夫婦情感

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

BK Milk勳章

mozymozzybaby 發表於 19-1-7 12:53
回覆 jeancoco 的帖子

咁兩夫妻當然想幫佢啦,但佢叫我幫佢借全數還錢.. 十幾萬....

No
無可能
你又一向俾吾足家用
吾好制Jm
根本無人性既
問自己屋企人更傻
你咪制
有咩理由問外家借
又吾係有病需要錢
叫佢自己搞店
還吾到就破產la

別墅

mozymozzybaby 發表於 19-1-7 11:53
老公早幾年唔知點解問X眾借咗十幾萬,問佢點解,佢咦咦哦哦都唔知答左啲乜,不過算了,唔想追究原因

家庭 ...

一定唔會,我會聲個死佬兩巴,叫佢唔還清條街數唔好掂我

複式洋房

回覆 mini1204 的帖子

我就係擔心呢樣..

複式洋房

回覆 小金鳥 的帖子

佢就係叫我去借, 咁一定借得夠數俾佢架, 同埋佢一定會話, "只係將宜家還緊嘅錢還俾你咋嘛 , 點會唔夠錢呀? 借一半唔借一半無意思"

複式洋房

回覆 skybiebie 的帖子

佢話因為佢揹緊X眾條數, 所以銀行唔借俾佢, 所以要我借

大宅

mozymozzybaby 發表於 19-1-7 15:38
回覆 小金鳥 的帖子

佢就係叫我去借, 咁一定借得夠數俾佢架, 同埋佢一定會話, "只係將宜家還緊嘅錢還俾你 ...

如果係咁,家用都唔足或唔準時,真係唔好借,自己有錢係自己,更加唔好幫佢問人借,變相都係你借,女人有錢會好啲,快手推左佢

複式洋房

其實我覺得佢唔係無能力還, 只係佢唔想蝕息, 想借銀行, 息口會低啲,
而佢咁還錢蝕息, 係其中一個俾唔足家用嘅原因喎..

男爵府

mozymozzybaby 發表於 19-1-7 15:47
其實我覺得佢唔係無能力還, 只係佢唔想蝕息, 想借銀行, 息口會低啲,
而佢咁還錢蝕息, 係其中一個俾唔足家 ...

你信?如果佢唔係財政好有問題,點會家用都咁唔準時呀?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁佢唔一早問銀行借(銀行低息D), 要去大X 借; 講得咁口嚮實夠錢有得還, 咁咪叫佢問自己屋企人借囉!
講真, 樓主你自己對佢都無信心佢有得還!

大宅

嗯....身邊朋友同自己經驗所得結論

1. 俾唔足家用/拖住唔俾/俾完借返轉頭
呢種男人無論點都跟唔過,因為喺佢生命入面竟然有其他野比頭家重要,重要到「家用」都俾得遲俾唔足。唔係話佢唔係好人,但作為佢女人,結局十成十係傷心傷神傷財。

2. 借錢唔同你商量,點解借/借幾多/還到幾時,通通唔清楚交代,佢只當你水魚一條。

3. 男人不負責任起上黎,對內對外對上對下都一視同仁,因為佢世界入面只有自己,只要無利益可圖,不管他人死活。何況只係一紙婚書嘅妻子?

唔好傻到以為可以同佢共渡難關晚年享清福,到佢有錢就會身痕,佢未必一腳伸開你嘅,不過享福果個唔「只」係佢老婆。

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

你老公似唔止大眾一條數, 所以借唔到銀行 loan, 佢會唔會叫你借錢蓋左大眾條數, 變相即係你還, 佢自己出面仲要還其他 loan

大宅

mozymozzybaby 發表於 19-1-7 11:53
老公早幾年唔知點解問X眾借咗十幾萬,問佢點解,佢咦咦哦哦都唔知答左啲乜,不過算了,唔想追究原因

家庭 ...

真正幫到佢既唔係樓主你, 而係佢自己! 快D叫佢申請破產啦! 無可能搵個老婆頂左條數! 都唔係男人黎, 無腰骨無膊頭!

男爵府

開心吸收勳章

點解借甘多錢的原因都唔知道.點同拒背呀...

子爵府

回覆 mozymozzybaby 的帖子

講真,我唔信囉,佢當初都知借財仔係高息啦,咁佢個陣又唔問銀行借,當時無原因銀行唔借啦

連咩事借錢都唔講清楚,但又要你幫佢借,一開始就唔係坦誠相對,好危險

侯爵府

mozymozzybaby 發表於 19-1-7 15:39
回覆 skybiebie 的帖子

佢話因為佢揹緊X眾條數, 所以銀行唔借俾佢, 所以要我借 ...

想講嘅就係,除非credit 好差,唔係唔會去借財務,要check 清楚到底佢幾多數還緊,差銀行幾錢,如果只係差大眾又準時還,銀行唔會唔借比佢,同埋係loan 定循環,如果循環都係沒完沒了

複式洋房

佢話當初係因為問X眾借快喎..

子爵府

回覆樓主:

No No No!
咁嘅老公即走
最怕人借錢
講唔出理由即係唔係正路嘢
可能賭
無底洞

珍珠宮

回覆樓主

唔借。
佢交代唔到D錢借左去邊已經唔會信佢。
同埋好明顯以佢既記錄,
佢係想你揹條數。

侯爵府

回覆樓主:

除非我自己有,否則唔借

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

mozymozzybaby 發表於 19-1-7 15:47
而佢咁還錢蝕息, 係其中一個俾唔足家 ...

女人真係易呃

首頁
12345...8

尾頁

跳至