0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

18/1更新

由我實行左呢個方法之後,本來我同我老公最多係零晨5點起身,有時抱佢一陣佢會瞓下,有時佢發晒癲就比少少佢食,等佢滿足下。

但自從有一日佢去左人地屋企過左一個下午,佢就打回原形,每晚醒兩次。但就算比足150ml, 佢都會飲唔晒就瞓左。

琴日佢0100佢醒一醒,比奶咀佢又瞓過,之後0230左右又醒,果轉比左100ml佢(平時飲開150ml),佢就繼續瞓到今朝0430左右,抱佢一陣,比奶咀佢,又可以瞓到0530, 之後抱住佢,瞓到0600左右,見佢瞓淋左,又放返低,過多廿幾分鐘,佢又喊。抱多一陣,換下片,見到已經0645,就比奶佢飲。

半夜喊,比我覺得似下慣性喊多過肚餓喊,最起碼0100果轉,佢好準時就喊,所以企圖唔比奶佢,拍下佢等佢瞓。

我地唔會用由得佢喊果招,因為佢嘔奶問題嚴重。唔知幾時可以再瞓到4-5個鐘以上呢...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

從0歲開始(戒夜奶)

有好多父母都有參考過呢本書,台灣果邊亦會將呢本書同「百歲醫師」比較,呢本書我終於睇晒,都實行左好幾日,入面有啲模式幾合適我個仔,所以我用佢嘅方法,暫時呀b進度良好。

首先講下呢本書主旨:

• Bb係家庭成員之一,要教識佢成為家庭一分子,而唔係淨係以佢為中心團團轉。

• 有規律而且有彈性嘅餵食模式。

第一點講緊即使bb出世,照顧者都應該有自己嘅生活,同朋友一齊玩、兩夫妻嘅dating 等等,當然有時候帶埋呀b去啦,目的係示範比bb睇「人」係果樣生活、無論朋友之間定係夫妻之間。

第二點係講緊有規律嘅餵食,父母會相對舒服啲之餘,bb發展都好啲。而且佢提出第6-8星期開始可以戒夜奶。(呢啲最多人關心,我最主要都係想分享呢點。)

背景資料:

而家我個b仔46日,實行左5日。每日7餐,每次150ml奶。

書中嘅模式係「食->清醒->瞓」

食:20~30分鐘

清醒:(連埋食都係要清醒)60~90分鐘

瞓:90~120分鐘

如果早肚餓,可以有半個鐘彈性。

早餐一定要定時,即係話半夜果餐可能遲左食,但早餐一定係果段時間食,唔可以太遲。

未實行之前:

佢係由食完奶計起三個鐘就會叫肚餓,夜晚就4-5個鐘。夜晚果較放落床大致上可以自己瞓,由於佢易嘔奶,所以每次佢喊,我都會睇下佢咩事,唔會唔理佢。

實行之後:

餵奶時間係:

0700,1000,1300,1600,1900,2200,0300

0300果餐我等佢自然瞓醒先食,通常由2200開始瞓到04~0500先醒,更試過0700先起身飲奶。

佢一開始會怪叫,未係喊,我會睇下佢,如果醒左就比奶咀,拍下佢,佢通常會瞓到多一陣,大約15~20分鐘。如果重覆三次佢都仲係醒+怪叫,我就會比奶佢,唔會等佢喊。以我呀仔嘅性格,佢肚餓先會啜到個奶咀好用力,唔會係咪都食。

由於下一餐係0700(最遲0730比),而佢醒嘅時間大約4~5點,有時0530, 所以奶嘅分量比少啲。例如佢到捱到0500頂唔順,我本來比150ml,最後比100ml。

佢瞓左唔食就由得佢,但如果佢食完仲未瞓,會比奶咀,再抱佢一陣,等佢就瞓著先放落床,除非佢真係頂唔順想飲多啲。

呢5日中,有一日0300醒,比奶咀佢,佢瞓到0500

有一日係可以0400左右醒,瞓到0700

其他日子都係大約04-05醒,瞓唔返,我就比80~100ml佢。當佢習慣左0500支奶得80ml後,會再減少,變50ml,慢慢減,直到變0為止。(呢個減奶方式唔係本書教,而係參考其他人做法)

琴晚我0500餵佢,佢食完,就嚟瞓著,然後我再比奶咀,抱佢一陣,等佢瞓(因為未食飽佢唔會自己瞓到)。呀B合埋眼之後,我再放佢上床,佢怪叫幾分鐘就瞓左,直到今朝0700.

佢唔可以捱到「食->清醒->瞓」,所以佢想瞓就瞓,醒就同佢玩,夠鐘就食,早肚餓就最多早半個鐘比佢食。呢幾日佢都跟到呢個飲奶時間。但我盡量同佢玩多啲,想佢夜晚瞓得好啲。

暫時佢一次比一次遲少少半夜醒,我估佢都好快戒到。反而最眼瞓係半夜泵奶就真。

本書有一點講得好似幾啱。

我地肚餓嘅原因係仲有冇energy去比身體使用,唔係因為個胃係咪空空如也。所以人奶同奶粉對戒夜奶冇太大分別。

關於喊:

本書話佢喊我地要留意,唔同喊嘅原因有唔同confort方法

餓->食奶

大小便->換片

有胃氣->掃風

扭計->唱歌、拍拍、奶咀等等

所以佢喊唔係唔抱,而係搵合適嘅方式去應付佢喊嘅原因,抱唔係唯一解決方法。

呢本書嘅方法可能唔係啱每一個BB,所以要自己衡量跟幾多成,同埋會唔會融合其他方法去照顧BB。

別墅

多謝分享,以前都有睇過呢本書,但實行上黎嚟就有啲困難,因為我BB食完就瞓覺。

複式洋房

我都想定到時間俾佢食奶,可惜我個囡一瞓醒只會俾3分鐘我開奶(而家好左,之前得3秒),如果唔係就爆喊到失聲,奶咀佢又唔食嘅,但佢瞓緊又點都整唔醒,仲要閉埋個咀乜都塞唔到入去。
好期待佢快d自己介到夜奶...我下星期就要返工了,到時我都唔知可以點
我晚晚都會同佢講一次叫佢瞓到第朝先好醒

別墅

JASPERMOM 發表於 19-1-6 23:23
多謝分享,以前都有睇過呢本書,但實行上黎嚟就有啲困難,因為我BB食完就瞓覺。
...

我果個都係,所以整係跟佢夠鐘就食
幾時醒就由得個仔
有時可能餐與餐之間成餐好清醒,有時瞓足3個鐘

我最多要佢黃昏開始醒啲唔準瞓咁多就算

男爵府

回覆樓主:

百歲依本書,係曾經好流行,
後黎,已經比精神科醫生推返左,
因為,佢地follow d bb長大後,都有精神同情感問題。
我親戚個仔係其中一個受害者,
3歲前的確好好湊呀,方便呀媽湊仔,
定時定候食奶,唔會要媽媽抱,唔會亂咁喊。
我親戚以前極力推介我咁湊b,
話我b咁痴身唔得架...
最後,成長期中真係見真章,
佢仔(11-12歲)一開始會賴尿,脾氣極大,唔識表達自己,
後來演變成焦慮 抑鬱,同精神分裂,
依家要長期食藥。
依種創傷係無法修復架

網上面,書上面好多育兒專家,
大家真係要理性分析,唔好害左自己小朋友呀

別墅

pudding_taimei 發表於 19-1-7 00:06
我都想定到時間俾佢食奶,可惜我個囡一瞓醒只會俾3分鐘我開奶(而家好左,之前得3秒),如果唔係就爆喊到失 ...

我自己就會照定時餵,知佢就嚟醒嘅話就開定先
呢個迷係定時餵嘅好處。
就算佢瞓左,可以就夠鐘前開奶、幫佢換片,傾兩句計,等啲奶溫度啱啦,就食得。

別墅

淳熙媽咪 發表於 19-1-7 00:20
百歲依本書,係曾經好流行,
後黎,已經比精神科醫生推返左,
因為,佢地follow d bb長大後,都有精神同情感問題 ...

所以只係參考
呀仔喊我一定會睇下佢咩事,同佢講野,比佢知我喺身邊。
就算話定時飲奶,都唔係跟個鐘去行,而係有彈性地可能早啲啲或者遲啲啲。

就算戒夜奶我都唔會夾硬來,明知佢頂唔到肚餓,仲捨得由佢喊咩,邊度忍心⋯

頭先佢唔知扭咩,我都用揹帶揹左佢成粒鐘,瞓左再放低。所以睇完書,都要睇埋自己個仔咩脾氣,再衡量跟定唔跟,就算跟,都要知邊啲跟得,邊啲唔得。

複式洋房

bunny_sze 發表於 19-1-7 00:22
我自己就會照定時餵,知佢就嚟醒嘅話就開定先
呢個迷係定時餵嘅好處。
就算佢瞓左,可以就夠鐘前開奶、幫 ...

我就係試過開定奶等夠鐘俾佢食,但佢又唔起身喎,夜晚通常佢可以last到4個鐘以上先醒,試過幾次係咁等到支奶擺左兩個鐘都唔食要倒,一時就sharp3個鐘就ee哦哦...
但而家盡量半夜12點左右俾佢食次多d,希望佢有日可以第朝先見到佢開眼

別墅

pudding_taimei 發表於 19-1-7 00:31
我就係試過開定奶等夠鐘俾佢食,但佢又唔起身喎,夜晚通常佢可以last到4個鐘以上先醒,試過幾次係咁等到支 ...

佢唔醒就唔肯食?
如果係嘅話就比較煩啲。我個仔佢就算瞓左,佢都肯食奶,所以定時餵對我嚟講行得通。

男爵府

回覆樓主:

我覺得成件事太複習喇,我係隨bb想食就喂,想訓就訓,從來唔set時間表比佢,bb需要更長既睡眠就自動會介夜奶
我個bb到4~6個月大佢自己開始有比較規律既作息時間表,而我從來無限佢食奶訓教時間次數,佢自己身體會調整嫁~

別墅

kissapplegirl 發表於 19-1-7 04:25
我覺得成件事太複習喇,我係隨bb想食就喂,想訓就訓,從來唔set時間表比佢,bb需要更長既睡眠就自動會介夜 ...

我中意有時間表多啲
有時間表唔等於特登要餓呀b
只係照顧者同bb拎一個平衡,照顧者知幾時餵,bb知幾時食
就算有時間表,好似琴日咁,呀b嘔奶,成枝嘔晒。雖然有補奶,但比平時飲得少。呀b可能會早左喊,咁我會知呀b喊嘅最大可能性係咩~
而且bb習慣左個時間表,有一日突然跟唔到,我可以知道bb嘅身體可能有事發生,要加強留意。

不過個個父母照顧習慣唔同,最緊要bb同父母都開心滿意~

別墅

18/1 updated

首頁

尾頁

跳至