夫婦情感

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

老公早幾年唔知點解問X眾借咗十幾萬,問佢點解,佢咦咦哦哦都唔知答左啲乜,不過算了,唔想追究原因

家庭收入,佢俾家用成日唔準時,好多時屋企開支要我俾住先,有時仲要借番錢俾佢,
到俾家用嘅時候,扣扣埋埋根本就俾唔足..

最近佢叫我問下銀行息口,想借錢返嚟還俾X眾先,因為宜家俾利息都俾好多,
而佢話因為佢欠嘅X眾錢,所以銀行唔會借俾佢,佢叫我去借...
問題嚟喇,我借,如果你每個月唔俾多啲錢我還,又或者好似宜家咁家用唔準時,到俾返嘅時候根本俾唔夠又扮傻,咁咪即係我幫你揹起呢條數?
我話不如我問屋企人借,因為我覺得佢唔夠膽唔按月還番俾我屋企人,
提出過後,就發脾氣,好似我唔幫佢咁,又話唔要屋企人錢....

咁應該點..
可以點樣幫到佢得嚟,唔想自己揹起條數,明明唔關我事...

子爵府

mozymozzybaby 發表於 19-1-7 11:53
老公早幾年唔知點解問X眾借咗十幾萬,問佢點解,佢咦咦哦哦都唔知答左啲乜,不過算了,唔想追究原因

家庭 ...

借錢來做咩都唔講, 點樣計劃還清又唔講, 唔係話每個月還幾多, 係還的錢點樣來, 怎樣慳出來, 蓋冚蓋不如唔好再借, 妳要衡量過風險呀!

如果計落唔掂, 佢破產好過妳或兩個都破產.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有無貴重野俾你KEEP當抵押?

別墅

一係賭,一係女人,唔知原因,解決唔到的

禁止訪問

複式洋房

回覆 PTMCYS 的帖子

但佢自己破產對家庭無影響?

複式洋房

回覆 cy101 的帖子

當然無啦... 所以先煩.. 怕佢還還下, 唔俾錢我還..

複式洋房

回覆 jeancoco 的帖子

咁兩夫妻當然想幫佢啦,但佢叫我幫佢借全數還錢.. 十幾萬....

大宅

好媽媽勳章

要清楚知道d錢用左邊,如果尼刻都唔能夠交代,除非你幫佢還,否則好大風險。

大宅

mozymozzybaby 發表於 19-1-7 11:53

家庭 ...

E 啲位置真係好煩,唔幫又話你衰,幫佢借,變相條數自己上身,佢還幾個月之後唔理,你都無佢辦法,比我數目唔大自己又應付我會幫,到時佢唔還,當睇清楚一個人,數目大就減到個數自己可應付,不過一有錢銀問題,都可以睇清一個人係點

瑪瑙宮

吓, 佢分分唔係个个月有錢比你还, 又係比唔足, 咁你要頂家用+还錢? 你真係要計過數先好. 同埋, 點解借又唔知, 實際爭街數幾多又唔知, 分分鈡係幾十萬, 唔係十幾萬.

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我覺得佢唔止借左十幾萬,佢應該係還唔掂所以叫你去借,你地本身感情如何?佢可以問自己屋企人借嗎?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

叫佢問2邊家人借LA!

其實咁樣借法(無論邊到借都好), 佢唔開源(搵多份PT等), 佢實還唔到喎, 依家都咁囉!

伯爵府

呢種男人唔值得一起

翡翠宮

佢連家用都時有時無
咁你借既錢點解你會有信心佢準時比你?
我一定唔制
一個家庭太多洗費, 一陣佢有咩E郁都仲要扉你頂住
連你都消耗哂, 咁緊急事故搵邊個頂?

男爵府

你問清楚點解佢會爭大眾10幾萬先? 同埋叫佢拎D單比你睇或者親身去大眾查下係咪真係爭10幾萬! 到時佢問你借完錢其實唔係還大眾筆數咁點算?

侯爵府

家庭 ...

銀行點解會借唔到錢? 係咪仲有其他loan? 了解下呢點先好

大宅

c27cheun 發表於 19-1-7 13:59
你問清楚點解佢會爭大眾10幾萬先? 同埋叫佢拎D單比你睇或者親身去大眾查下係咪真係爭10幾萬! 到時佢問你借 ...

樓主你信我好過你个C6?佢都交代吾到只是帶你遊花園?和我前夫一模一樣你要醒覺,免得一身蟻連累外家和朋友!

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其实系咪可以做个债务重组,分期甘分呢? 甘就吾使一笔过还清债务。

子爵府

mozymozzybaby 發表於 19-1-7 12:51
回覆 PTMCYS 的帖子

但佢自己破產對家庭無影響?

如果要破產都無得選擇, 而唔係叫其他人借比佢, 攪到其他人都破產, 一個人破還是兩個人破, 對家庭影響大呢?

借錢要有能力還才可以借.

首頁
12345...8

尾頁

跳至