係屋企找到一張10幾年未存入嘅股票

melomame
|
執嘢係屋企找到一張領匯房地產股票
2004 當年買入一萬蚊(1000 unit)
咁多年來已經忘記咗
亦都冇收過任何股息(因為上面嘅地址已經搬咗好多年)
如果我傳返入銀行,之後可唔可以取回咁多年嘅股息?
因為當年啱啱出嚟做嘢咩都唔識買咗就咁擺咗喺度
自己都唔記得

請問而家呢張股票係咪已經價8 萬?
希望有jm 可以指教一下

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
joenethk
|
過左去就過左去
就算你存返入銀行之前既股息都唔會攞得返
hpbook
|
回覆 joenethk 的帖子

股息可以申請取回, 不過要交手續費, 要自己申請, 不會自動給你.
BabyGGBaby
|

實物股票不需要「存入」才收股息,現在的股息可申請直接入銀行戶口而不需要每次收支票了。另外當年領匯IPO曾經因訴訟而取消了第一次上市的股票及退款而有第二次重新上市,最緊要是你現時那張不是第一次那批。
Gdluck
|
melomame 發表於 19-1-5 15:33
執嘢係屋企找到一張領匯房地產股票
2004 當年買入一萬蚊(1000 unit)
咁多年來已經忘記咗

我上個月剛處理了類似事情。你只要打電話去中央證券公司,電話號碼可以在股票背面找到 。 只要告訴他一些基本資料,佢會在電腦找到你的資料,並教你點樣做。 佢會電郵兩張表給你,一張是改地址一張紙申請取回股息。 佢會話畀你聽過去每年的股息,讓你睇下值唔值得取回,須否申請。基本上兩年內的股息是免費取回,兩年之前的股息每次要100蚊手續費。
melomame
|
Gdluck 發表於 19-1-5 22:14
我上個月剛處理了類似事情。你只要打電話去中央證券公司,電話號碼可以在股票背面找到 。 只要告訴他一些 ...

好多謝你呀
但係另一個post JM講咗俾我聽
原來當年上市係唔成功
即係呢張已經係廢紙
wallshar
|
melomame 發表於 19-1-5 22:51
好多謝你呀
但係另一個post JM講咗俾我聽
原來當年上市係唔成功

領匯第一次2004年上巿時俾人司法覆核搞到佢上唔到巿,直至一年後2005 年11月才成功上巿,大概見到你貼出來的股票係2004年印制的,應該真係癈纸一張,要2005年或以後印刷的股票才有價值。