心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

grapes_christy 發表於 19-1-9 16:48
我叔仔都係個傷殘人士,佢都要表哥take care ,我老爺奶奶唔可以送殯,出殯當日得我可以take care 兒子,有 ...

都有表哥幫手。我大哥走,所有後事都家姐搞。我負責遺產事宜,保險赔償,仲有好多手尾跟緊。一路跟,一路喊,如果大哥可以番來,D遗產真係不想要。
好心痛

男爵府

SophiaYeung 發表於 19-1-6 23:15
我親愛的媽咪在一月四日離世, 我實在不能接受, 我快崩潰, 媽咪最後遺言說要我好好照顧爸爸, 我們全家都哭得 ...

明白你的傷痛,徹底哭一場吧!相信你媽媽都唔想你地太傷心,好好照顧爸爸,大家好好生活下去吧!

子爵府

回覆樓主:

見到留言的各位失去親人好難過
唔知你哋介唔介意講吓你哋嘅親人係點樣嘅一個人?
佢哋同你的關係係點?令你哋咁深深咁難過同懷念佢哋?

大宅

csbaik 發表於 19-1-9 18:02

都有表哥幫手。我大哥走,所有後事都家姐搞。我負責遺產事宜 ...

琴晚發夢見到哥哥,收到佢電話,佢住快D番來,過左一陣,在我面前見身,我即攬住佢,感覺好暖同佢好重,佢話佢安排左一個好地方落脚,夢裏面係有树林,草原同小鳥,好舒服。
跟住醒左……可能佢叫我要釋懷……
心情好似好D,食飯前去左球埸跑左两果圈,散下心……

男爵府

好媽媽勳章

anyuser18 發表於 19-1-10 21:14
見到留言的各位失去親人好難過
唔知你 ...
我媽媽是一個很慈祥很有忍耐力的, 快到冬至時我媽咪話如果抽不到時間回家吃飯, 不緊要, 食飯幾時都可以, 她很開通, 她是一個很關心仔女和關心丈夫, 媽咪我們永遠都咁愛妳

男爵府

那就好好照顧爸爸, 讓媽媽在天之靈得到安慰!

祝福你!

男爵府

csbaik 發表於 19-1-9 15:11
唔好再谂自殺呢D野啦,你有乜事,你呀仔同你爸爸一定比你宜家便心痛……
你住边區,我仔仔幾多歲?我幫唔 ...

謝謝你的關心,最近忙大仔考試,不好意思才回覆你啊,我住黃埔,可能忙對於我來講都是好事可以分散注意力,我們一起努力(emoji)

子爵府

SophiaYeung 發表於 19-1-11 20:11
我媽媽是一個很慈祥很有忍耐力的, 快到冬至時我媽咪話如果抽不到時間回家吃飯, 不緊要, 食飯幾時都可以, 她 ...

佢真係一個好難得嘅媽媽,又溫柔又唔計較又慈祥,好關心愛錫子女。你覺得佢嘅特質影響到你嗎?

大宅

zhaifufu 發表於 19-1-13 13:58
謝謝你的關心,最近忙大仔考試,不好意思才回覆你啊,我住黃埔,可能忙對於我來講都是好事可以分散注意力 ...

都係架,同小朋友温習可以分散注意,可以促進親子感情,不過當你教小朋友教極佢都唔識時,你就要忍,耐心D,你要代入小朋友的角色,互相做小老師,小朋友先服氣,一齊溫習,一齊討論架。我都係咁教大细公主,捱左12年,享受左12年的親子關係,宜家佢地大左,識得自動自覺晤诜人吹,易唔诜人陪,自己温習。

男爵府

好媽媽勳章

anyuser18 發表於 19-1-13 22:40
佢真係一個好難得嘅媽媽,又溫柔又唔計較又慈祥,好關心愛錫子女。你覺得佢嘅特質影響到你嗎? :fortunate ...
我也會學到媽媽的忍耐和善解人意, 我始終未能釋懷, 這個個真的令我接受不了

子爵府

SophiaYeung 發表於 19-1-14 14:01
我也會學到媽媽的忍耐和善解人意, 我始終未能釋懷, 這個個真的令我接受不了
...

俾時間自己,發生咗咁短時間,傷心係正常

大宅

...

我哥哥突然走左,因為急病,之前冇隱性病,冇煙,冇酒,我同你一樣,我都接受不了。我好明白你心情……
:-D :-?

子爵府

...

如果媽媽現在從天上寄給你訊息,她會對你說什麼呢?

子爵府

csbaik 發表於 19-1-14 18:46
我哥哥突然走左,因為急病,之前冇隱性病,冇煙,冇酒,我同你一樣,我都接受不了。我好明白你心情……
...

真的很突然,很難接受

男爵府

好媽媽勳章

anyuser18 發表於 19-1-15 22:24
如果媽媽現在從天上寄給你訊息,她會對你說什麼呢?
她會叫我好好照顧爸爸和兄弟姊妹, 她一定叫我唔好傷心難過.

大宅

看到你們的留言感難過,希望時間不要停留在現介段時間太久,日子過去心情能夠多放開!祝福你們!
PS 我也有放不低的 depression, 我也祝福自己開懷一點!

大宅

[quote]SophiaYeung 發表於 19-1-24 13:13

男爵府

好媽媽勳章

ellejp18 發表於 19-1-25 12:47
淚流滿面
每當想起媽咪我就情不自禁兩行眼淚, 回想跟她一起的日子, 1月31日就是媽咪的出殯, 2月1日是火化, 我現在的心很痛非常痛......

大宅

SophiaYeung 發表於 19-1-29 10:29
每當想起媽咪我就情不自禁兩行眼淚, 回想跟她一起的日子, 1月31日就是媽咪的出殯, 2月1日是火化, 我現在的 ...

我同你一樣,一想起哥哥,我就流淚。我好明白你心情……因為我到宜家仲未平服。
我細女安慰我,唔好太傷心,舅父唔想見到我地咁傷心。
樓主:你比我還好,我媽咪過身,我當時得12歲渣,我得媽咪12年渣。我會我會一定堅強,好好照顧我爸爸,好好生活。
共勉

瑪瑙宮

点都要時間先平復到, 比 d 時間自己. 媽媽在不在世, 佢都想你開心生活.

首頁

尾頁

跳至