夫婦情感

跳至

首頁
12345...8

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

mozymozzybaby 發表於 19-1-7 18:11
佢話當初係因為問X眾借快喎..

咁咩事要咁快有錢到手?有冇睇過佢欠款statement? 唔知因咩事借,又唔知有冇得還,愛情真係令人咁盲目?

侯爵府

mozymozzybaby 發表於 19-1-7 18:11
佢話當初係因為問X眾借快喎..

銀行都係1, 2日就批啦,咁佢咁急錢做咩?就算當初係急先唔借銀行,而家都借到啦,呢件事好有可疑

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mozymozzybaby 發表於 19-1-7 11:53
老公早幾年唔知點解問X眾借咗十幾萬,問佢點解,佢咦咦哦哦都唔知答左啲乜,不過算了,唔想追究原因

家庭 ...

幾年後都仲係十幾萬??你老公做生意定打工??做生意爭財仔$十幾萬都叫合理,但如果只係一個打工仔就好有問題,咁D$究竟洗係邊,呢個一定要攪清楚。

銀行批借貸比財仔更難,你仲要借十幾萬,除非你收入好高,如果你揾萬零蚊個月,我估冇銀行批比到你。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果你地有小朋友, 就唔好攬炒LA!! 一個欠錢仲唔夠, 仲要2個家庭支柱齊齊欠????

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

mozymozzybaby 發表於 19-1-7 11:53
老公早幾年唔知點解問X眾借咗十幾萬,問佢點解,佢咦咦哦哦都唔知答左啲乜,不過算了,唔想追究原因

家庭 ...

1,你老公交代唔到之前D錢用左去邊,之前借錢又隱瞞你,佢有古惑,誠信極有問題,
2,你老公屢次拖欠家用,將來極有可能欠你錢不還。
3,你唔係大把積蓄,
唔借。
如果你老公有能力,
當日佢應該問大銀行借,
而不是問X眾借。
如果你借,你要預左條數佢唔還。
你可以同佢講,問左銀行借唔到,
財務公司你唔會借。
千祈唔好問外家借,唔好連累你家人。

大宅

家庭 ...

千萬不可,我就是—個人板,跌入深淵

侯爵府

montana 發表於 19-1-7 19:04
幾年後都仲係十幾萬??你老公做生意定打工??做生意爭財仔$十幾萬都叫合理,但如果只係一個打工仔就好 ...

銀行而家借10 零萬好易,萬零蚊都借到架喇

子爵府

我首先會要佢交代清楚點解會欠銀行錢,如果佢拒絕交代咁即係你都無必要義無反顧幫佢

子爵府

回覆樓主:

唉,睇到你個情況又諗返自己,你慘啲,已經係老公,借又唔係,唔借又唔係,我當年唔肯借錢買樓比佢阿爸住,佢就要同我分手,話覺得我唔係為佢作出犧牲,佢有事我唔肯陪佢一齊解決,真無奈

男爵府

回覆樓主:

唔借, 唔借, 唔借。
重要既講3次。
1. 佢借錢原因不透明
2. 借完佢真係還x眾銀行條數? 定係打算拎新借啲錢洗左去??
3. 就算佢真係還左x眾條數, 你sure佢會比錢你還??? 家用使費都要你出住先, 呢個人有幾可靠?
4. 你點知佢會唔會自已另外又再借多一筆錢? 到時你殺左佢?

千萬唔好借。
仲有, 迫佢講出之前借果筆錢既去處。佢唔肯講, 真係非常奇怪!! 令人非常不安。。

侯爵府

回覆樓主:

咁多年都還唔掂條數,你覺得用你名借會還得好d?我都有幫老公借錢,但佢係生意上上會,佢有俾首期嘅,用我名上同供,無上大會,我肯。

你老公連點解要借都唔同你講清楚,我就覺得有問題。
唔好點評我

男爵府

家庭 ...

佢而家擺明要你揹起條數,緊係唔好制啦。連家用都唔唔足你仲諗住借10幾萬比佢會還錢比你咩。
你不如提議家用暫時唔收住,叫佢自己還清自己啲債務啦,死都唔好用自己名去借錢。
男人做到咁廢連家用都比唔足,難聽啲講句要你來做咩,自己養自己都無咁嬲,仲要貼錢養埋你。

男爵府

mozymozzybaby 發表於 19-1-7 15:39
回覆 skybiebie 的帖子

佢話因為佢揹緊X眾條數, 所以銀行唔借俾佢, 所以要我借 ...

問題根本冇解決,因乜事借,如果只係欠十幾萬,都還唔到,你幫佢將條數上身,佢一樣還唔到
怕佢唔止十幾萬,仲可能揹好多條數,你幫佢反而助長佢借多D

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

mozymozzybaby 發表於 19-1-7 15:38
回覆 小金鳥 的帖子

佢就係叫我去借, 咁一定借得夠數俾佢架, 同埋佢一定會話, "只係將宜家還緊嘅錢還俾你 ...

跟住又會話X眾D息不如俾埋你賺好過啦,唔好蝕俾X眾

複式洋房

stella^^ 發表於 19-1-7 14:21
樓主你信我好過你个C6?佢都交代吾到只是帶你遊花園?和我前夫一模一樣你要醒覺,免得一身蟻連累外家和朋 ...

絕對有同感。我個C6就係咁,初初諗住幫佢,點知原來佢唔止呢個數目,仲要唔定時還到錢,搞到我要幫佢還,身心好大壓力,所以樓主真係要諗清楚。

複式洋房

家庭 ...

佢唔肯交待點解之前借咁多錢,已經好有問題。
同埋佢有無拎過佢問x眾借錢時份contract俾你睇,你知唔知佢總數借左幾多已經還左幾耐仲有幾多要還?
仲有,而家係唔同銀行/呢d所謂既財仔借錢好易,佢期期準時還錢唔拖數唔會借唔到,以我所知有d contract寫明你一筆過還既話反而會收多你一舊數做手續費。

總結:呢個男人好有問題。唔值得同佢頂條數。你幫佢借,衰d講句佢一走左去你咩都無,仲要一直還錢。

複式洋房

kikokikolee 發表於 19-1-8 01:32
佢唔肯交待點解之前借咁多錢,已經好有問題。
同埋佢有無拎過佢問x眾借錢時份contract俾你睇,你知唔知佢 ...

仲有,正常十幾萬數,分期5-6年已經可以還晒。都係講緊3千幾4千一個月咁還。

大宅

你同佢講,你唔收家用,家用啲錢當借俾佢還錢。

男爵府

請參考以下

https://hk.news.yahoo.com/%E7%82%BA%E7%94%B7%E5%8F%8B%E5%AD%AD50%E8%90%AC%E5%82%B5-%E5%A4%B1%E6%88%80%E5%A5%B3%E7%87%92%E7%82%AD%E4%BA%A1-224535666.html

大宅

要知佢借嚟做乜
評估會唔會又再借
如果重借機會大就叫佢破產

首頁
12345...8

尾頁

跳至