面包機

Chloe2
|
仲有冇人用面包機?d包好吃嗎?邊隻牌子最好?
laiyuene
|
淘寶淘左個,玩左兩三次就冇用了,要洗一大堆野好麻煩
laiyuene
|
^—^
|
Chloe2 發表於 19-1-7 01:20
仲有冇人用面包機?d包好吃嗎?邊隻牌子最好?

P仔,機做出來的面包係好食d,初做用埋流涙粉(日本面粉)會好軟熟⋯⋯但到你遲啲熟習左,普通麵粉可以用老種,中種,湯種等方法來做,都會好食軟熟,我自己而家用湯種.....網上有超多食譜.....

Chloe2
|
^—^ 發表於 19-1-7 01:42

P仔,機做出來的面包係好食d,初做用埋流涙粉(日本面粉)會好軟 ...

thanks.ar
fitfish
|
P仔。
牛牛bb
|
^—^ 發表於 19-1-7 01:42

P仔,機做出來的面包係好食d,初做用埋流涙粉(日本面粉)會好軟 ...

請問你用P仔咩型號呀?湯種都係用P仔整麵包嗎?是否要打耐d?
^—^
|
牛牛bb 發表於 19-1-7 14:31
請問你用P仔咩型號呀?湯種都係用P仔整麵包嗎?是否要打耐d?

P仔,我係1001但日本買, 湯種其實係麵包嘅一部份麵粉煮熟左先,我用250 mL水加50克高筋麵粉搞到冇粉粒,攪勻晒之後一路攪拌,一路喺細火上面煮熟佢,煮到好似漿糊,唔好俾佢濃底....煮熟嘅麵粉就叫做湯種,放雪櫃放汽水個格可以放幾日...呢個份量已經可以用三次......

跟住就用80克湯種加80克牛奶加230克高筋面粉,36克蛋液,35克糖,3克鹽, 20克牛油,4克酵母,放入麵包機容器整面包,按整白麵包個制,牛油係當麵包機將面粉差好成粉團先䦕蓋加(如已經把酵母放在酵母格要小心倒瀉啲酵母)然後加酵母(p仔你放在酵母格佢會自己加)....

大約係咁...

tsung    發表於 19-1-24 20:25
牛牛bb
|
^—^ 發表於 19-1-7 14:38
P仔,我係1001但日本買, 湯種其實係麵包嘅一部份麵粉煮熟左先,我用250 mL水加50克高筋麵粉搞到冇粉粒,攪 ...

因為湯種和麵粉混合感覺要耐d
^—^
|
牛牛bb 發表於 19-1-7 14:40
因為湯種和麵粉混合感覺要耐d

其實一樣,只係咁樣水份會保持得好啲,總之麵包軟熟啲,其實我都懵查查,係上網睇,佢係咁講....
牛牛bb
|
^—^ 發表於 19-1-7 14:48
其實一樣,只係咁樣水份會保持得好啲,總之麵包軟熟啲,其實我都懵查查,係上網睇,佢係咁講....
...

好的 謝謝你
^—^
|
牛牛bb 發表於 19-1-7 15:30
好的 謝謝你

女皇陛下
|
P仔最好用
Vin仔媽
|
用p仔
MANVN
|
用P仔,隔日就整一次。
hahaha1231
|
P仔無得輸
bbsonyy
|
panasonic, 經常用, 出品正常, 感覺健康過街買, 會keep住用
andyman
|
laiyuene 發表於 19-1-7 01:35
點解多野洗呢?? 全部倒曬入機, 淨係洗個包桶啫。
siumak
|
andyman 發表於 19-1-7 16:01
點解多野洗呢?? 全部倒曬入機, 淨係洗個包桶啫。

初學者如果每一樣配料用一個兜裝﹐
咁真係會好多o野洗架﹐
我地慣在就會將包桶歸零加加上去﹐
我要洗的只係把刀(切牛油)就ok了。
andyman
|
siumak 發表於 19-1-7 16:11
初學者如果每一樣配料用一個兜裝﹐
咁真係會好多o野洗架﹐
我地慣在就會將包桶歸零加加上去﹐
我都係連個包桶上磅的, 真係淨洗把刀
不過我用焗爐焗, 就要洗多少少