你地懷孕第十週 有冇孕吐嘅痛苦情況;( ?

Elmangelma
|
以家懷孕第十週 機乎每日都作嘔
有時肚餓會想嘔 每日朝早會想嘔
係街或者車 聞到奇怪嘅氣味會想嘔
就連以家打打吓字都好想嘔
我呢兩個月都好痛苦咁過
好想呢個痛苦快啲消失

你地有冇同我一樣嘅感覺/_\
唔知可以食啲咩唔洗咁辛苦呢
aryan412
|
我剛6w,由4w開始反胃,到5w開始真正嘔,又頭暈。好耐無試過肚餓感覺,一到食飯時間就好似要受罪咁既感覺。
babeworry
|
正常我孕吐到16週...之後冇事
MokFuMaMa
|
Elmangelma 發表於 19-1-4 13:01

我果時嘔到入院,一直孕吐到五個幾月,瘦左成十幾磅... 但係又要返工又要讀書, 係嘔到會自己係到喊,因為真係好辛苦... 食埋藥都無咩用...
但係去到廿二周左右,就會開始舒服啲,一開始係會辛苦少少,但係會過去嫁,有時間就訓下覺,我果時覺得最舒服既時間就係訓覺,一訓著就唔想再嘔
violet86
|
我而家都10w.每日起身搭車食嘢都想嘔。隨時隨地無分時段,想嘔就嘔…第1胎個陣都冇嘔過,呢胎就特別辛苦。不過有反應都好嘅,可以安慰下自己bb係度大緊…做人媽咪唯有頂住囉~
所以話真係要做人阿媽先知自己阿媽幾辛苦😂
hoganbaby
|

有,開頭係咁嘅,反正做咩都唔爽,不過有嘢做下,分散注意力會感覺好啲
ma1229ma
|
我依家wk8 已經嘔到好攰
|

我開頭都係咁嘔,食咩嘔咩,又胃脹胃酸頭痛頭暈,眼訓又訓唔到~你可以試下食d咸酸野,我之前食超咸既話梅or沖咸檸檬水飲會好ddd~~到左16、17週度就突然無晒孕反應~加油!做人呀媽唔易!時間好快過(emoji)(emoji)
Elmangelma
|
aryan412 發表於 19-1-4 13:38
我剛6w,由4w開始反胃,到5w開始真正嘔,又頭暈。好耐無試過肚餓感覺,一到食飯時間就好似要受罪咁既感覺。 ...

係呀 真係好似受緊罪咁
你都好辛苦喎
咁你以家係咪完全食唔到野啊 ?
Elmangelma
|
MokFuMaMa 發表於 19-1-4 14:03
我果時嘔到入院,一直孕吐到五個幾月,瘦左成十幾磅... 但係又要返工又要讀書, 係嘔到會自己係到喊,因為 ...

多謝你啊 今日睇到你個留言
先即刻有番d正能量咋~
chubama
|
hoganbaby 發表於 19-1-4 14:12
有,開頭係咁嘅,反正做咩都唔爽,不過有嘢做下,分散注意力會感覺好啲
...

你講得好「做咩都唔爽」
食又唔落格,唔食又肚餓咁,
胃頂,胃脹,鍾意食既嘢都唔覺好味,
無啦啦又會去嘔,嘔完等如冇食過。
Elmangelma
|
violet86 發表於 19-1-4 14:06
我而家都10w.每日起身搭車食嘢都想嘔。隨時隨地無分時段,想嘔就嘔…第1胎個陣都冇嘔過,呢胎就特別辛苦。 ...

每日咁作孕吐 有時真係會好灰心
個感覺就好似病足幾個月都唔識好番咁
食又食唔到 瞓又瞓唔好咁
咁你以家有冇話食咩令自己冇咁想嘔啊?
Elmangelma
|
ma1229ma 發表於 19-1-4 14:14
我依家wk8 已經嘔到好攰

我都係!
最辛苦係 係街想嘔又唔好意思嘔出嚟
Elmangelma
|
hoganbaby 發表於 19-1-4 14:12
...

其實我份工作好忙
就慘係 忙住咁作嘔先辛苦/_\
Elmangelma
|
chubama 發表於 19-1-4 21:17
你講得好「做咩都唔爽」
食又唔落格,唔食又肚餓咁,
胃頂,胃脹,鍾意食既嘢都唔覺好味,

岩呀⋯ 你以家第幾週?
Elmangelma
|
987654321234567 發表於 19-1-4 14:48
我開頭都係咁嘔,食咩嘔咩,又胃脹胃酸頭痛頭暈,眼訓又訓唔到~你可以試下食d咸酸野,我之前食超咸既話梅 ...

多謝你啲正能量啊!
我今日試過飲橙汁 即刻舒服咗d
你以家係16 17week?

chubama
|
Elmangelma 發表於 19-1-4 21:28
岩呀⋯ 你以家第幾週?

10週
4週到而家,都係有胃氣胃頂胃脹
久唔久嘔吓
chubama
|
Elmangelma 發表於 19-1-4 21:23
我都係!

我袋定兩三個膠袋出街
搭搭吓車,想嘔冇理由落車
有時係作反胃,有時又真係嘔
拎定膠袋旁身,真係嘔時唔怕整污糟自己
jilmama
|
我10wk而家都係無時無刻想嘔呀,嘔到鼻涕眼淚水都標哂出黎。連打機、睇電視都分散唔到我想嘔。每兩日轉一次口味,又係咁食垃圾食物例如麥當勞同即食麵,因為食其他都好易嘔。我都想呢段時間快啲過。
jilmama
|
Elmangelma 發表於 19-1-4 21:23
我都係!

我帶定膠袋,行埋一邊嘔。都唔理得咁多途人目光,因為嘔完真係舒服啲。我盡量出街都維持喺3-4個鐘以內,喺屋企嘔始終舒服啲