想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛剛威記 IVF Bingo 了, 5W3,使唔使即book私家醫生睇?係唔係自動入咗政府嘅產檢跟進架?使唔使再另外登記?新手,乜都唔知,有冇JM可以幫忙解答下?

大宅

baby-pig 發表於 19-1-5 14:20
剛剛威記 IVF Bingo 了, 5W3,使唔使即book私家醫生睇?係唔係自動入咗政府嘅產檢跟進架?使唔使再另外登 ...

咁醫院冇叫你返去检查咩?例如照超聲波,驗血

大宅

回覆 Sharonto1020 的帖子

有啊,護士打嚟,乜都無講,淨係話約下個星期照超聲波,我又唔知問佢乜嘢好,所以好快收咗線其實係唔係可以問護士嘅呢?

大宅

baby-pig 發表於 19-1-5 16:06

有啊,護士打嚟,乜都無講,淨係話約下個星期照超聲波,我又唔知問佢乜嘢好,所 ...

甘你未等到下星期返去照咗先咯!你第幾週?

大宅

baby-pig 發表於 19-1-5 16:06

有啊,護士打嚟,乜都無講,淨係話約下個星期照超聲波,我又唔知問佢乜嘢好,所 ...

到時醫院會幫你轉介去產科果邊

大宅

明白了,唔該晒呀,下星期照嘅時候就剛好6週了

大宅

剛剛威記 IVF Bingo 了, 5W3,使唔使即book私家醫生睇?係唔係自動入咗政府嘅產檢跟進架?使唔使再另外登 ...

你係喺威爾斯做IVF,
佢會follow你個case直至7~8週。

呢段時間,威記會定期約你照超聲波,
因為BB細,要照陰道照聲波先睇到,
直至BB穩定,或照到BB閃閃,
即係見到正常生長,有心跳,
咁威記不育科就完成使命。

威記就會俾封轉介信俾你交婦產科,
內容係寫你係IVF,LMP,放幾多粒胚胎,
病歷,抽左及雪左幾多粒胚胎。
仲有一封信係俾你揀既婦產科,
要婦產科寫返你生育情況,
BB性別,體重,幾時生,開刀/順產。

*而家,你好好安胎,
等威記俾轉介信俾你,
如果你有唔舒服,你打去威記留言,
姑娘聽完你情況,可能會俾期你提早
或見多次見醫生。你諗定
到時揀邊間政府醫院排期產檢&生仔。

大宅

回覆 chubama 的帖子

哦,咁即係唔使再另外出去外邊睇醫生,攞懷孕證明啦,咁我安心等下個星期lu,謝謝你!

大宅

baby-pig 發表於 19-1-5 21:19

哦,咁即係唔使再另外出去外邊睇醫生,攞懷孕證明啦,咁我安心等下個星期lu,謝謝你 ...

唔洗客氣!

如果你有唔舒服,
可以出去睇私家醫生,
私家醫生方便攞病假。
不過BB細,咩都照唔到,得個囊。
婦產科醫生會叫你6~8週再嚟照,
可以睇到BB心跳及情況。

大宅

唔該你,你真係好人,其實我都冇乜嘢唔舒服,不過成日聽啲人講話啲婦產科醫生全部都好full, 唔知使唔使自己一早去約啲乜嘢檢查,驚自己懵盛盛, miss左都唔知啫。

複式洋房

baby-pig 發表於 19-1-5 21:52

唔該你,你真係好人,其實我都冇乜嘢唔舒服,不過成日聽啲人講話啲婦產科醫 ...

你唔洗驚,我都係威院IVF bingo,跟到我8週先放我走,比轉介信我即去廣華排產檢,都約到唐氏同產檢,以家無咗雙非一定收你,不過你去排產檢記住攞齊文件,要住址證明,又要填老公資料架,唔係到時去到唔齊文件又白走一轉

大宅

回覆 cissylau 的帖子

我重以為政府醫院有聯網,原來仲要再帶齊文件,重新登記,好彩你提醒吓我,唔該晒啊!

大宅

可唔可以講下威院ivf 你用左幾多錢阿?
同埋想問你係咪一次就 bingo ?

大宅

回覆 Annabellee 的帖子

用咗10萬多啲啦,抽咗一次,放第二次先 bingo,主要因為有輕微OHSS ,無放鮮胎,要雪胎同解凍,果度用多咗成2萬。

首頁

尾頁

跳至