夫婦情感

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

樓主,用你個名去借,你C6唔準期俾錢你,到頭來辛苦係自己,自己又變左收數佬咁追C6錢,佢俾唔到,又拖你,筆數到期,你又要硬食咁自己還俾銀行,你想像到嗎?

禁止訪問

男爵府

mozymozzybaby 發表於 19-1-7 11:53
老公早幾年唔知點解問X眾借咗十幾萬,問佢點解,佢咦咦哦哦都唔知答左啲乜,不過算了,唔想追究原因

家庭 ...
叫佢自己去銀行做債務重組囉.... 又唔使破產,又可以慳息。

複式洋房

mozymozzybaby 發表於 19-1-7 11:53
老公早幾年唔知點解問X眾借咗十幾萬,問佢點解,佢咦咦哦哦都唔知答左啲乜,不過算了,唔想追究原因

家庭 ...

我老公同你一樣,我最後幫佢同银行借左30萬,如妳所愿,佢比唔到钱我還,而家我要出黎打工幫佢還,之后我帶仔女离開左佢,而家我每月還$8000 要癢我一對仔女,,如果妳想清楚,最好唔好幫佢借,冇钱還佢自己會有方法,冇可能叫老婆出頭幫佢借。 希望妳自己諗清楚。

RAA    發表於 19-1-9 12:42

公爵府

家庭 ...

咁緊係問清楚佢借錢做咩,如果係正當嘅,可以借,或者可以借少啲,唔想咩條數

複式洋房

多謝咁多位..

解答下某啲問題...

- 佢係打工
- 無可能唔洗佢俾家用, 因為我一個人嘅收入養唔起頭家

- 我無問過佢睇啲借錢文件或statement, 因為佢未叫我借錢之前都無諗住理佢..

- 佢應該唔會係賭錢..

- 應該得呢條數, 無借其他數

- 真係唔知啲錢用左去邊.. 講過下係因為我地結婚

- 佢都拒絕問外家借, 但唔知點解無諗過問自己屋企人借….

總結.. 見到有幾位都好似遇到同樣問題.. 而又得出不好結果....
我都怕要揹起條數.. 所以.. 我諗都係算喇.... 不過可能要受一排氣...

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

你同得佢借,要預自己同佢還晒!
家用都時有時無,自己諗清楚
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

侯爵府

mozymozzybaby 發表於 19-1-8 15:18
多謝咁多位..

解答下某啲問題...

無借其他數,打工正常收入借唔到銀行已經十分奇怪,如佢有正常還緊大眾條數,record 良好係無可能,所以佢有其他數嘅機會係極高,而你選擇不問原因同數目,即使你唔借比佢,都有風險佢有日搞唔掂要破產或者要你suffer, 始終你地係夫妻,都會牽連到你

別墅

家庭 ...

唔好借,佢出面已經借爆左,叫佢破產吧
http://bit.ly/DJI_MavicProV2

瑪瑙宮

mozymozzybaby 發表於 19-1-8 15:18
多謝咁多位..

解答下某啲問題...

佢應該債冚債, 十个桶六个蓋或更少, 所以先要搵你.

大宅

彩佢都傻

別墅

多謝咁多位..

解答下某啲問題...

吾好幫佢借係岩...佢既事佢要自己承擔...
你幫佢...佢借大條道理話錢係你借...
到時佢有錢玩女人,賭又得...

伯爵府

mozymozzybaby 發表於 19-1-7 15:47
其實我覺得佢唔係無能力還, 只係佢唔想蝕息, 想借銀行, 息口會低啲,
而佢咁還錢蝕息, 係其中一個俾唔足家 ...

你講緊佢起大x借10幾萬定係幾十萬幾百萬呀,你好似寫10幾萬,借10幾萬加息還錢都唔會好似佢咁,就算分兩年還你自己計下一個月要比幾多錢,除非佢份工揾緊最低工資,息都係每月幾舊水佢而家唔係問大耳窿借呀嘛, 你真係唔好啦,唔知你地有無樓,我諗佢好快又話加按,女人有時要自私d, 點都要為下自己

男爵府

我唔會借。有小朋友未?無不如分開啦。

子爵府

多謝咁多位..

解答下某啲問題...

梗係唔借

之前借錢又無商無量,D錢去咗邊又唔講
每個月家用已經唔足,你借完分分鐘之後佢還三兩個月,之後你追佢又發脾氣過咗骨,你就企晒喺度。

子爵府

多謝咁多位..

解答下某啲問題...

其實1x萬,佢有返工唔會再借唔到多1x萬,你試下自己將個case當自己去問下銀行,如果ok就叫佢自己去搞

你問埋信用卡果D,成日都收到信,D息都唔高

琥珀宮

回覆樓主:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

多謝咁多位..

解答下某啲問題...

你地有左先結婚即是根本大家都無plan, 如果仲要突然結婚真係借錢唔奇喎⋯⋯

你地係咪大搞呀?又要人求婚(明明都大左肚要結又要求)要幾萬蚊買求婚戒子又禮金又擺酒又剩,我ex淨係同我求婚都用左10幾萬

根住大肚仲要生bb如果又私家生又準備bb野咩都要全新既又一大舊錢,對於一個無plan既男人黎講根本應付唔黎唔出奇。

至於唔想問外家同屋企人借,咁梗係啦,講出去被人笑到面都黃,又窮又要充大頭鬼,結完婚爭落週身債⋯⋯

大宅

mozymozzybaby 發表於 19-1-7 15:39
回覆 skybiebie 的帖子

佢話因為佢揹緊X眾條數, 所以銀行唔借俾佢, 所以要我借 ...

佢講大話,提供債務重組的銀行係會借的,但是會直接過比人X衆,叫佢自己去搵銀行問債務重組

大宅

其實當兩公婆之間有金錢問題,係女人角度既要保護自己但又唔想影響夫妻之間感情,確實很矛盾,但女人多數係會選擇幫自己男人。 我都講下我經歷,我前夫當時一直唔肯打工,堅持要自己做生意,做生意四年來我都無要求佢為家中出一分一毫,因為我知佢生意一直不順利,後來佢更叫我借五十萬俾佢做其他生意, 當時我諗佢又唔係去賭去玩,同埋我有眼哯佢四年來為咗盤生意都涯得好幸苦,做女人就係咁,唔通自己老公都唔幫咩,幫咗惡夢都開始,佢開始要上大陸傾生意,開始時會即日來回,慢慢就一星期係大陸住兩日,最後期兩星期先返香港一次,之後佢更提出離婚,原因佢係大陸識咗個女仔,而個女仔係生意上不論金錢或人事都幫到佢(佢曾經要求我辭工去幫佢手,我唔肯,原因當時佢只能出萬五蚊人工俾我,仲有我會好明白同佢一齊做生意即每日24小時on call,365日都無假放)。既然要離婚自然叫佢還錢,商討離婚同還錢期間佢只係搵律師同我接觸,話佢絕情又絶唔晒,佢仲肯連本帶利還錢,但條件係唔可以拎贍養費,當時我諗都唔諗就答應了,因為太累了,再糾纏受傷都係自己,起碼取回錢,重新再出發。 如果你問我重頭再來會唔會借錢俾前夫?我係唔會了,因為我深信當年我借或不借,我兩結局都係會離婚。

首頁
23456...8

尾頁

跳至