家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

子女已成家,有四百多萬現金加股票,不用供樓,夠不夠食到九十歲呢?

男爵府

拉姑 發表於 19-1-6 18:14
子女已成家,有四百多萬現金加股票,不用供樓,夠不夠食到九十歲呢?

財務僱問會話唔得。 但事實係攞綜援都唔會過唔到世。 分別只係綜援會包老人院費。

男爵府

你有無自住樓?如果有最worst case可以做逆按揭,不過就唔會留到錢俾下一代

男爵府

回覆 starry_night 的帖子

先夫留下一層樓給我自住

男爵府

回覆樓主:

如果你60歲,即係要用30年
你自己計下夠唔夠用
每人要既生活質素唔同

大宅

當樓主現在60歲,如四百萬用三十年,每月平均一萬一千,現在看似夠用,但二、三十年後,如加通脹,相信不夠用

子爵府

MommyPanel勳章

你層樓有幾大,可唔可以換層細d自己住?剩返d錢計埋你手上4百萬,都要做下投資錢搵錢先得

申利 我路過搭訕

洋房

拎一半做保值投資啦

侯爵府

2023年兔年勳章

拉姑 發表於 19-1-6 21:57
回覆 starry_night 的帖子

先夫留下一層樓給我自住

留意:逆按只限樓齡50年以下的,只有部份銀行有逆按服務提供
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

珍珠宮

好媽媽勳章

如果唔大洗, 我覺得夠.

子爵府

回覆 拉姑 的帖子

拉姑,謝老四對你都吾錯啊

大宅

賣咗樓,買匯豐收息返鄉下養老。

大宅

回覆樓主:

收息就唔會買hsbc la

大宅

如果當你60歲,還有30年命。每年有13萬左右可以用,即每個月約1萬。未計通賬。
視乎你點樣用舊錢。但感覺唔太夠用。

大宅

其實最主要是唔夠,所以要增加穩定收入及同時減低日常生活支出。
所以賣樓增加穩定收入及找個低生活水平的地方養老是最好的策略。

大宅

好易計啫老細

你仲有幾耐至九十 ... 唔使講, 自己知就得喇
  仔女畀開幾錢家用 ... 唔使講, 自己知就得喇
  層樓銀行估到幾多 ... 唔使講, 自己知就得喇
  平時一個月使幾多 ... 唔使講, 自己知就得喇

通脹計佢一年三個巴仙啦, 將佢計埋去 monthly expense 嗰度, 咁到九十歲要使幾多開個 excel 好快計到出嚟, 不過咁, 呢度係冇計乜嘢突發嘢例如年紀大機器壞要入廠大修, 呢啲要自己執生.

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

有4百萬, 趁而家樓市跌, 開始睇樓入巿。

你放租每月有收入, 到有事要錢, 可以搵仔女擔保, 按樓醫病。

男爵府

夠唔夠使,都係睇妳點使,香港地,基本上衣、食、住、行,最貴嘅住,妳已經唔使煩惱,其次係年紀大,醫療支出有機會大增,呢樣嘢就最難計,有人成世都係小病小痛,傷風感冒咁,有人就劏完呢度又劏個度,住醫院多過返屋企,如果無病無痛,妳又有成幾佰萬現金,唔大使,真係好好架啦!

子爵府

MommyPanel勳章

wmkcnw 發表於 19-1-7 23:11
有4百萬, 趁而家樓市跌, 開始睇樓入巿。

你放租每月有收入, 到有事要錢, 可以搵仔女擔保, 按樓醫病。

放租每月有收入,呢樣真係唔敢講.....

男爵府

買入REIT 或中電收息
用收息$,生活

執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

首頁

尾頁

跳至