請教,剛bingo了,應該食邊d supplement ?

Makiyobon
|
剛剛bingo, 拎咗懷孕紙,普通科醫生叫我淨係食葉酸,但係我自己覺得未必夠?
應該食埋鈣,葉酸,綜合維他命,滴雞精?
大家可以分享下嗎?
yukicheung0901
|
Makiyobon 發表於 19-1-6 11:01
剛剛bingo, 拎咗懷孕紙,普通科醫生叫我淨係食葉酸,但係我自己覺得未必夠?
應該食埋鈣,葉酸,綜合維他 ...

頭3個月,淨係葉酸就可以。我做ivf 醫生建議我食800mcg
雲妮mum
|

婦產科頭3個月都只係建議食葉酸,份量最好問醫生,如有貧血等要食較高份量
Makiyobon
|
yukicheung0901 發表於 19-1-6 11:10
頭3個月,淨係葉酸就可以。我做ivf 醫生建議我食800mcg

OK,醫生都叫我食葉酸,佢話1000都冇問題(emoji)
其實太多係咪唔好㗎?
Makiyobon
|
雲妮mum 發表於 19-1-6 12:31
婦產科頭3個月都只係建議食葉酸,份量最好問醫生,如有貧血等要食較高份量
...

我上網爬文葉酸有分兩隻 , 人工folic acid ,天然folate , 好似話後者易吸收啲?
chanlazy
|

只食葉酸ok了 我都係食800mg 如果嘔得勁可以補充vb 會好啲~
JONLA
|
我個人做法?
有左1-3月-葉酸(我第2個月知有左)
3月起食dha,澡油enfinitas
6月加鈣片
Makiyobon
|
JONLA 發表於 19-1-6 14:24
我個人做法?
有左1-3月-葉酸(我第2個月知有左)
3月起食dha,澡油enfinitas

好呀,多謝你意見
我都會呢個方向食。
GCHK
|
yukicheung0901 發表於 19-1-6 11:10

對亞,前三個月食葉酸
yen0422
|

食materma加澡油dha
|
Makiyobon 發表於 19-1-6 13:05
OK,醫生都叫我食葉酸,佢話1000都冇問題(emoji)
其實太多係咪唔好㗎?

最好醫生話幾多就幾多,我自己就食gnc果隻,3個月就食materna +DHA+鈣片。其實之後都唔洗特別去進補,補得多個b大你生果時會好辛苦
Makiyobon
|
yen0422 發表於 19-1-6 20:15
食materma加澡油dha

好,多謝你回覆。
Makiyobon
|
yukicheung0901 發表於 19-1-7 00:28
最好醫生話幾多就幾多,我自己就食gnc果隻,3個月就食materna +DHA+鈣片。其實之後都唔洗特別去進補,補得 ...

咁又係,其實我而家已經肚突突,我奶奶仲話我咁明顯,不過最緊要營養均衡。希望bb夠營養就得啦!
發達喇
|
回覆 Makiyobon 的帖子

個時我係飲babynes嘅媽媽奶,咁樣去補充葉酸、鈣仲有DHA。同埋佢低脂低卡,又淡口d,陀b果段時間都有keep住咁飲。
|
Makiyobon 發表於 19-1-7 09:09
咁又係,其實我而家已經肚突突,我奶奶仲話我咁明顯,不過最緊要營養均衡。希望bb夠營養就得啦!
...

係架。我就係老公擔心個b唔夠營養,點知就中咗妊娠糖尿病。衣家就要好似食齋咁。
Makiyobon
|
yukicheung0901 發表於 19-1-8 10:54
係架。我就係老公擔心個b唔夠營養,點知就中咗妊娠糖尿病。衣家就要好似食齋咁。
...

請問點樣先會中妊娠糖尿病? 飲媽媽奶會嗎?
|
Makiyobon 發表於 19-1-8 12:26
請問點樣先會中妊娠糖尿病? 飲媽媽奶會嗎?

血糖偏高,食粥粉麵飯要適量,唔可以過多。最好唔好食甜野,澱粉質既食物都好高糖份。餐與餐之間最好隔4小時。因為你食完野血糖會升,要俾時間佢降返落黎。不過你衣家唔洗驚。過咗23週就注意下飲食。
Makiyobon
|
yukicheung0901 發表於 19-1-8 23:05
血糖偏高,食粥粉麵飯要適量,唔可以過多。最好唔好食甜野,澱粉質既食物都好高糖份。餐與餐之間最好隔4小 ...

多謝你咁詳盡嘅解答! 戒甜! 明白!