自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 ahpoo 的帖子

我覺得又唔會既,如果家長係一心為子女好,可以係其他方面彌補,子女長大後會明白父母用心。
但如果父母強迫子女上興趣班,係為了炫耀、以孩子為賺錢工具。。。咁子女一樣感受到。。。長大後就可能討厭父母。

咩因咩果啦。。。

kk880    發表於 19-1-5 19:03

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

kk880 發表於 19-1-4 21:55
中國傳統的“孝順”,講究的是子女對父母無條件的愛。但這種愛,其實應該建立在父母對孩子先付出了無條件的 ...

你怎對別人,別人就怎對你,這是正常不過的~

cissie    發表於 19-1-5 21:32
kk880    發表於 19-1-5 19:03
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

每月卑家用其實都是''孝順''?好多人都覺得每月卑家用父母好似搵你著數咁,反轉頭諗返平時邊能個煮飯洗衫,比個瓦遮頭你住,著完件衫就咁放落個洗衣籃,第2日打開個櫃就見到褶好晒,仲可以比你粗聲粗氣對待,呢種服務去邊度搵?

正常家庭計,到你要結婚買樓,我唔能信父母唔會拎返你比果舊家用出黎幫返你,問題係自己又死要面唔想比父母有位入,其實全世界最能親既就係自己父母呀

喂, 呢D係父母既責任黎嫁喎!如果呢d係父母責任,咁點解你俾家用又唔係責任?最終都是看當時雙方的關系條件想法吧,父母平時對兒女的態度既表現亦是一個雙向的修行。正所謂命整定運難求。

good day to you

珍珠宮

回覆樓主:

今日睇到一句說話:子女敬養父母,係情份,唔係責任!
好有道理~唔知幾多一早就教仔女一定要養父母嘅父母會明~

kk880    發表於 19-1-5 19:04

大宅

回覆 kk880 的帖子

我十分認同你。。。
如果父母""沒有""提供溫飽和供書教學 = 虐兒
咁 提供溫飽和供書教學 =父母基本責任,而不是 ""父母恩"" 了

當然如果可以除了基本責任以外做到更多,就係 ""父母恩""

kk880    發表於 19-1-5 19:04

大宅

回覆 OKC 的帖子

如果唔係咁歌頌「孝」,咁就會一街老人無人理,加種政府負擔嘛古時又無咁多福利制度。。。
所以最好係自己父母自己養啦。。。

kk880    發表於 19-1-5 19:05

用戶要求終止服務

Angel_Rose 發表於 19-1-5 18:13
我同妹就係咁樣長大,我地覺得媽迫我們學咁多野,講到底都係想係利用我們係親戚面前威,如果啲班係我有興趣都 ...

明白,課外活動真係要小朋友有興趣嗰啲,而唔係單單係家長覺得有用嗰啲.....亦要有足夠嘅休息時間,總之,如果參加啲課外活動令個小朋友學得非常有壓力,好似好多功課(小朋友學校本身已有好多功課同測驗)咁個小朋友都幾難鍾意……好容易完全冇晒動機學習

所以,如果做家長可以噓寒問暖,我諗都係精神上嘅支持,令小朋友覺得家長明白自己嘅壓力,有家庭溫暖,小朋友就有向上嘅動力.....因為關係好,都應該會係孝順父母嘅一群....

kk880    發表於 19-1-5 19:05

男爵府

孝的一般表現為孝順、孝敬、孝養、孝承等。孝指為了回報父母的養育,而對父母的肯定,從而尊重父母的指令,基本上不違背父母的意願行事。但若父母行為有所偏差時,就應規勸,不可盲從父母的命令,以免陷父母於不義。

我讀書時係咁教,但如何「規勸」「不可盲從父母的命令」,現實真係好難

kk880    發表於 19-1-5 19:06

象牙宮

2024年龍年勳章

Mm233 發表於 19-1-5 15:11
中國傳統就係要洗腦以孝為最大 百善孝為先

24孝有個故事叫埋兒奉母

kk880    發表於 19-1-5 19:06

水晶宮

你計我我算你。。人類絕種算啦!

kk880    發表於 19-1-5 23:41

男爵府

好恐怖
咁似成人格林童話......

kk880    發表於 19-1-5 23:42

公爵府

Angel_Rose 發表於 19-1-5 17:54
未聽過歡樂頌,但睇樓主描述,都估到咩事,無可否認,好多無付出的父母都要求仔女有100%的回報,無回報就比父母 ...

我睇少少,其中一個女角父母擋個女係人肉提款機,每次搵個女都係為錢,有一次,父母去女屋企,個阿媽係女衣櫃逐件睇,一路話個女買衫係浪費,連個女銀包都立埋,對佢地來說,個女係搵錢工具,女賺嘅錢係佢地嘅

kk880    發表於 19-1-5 23:42

珍珠宮

^—^ 發表於 19-1-5 18:33

明白,課外活動真係要小朋友有興趣嗰啲,而唔係單單係家長覺得 ...
真係好大壓力嫁當時,但爸覺得讀書同上興趣班係開心事,開心事就一定不會有壓力,一聽我們叫有壓力就打獲,媽覺得,$係我出,係有壓力都係壓我先啦

而我最憎果樣課外活動,設有班名次,以當年標準黎講這興趣班算係有$人的玩意,我家不是有$,所以班上啲有$同學,有$家長成日講啲好衰嘅野黎侮辱我,非常討厭

kk880    發表於 19-1-5 23:43

珍珠宮

OKC 發表於 19-1-5 19:32
我睇少少,其中一個女角父母擋個女係人肉提款機,每次搵個女都係為錢,有一次,父母去女屋企,個阿媽係女 ...
你話父母去女屋企,即係個女已經搬左出黎啦,佢父母黎到扮屋企無人,吳開門,係咪都過到骨

kk880    發表於 19-1-5 23:43

用戶要求終止服務

Angel_Rose 發表於 19-1-5 20:47
真係好大壓力嫁當時,但爸覺得讀書同上興趣班係開心事,開心事就一定不會有壓力,一聽我們叫有壓力就打獲,媽覺 ...

唔好再成日諗返轉頭,因會令你更加唔開心,過咗去嘅事實你無法改變,在你父母嘅角度佢哋係比最好嘅野你,不過方式唔係你想要嘅,無法,呢d係一般中國人家長式管治,但如果你自己覺得佢哋嗰套令自己吾好受,咁就更加吾好甘對自己的仔女, 當佢哋嗰套係反面教材,同你自己嘅小朋友建立良好嘅親子關係

kk880    發表於 19-1-5 23:44

珍珠宮

^—^ 發表於 19-1-5 21:10

唔好再成日諗返轉頭,因會令你更加唔開心,過咗去嘅事實你無法 ...
所以我依加,同老公夾好左,同父母嘅野做相反,就算吳係好父母,都係衰極有限的父母

kk880    發表於 19-1-5 23:44

用戶要求終止服務

Angel_Rose 發表於 19-1-5 21:17
所以我依加,同老公夾好左,同父母嘅野做相反,就算吳係好父母,都係衰極有限的父母
...

甘又吾好講到衰極有限的父母......其實可能我哋同上一代父母有啲代溝,悟解,大家睇嘢唔多同⋯⋯希望遲啲聽到你上黎post講多啲小朋友嘅開心野......

kk880    發表於 19-1-5 23:45

男爵府

如果我係郭巨個仔,大個會好好回報呢對企圖謀殺自己的父母。

kk880    發表於 19-1-5 23:45

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ahpoo 發表於 19-1-5 15:11
我最覺得最貼地果句係老豆養仔仔養仔

但我身邊見好多都係老豆賺錢仔享福

kk880    發表於 19-1-5 23:46

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

回覆樓主:

我無兒無女,但係我相信我先母和老爹對我是100%關心,雖然我細佬身體弱、用錢多,但係我唔覺佢地偏心,或者因為食得飽、著得暖,要嘅野唔多但無托手㬹。我老爹幫我照顧先母,我係外面拼博,佢地每個月話要幾多我照俾,到依家老爹靠工人照顧,我做嘅都只係揀工人、安排飲食醫療,實在唔算要求多。反而係對先母,印象已經模糊,心裏面覺得有點難過,没盡孝。對老爹,過一天驚一天,像是時鐘倒數,有朋友說盡力聽天,我只希望我可以給他多一點福份,兩人相依為命,難道仲要計較過去的恩怨?

kk880    發表於 19-1-5 23:47

首頁

尾頁

跳至