飲左3個月有效都變無效啦!有無埋身?
我女補一餐奶,飲緊能恩
蝴蝶so
|
會唔會係奶粉太甜呀??一係唔肯飲,一係愛上甜奶,飲唔返人奶,我BB係補 illuma organic呀, 佢好接受
fungfungsiubb
|
回覆 helen66 的帖子

係咪奶粉太甜先唔飲?你試下babynes,我試過隻味都幾淡口又唔腥,阿b都好肯飲呢隻~~~
wktktw
|
都係揀返d淡口,如果太甜既話,bb未必會肯飲返人奶
matata
|
我晚上果餐補 illuma organic 的,貪佢飽d可以瞓耐d
hoganbaby
|
bchuma 發表於 19-1-4 21:38
肉湯可能效果比較顯著

不過有啲人真係少奶嘅,唯有盡力去補
rurubibi
|
補奶就盡量搵隻似人奶,咁bb會易d適應,,自己唔夠奶就時下泵多d都有幫助
bchuma
|
hoganbaby 發表於 19-1-8 14:15
不過有啲人真係少奶嘅,唯有盡力去補

我兩胎都係咁多 可能真係睇個人嘅
JacChong
|
我記得初出世時,我d人奶係無咩味,但其實到了6個月之後,我覺得d人奶都幾甜下
如果bb過左6個月,不如俾下固體啦
connie.chungkp
|
每個人體質不同,對不同食物嘅反應都唔同,可能魚湯對你未必有效增奶,你可以試下黑豆、豬手、章魚湯之類,睇下邊樣食物幫到你,同埋要注意足夠休息,同唔好俾自己太大壓力,如果唔係會影響奶量
asukav6
|
其實市面上係冇奶粉似人奶架,主要係揾隻bb肯飲而budget又負擔到,如果話怕奶粉甜bb唔肯飲返人奶,我之前試過自己D奶仲甜過補個隻奶粉,其實bb係中意飲媽媽奶架,唔使怕佢唔肯飲,我只有聽過唔肯飲奶粉,冇聽過唔肯飲人奶
ireleu
|
魚湯加木瓜可能會更好
tsellen
|
人奶都係最好既,但盡力餵啦,唔夠奶都要補奶粉