子女已成家,有四百多萬現金加股票,不用供樓,夠不夠食到九

拉姑
|
子女已成家,有四百多萬現金加股票,不用供樓,夠不夠食到九十歲呢?
seenfu
|
拉姑 發表於 19-1-6 18:14
子女已成家,有四百多萬現金加股票,不用供樓,夠不夠食到九十歲呢?

財務僱問會話唔得。 但事實係攞綜援都唔會過唔到世。 分別只係綜援會包老人院費。
starry_night
|

你有無自住樓?如果有最worst case可以做逆按揭,不過就唔會留到錢俾下一代
拉姑
|
回覆 starry_night 的帖子

先夫留下一層樓給我自住
starry_night
|
如果你60歲,即係要用30年
你自己計下夠唔夠用
每人要既生活質素唔同
dinner1314
|

當樓主現在60歲,如四百萬用三十年,每月平均一萬一千,現在看似夠用,但二、三十年後,如加通脹,相信不夠用
ms_maybb
|
你層樓有幾大,可唔可以換層細d自己住?剩返d錢計埋你手上4百萬,都要做下投資錢搵錢先得

申利 我路過搭訕
happybb8989
|
拎一半做保值投資啦
Strawberrys
|
拉姑 發表於 19-1-6 21:57
回覆 starry_night 的帖子

先夫留下一層樓給我自住

留意:逆按只限樓齡50年以下的,只有部份銀行有逆按服務提供
YanYan0116
|
如果唔大洗, 我覺得夠.
kittykwok385
|
回覆 拉姑 的帖子

拉姑,謝老四對你都吾錯啊
BabyGGBaby
|
賣咗樓,買匯豐收息返鄉下養老。
eightbelows
|
收息就唔會買hsbc la
steven1110
|

如果當你60歲,還有30年命。每年有13萬左右可以用,即每個月約1萬。未計通賬。
視乎你點樣用舊錢。但感覺唔太夠用。
BabyGGBaby
|
其實最主要是唔夠,所以要增加穩定收入及同時減低日常生活支出。
所以賣樓增加穩定收入及找個低生活水平的地方養老是最好的策略。
StiltonCheese
|
好易計啫老細

你仲有幾耐至九十 ... 唔使講, 自己知就得喇
  仔女畀開幾錢家用 ... 唔使講, 自己知就得喇
  層樓銀行估到幾多 ... 唔使講, 自己知就得喇
  平時一個月使幾多 ... 唔使講, 自己知就得喇

通脹計佢一年三個巴仙啦, 將佢計埋去 monthly expense 嗰度, 咁到九十歲要使幾多開個 excel 好快計到出嚟, 不過咁, 呢度係冇計乜嘢突發嘢例如年紀大機器壞要入廠大修, 呢啲要自己執生.

wmkcnw
|
有4百萬, 趁而家樓市跌, 開始睇樓入巿。

你放租每月有收入, 到有事要錢, 可以搵仔女擔保, 按樓醫病。

kentseky
|
夠唔夠使,都係睇妳點使,香港地,基本上衣、食、住、行,最貴嘅住,妳已經唔使煩惱,其次係年紀大,醫療支出有機會大增,呢樣嘢就最難計,有人成世都係小病小痛,傷風感冒咁,有人就劏完呢度又劏個度,住醫院多過返屋企,如果無病無痛,妳又有成幾佰萬現金,唔大使,真係好好架啦!
ms_maybb
|
wmkcnw 發表於 19-1-7 23:11
有4百萬, 趁而家樓市跌, 開始睇樓入巿。

你放租每月有收入, 到有事要錢, 可以搵仔女擔保, 按樓醫病。

放租每月有收入,呢樣真係唔敢講.....
|
買入REIT 或中電收息
用收息$,生活