懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我上星期21週引產,bb返回天家了。過了幾天開始胸痛漲奶,很辛苦。。。

飲緊淡豆豉 麥芽水 , 試過冰敷但係會出奶,亦有人話唔好按摩,各位jm有乜辦法好?

大宅

babymama2 發表於 19-1-7 10:12
我上星期21週引產,bb返回天家了。過了幾天開始胸痛漲奶,很辛苦。。。

飲緊淡豆豉 麥芽水 , 試過冰敷但 ...

麥茶聽講可以退奶, 買一包包完整一粒粒麥個D自己煮黎飲試下.

洋房

我果時冇食其他野 只係冇理佢一個星期就收左喇

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

谷唔谷?谷既話要泵D出黎架。試下食乳鴿,我有效

子爵府

回覆 我要做媽媽 的帖子

乳鴿真係得,試吓

複式洋房

我要做媽媽 發表於 19-1-7 21:22
谷唔谷?谷既話要泵D出黎架。試下食乳鴿,我有效

間中會有幾下谷,之後自己會流啲奶水出黎,我冇特登泵,我驚越泵越多奶,但唔理又驚乳腺炎。。。好矛盾

我都有食乳鴿,希望有效

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 babymama2 的帖子

如果谷既話,你唔泵好容易有乳腺炎架。谷既話你要泵,但係唔好泵清佢,咁樣就會越黎越少

珍珠宮

我要做媽媽 發表於 19-1-8 19:46
回覆 babymama2 的帖子

如果谷既話,你唔泵好容易有乳腺炎架。谷既話你要泵,但係唔好泵清佢,咁樣就會越 ...

對亞,要泵,如果唔係,有可能有乳腺炎

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

食韭菜都可以退奶。飲食上清淡D。

複式洋房

我21週引產了,17號BB離開了回天國了 今日個胸開始漲奶,請問點樣可以收奶啊? 醫院姑娘叫唔好泵,依家唔知點處理..

別墅

fengslee 發表於 19-1-19 18:27
我21週引產了,17號BB離開了回天國了 今日個胸開始漲奶,請問點樣可以收奶啊? 醫院姑娘叫唔好泵,依 ...

可以用冰敷 但我無敷就咁等左幾日個胸就無再漲痛

複式洋房

fengslee 發表於 19-1-19 18:27
我21週引產了,17號BB離開了回天國了 今日個胸開始漲奶,請問點樣可以收奶啊? 醫院姑娘叫唔好泵,依 ...

我最後飲淡豆豉麥芽水,豬潤水,食乳鴿,熱敷,按摩

依家仲有少少奶,但比起之前石頭胸訓唔到好好多了

複式洋房

babymama2 發表於 19-1-19 21:09

我最後飲淡豆豉麥芽水,豬潤水,食乳鴿,熱敷,按摩

我熱敷都仲係痛啊, 惡露未清都可以食乳鴿嗎?

複式洋房

fengslee 發表於 19-1-19 22:00
我熱敷都仲係痛啊, 惡露未清都可以食乳鴿嗎?

我照食乳鴿

依家塞左,個胸冇咁快唔痛的,通左就冇事啦,有奶就由佢流出

別墅

我兩年前引產後,當時姑娘叮囑我「千祈唔好按摩同泵奶」,只要唔刺激個胸就會收奶!

當時谷到去格啦底我都忍,冇特別食退奶食物,一個星期左右就冇事!

祝福你,要加油!

複式洋房

babymama2 發表於 19-1-19 22:54

我照食乳鴿

好痛,訓低仲痛,今晚訓唔到覺咯

複式洋房

kiki508 發表於 19-1-19 22:56
我兩年前引產後,當時姑娘叮囑我「千祈唔好按摩同泵奶」,只要唔刺激個胸就會收奶!

當時谷到去格啦底我都 ...

姑娘都係甘同我講,但係 變佐石頭好硬好痛,訓低仲痛,今晚都唔使訓覺咯

別墅

fengslee 發表於 19-1-19 23:39
姑娘都係甘同我講,但係 變佐石頭好硬好痛,訓低仲痛,今晚都唔使訓覺咯
...

我明白果種身心都痛嘅感覺
要堅強忍下,好快撐過去

別墅

kiki508 發表於 19-1-20 01:16
我明白果種身心都痛嘅感覺
要堅強忍下,好快撐過去

如果變了石頭乳,你就要輪流用冷敷熱敷在胸上,程序是;冷敷約一分鐘—>自己按下個胸—>熱敷約一分鐘—>自己按下個胸—>重覆冷敷約一分鐘,循環重覆做起碼半個鐘後就應該見到效果,要連續做三、四日才可,一次是不能完全解決。加埋按下個足臨泣穴也有幫助。

別墅

fengslee 發表於 19-1-19 23:39
...

我三年前引產後都試過,痛不欲生,醫生護士就叫我用冰墊敷,我於是用了大量雪糕蛋糕月餅等的冰敷,之後完全唔可以按摩、搓、泵出,加上飲退奶茶(淡豆豉麥芽水等等),大約三天後才消。你要加油!!

首頁

尾頁

跳至