夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

mozymozzybaby 發表於 19-1-10 09:52
update 一下,

結果, 坦白講咗出嚟,

樓主不如你同c6坐底好好傾下
佢而家究竟個財務狀況係點
唔係唔借錢比佢件事就完左
一陣再爆獲杰出黎仲煩
叫佢上網拎個tu睇下佢個結欠
睇下個信貨評級
睇佢可唔可以轉去其他銀行

大宅

樓主,早d為自己打算
佢一定唔止大眾一條數,如果無銀行借俾佢,好有可能信貸評級差,差到無銀行肯借先搵你幫手

男家有親戚,有賭癮,有正常工作,佢都可以向銀行、二線財務、非法財仔借左三四十條數,你話你老公有咩可能借唔到丫,講大話就有佢份!
可憐佢老婆終於認清老公為人離婚,但幾年前心軟幫佢向銀行借幾十萬(佢當初就好似你咁唔想問清楚老公點解會爭錢)結果離婚後都仲要幫個衰人還錢
樓主,如果佢係都唔坦白,仲要對你唔好,你都係為自己打算下,搵多幾個錢傍身

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

mozymozzybaby 發表於 19-1-10 09:35
回覆 littlefunpig 的帖子

絕對無大搞, 無求婚, 無求婚介指, 結婚介指幾千蚊一對, 酒係有擺, 但十位左右, ...

10位? 定10圍呀?10圍如果你做曬儀式同20圍既錢無乜分別咋!無錢好心直頭咪擺酒啦 ⋯⋯

我同c6都係意外有都無擺酒,淨係簽字影相戒指都5位數,更何況加埋擺酒?
而家仲要有個b, 酒咁無關緊要既都擺,可以想像你個bb肯定乜都買新野,無plan過結婚生仔=無錢,再加上洗錢唔用腦,基本上負債就梗。

別墅

loginnow 發表於 19-1-8 12:20

我老公同你一樣,我最後幫佢同银行借左30萬,如妳所愿,佢 ...

絕對認同,佢出面一定唔只一條數。過去幾年我都幫左 c6 幾次由借幾萬開始至借十多萬,到現在仍還緊錢,屋企又兩個幾歲仔女,搞到真係好大壓力。
我亦明白樓主心情,或者真的要個 C6 坦白講晒出來。
你唔幫佢,佢已經咁啦!相信之後日子都未必好過。

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

開個聯名戶口(揀櫃檯提款要兩人簽名嗰種),叫佢set出糧出到聯名戶口。
妳keep提款卡,每月提一舊數俾佢做使費,還款set聯名戶口還。 還清債項後交還提款卡俾佢。

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

如果我係樓主我會問老公X眾同出面銀行相差幾多$利息,同老公講寧願慳慳地扣小D家用話幇佢俾相差既息口落X眾都吾會再問銀行借咁大舊錢
咁同佢傾可能會易講D

複式洋房

mozymozzybaby 發表於 19-1-7 11:53
老公早幾年唔知點解問X眾借咗十幾萬,問佢點解,佢咦咦哦哦都唔知答左啲乜,不過算了,唔想追究原因

家庭 ...

我都類似咁,我老公借財仔錢還五起就叫我幫佢借錢還。五借到呢一刻都話我五當佢係老公,五幫佢!但幫左佢,之後都會無了期叫你幫手還錢!同埋佢一走數就係自己還!所以我冇幫佢借,keep住忍受佢呢啲難聽既說話

大宅

回覆樓主

一定唔可以幫佢借,搞唔掂就叫佢自己慳啲

再唔係就諗方法搵多啲錢

水晶宮

mozymozzybaby 發表於 19-1-7 11:53
老公早幾年唔知點解問X眾借咗十幾萬,問佢點解,佢咦咦哦哦都唔知答左啲乜,不過算了,唔想追究原因

家庭 ...

舊數未清,依家仲借,佢咩事?

複式洋房

家庭 ...

我覺得好大問題, 嗰條數嚟做乜先

大宅

真係唔好幫佢借,其實如果係賭仔,佢地好識講大話,佢會知你能力去到邊,今次叫你借10萬,下次就叫你按樓,賣樓,所以真係要保護自己先,盡快揾出佢既借錢原因,如賭博的快D去求助戒赌!

伯爵府

回覆樓主:

我處境可能比妳更差,他不斷找中介律師解決財困,叫我比文件他們,但我一定唔孭上身,現在最後讓步draw 我自己保險仲幫佢孭左條數,嗰條無得揀他帶99 將樓抵壓去借,佢d 數是二線財仔,破產都無用,比埋最後機會如果郁到層樓 未必繼續再撐,家用一直

伯爵府

Choichoichu217 發表於 19-1-14 23:36

絕對認同,佢出面一定唔只一條數。過去幾年我都幫左 ...

真係為家為細路忍受,十幾廿年堅持做生意,但又搵唔到錢番黎,捱完樓仔都升大學,又黎一個大考驗,借錢借上癮,一笔冚一笔,最慘借d錢破產原來解決唔到

子爵府

AC117 發表於 19-1-20 00:50
真係為家為細路忍受,十幾廿年堅持做生意,但又搵唔到錢番黎,捱完樓仔都升大學,又黎一個大考驗,借錢借上癮, ...

點解唔離

呢D情況,分分鐘個仔大個又係要幫佢還債

伯爵府

nikfan 發表於 19-1-20 10:12
點解唔離

已大啦!仔好醒應該唔上當,廿年經歷,之前無家用供樓還可忍,現在挑戰我底線,樓主如果無兒女可以88,我有仔又無外家,但講明如果今關過唔到我會走,現在最可憐是80歲99

別墅

史迪媽 發表於 19-1-12 13:58
樓主,早d為自己打算
佢一定唔止大眾一條數,如果無銀行借俾佢,好有可能信貸評級差,差到無銀行肯借先搵你 ...

你講個case , 咁似我情況既。。。

別墅

回覆樓主:

樓主,經驗之人,即係我,而家話你知。

我十分肯定你C6唔止一條街數,我就勸你唔好借喇。你一借,還個個就變左係你。佢就拍拍pat pat走人。

如果佢真係只得X眾loan,無可能其他銀行會借唔到比佢做債務重組。我肯定佢有野瞞你。

別墅

回覆樓主:

我就係咁瀨左野,係當年無知既情況下,幫過佢3次,(總數唔好提了),無知到仲以為自己做到個好老婆,幫左自己老公,結果,因為幾個9唔搭8既來電,變左我前C6既擔保人。無啦啦有幾廿條大X隆數,攪埋我自己屋企人,我娘家,我家姐家,被大x隆上晒門貼紙,淋紅油,全部都寫晒我前C6名,我名,我仔名,我父母名,我家姐名。。。。
仲有每日一大堆粗口追數打晒比我全家人,我公司,我姐公司,我仔幼稚園等等。。。簡直人都癲。。。

伯爵府

PTMCYS 發表於 19-1-7 12:15
借錢來做咩都唔講, 點樣計劃還清又唔講, 唔係話每個月還幾多, 係還的錢點樣來, 怎樣慳出來, 蓋冚蓋不如唔 ...

說得太好了

男爵府

Yoko_SmallMan 發表於 19-1-20 15:59
我就係咁瀨左野,係當年無知既情況下,幫過佢3次,(總數唔好提了),無知到仲以為自己做到個好老婆,幫左自 ...

好恐怖。咁最後點解決?

首頁

尾頁

跳至